Selecteer een pagina

Vorige week hebt u op onze website het filmpje kunnen bekijken over het niet pluis gevoel.
Hierop aansluitend deze week alle symptomen die bij dat gevoel horen.

Dementie kan snel, maar ook heel sluipend toeslaan. Deze tien symptomen van beginnende dementie helpen je om beginnende dementie te herkennen. Bij jezelf én bij een ander.

Heb je één of meerdere van deze symptomen? Dan hoef je je niet meteen druk te maken. Deze klachten kúnnen symptomen zijn van beginnende dementie, maar kunnen ook wijzen op minder ernstige aandoeningen.

  1. Vergeetachtigheid

Een van de meest voorkomende symptomen van beginnende dementie, is het vergeten van nieuwe informatie. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, maar bijvoorbeeld ook als iemand niet meer weet welke dag van de week het is en dat telkens opnieuw moet vragen. Ook wanneer iemand belangrijke feiten of gebeurtenissen uit het eigen leven vergeet, is dat soms een teken van dementie. Maak je je zorgen over je eigen vergeetachtigheid of die van je partner? Dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. Die kan uitwijzen of er sprake is van gewone vergeetachtigheid of dat er mogelijk meer aan de hand is.

  1. Alledaagse zaken zijn moeilijker

Alledaagse activiteiten, zoals hobby’s of de financiën regelen, gaan steeds moeilijker. Ook dingen die in een bepaalde volgorde moeten worden uitgevoerd, zoals koffie zetten en eten koken, leveren problemen op. Als je het idee hebt dat ‘niets meer lukt’ en dagelijkse handelingen ineens opvallend veel moeite kosten, kan dit een symptoom zijn van beginnende dementie.

3. Veranderingen in gedrag en karakter

Mensen met dementie kunnen zich opeens anders gedragen; dit is vaak een van de symptomen van deze aandoening. Daardoor krijg je te maken met onverwachte stemmingswisselingen en verward, achterdochtig, depressief of angstig gedrag. Ook als dat eerder totaal niet bij zijn of haar karakter paste. Iemand kan soms ook ongeremd dingen doen die hij of zij anders nooit deed. Dat kan verwarrend en lastig zijn voor familieleden en vrienden, die voelen alsof ze iemand kwijtraken.

  1. Spullen kwijtraken

Het handtasje in de koelkast, de portemonnee in de oven en het kunstgebit in de linnenkast… Iemand met dementie kan spullen op de gekste plekken neerleggen en ze ook niet meer terugvinden. Vaak weet iemand ook niet meer waarom hij of zij het gezochte voorwerp op die ongewone plek heeft neergelegd.

  1. Verdwalen in tijd en plaats

Het is normaal als je af en toe even niet meer weet welke dag het is of waar je naartoe liep. We staan allemaal weleens bovenaan de trap, zonder dat we eigenlijk weten waarom we naar boven gelopen zijn. Maar bij beginnende dementie gebeurt dit opvallend vaak. Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten. Ook het vinden van de weg wordt moeilijker wanneer je dementie hebt. Mensen met deze aandoening vergeten soms waar ze zijn en hoe ze daar zijn gekomen, wat voor verwarring en paniek kan zorgen.

  1. Taalproblemen

Een kenmerk van dementie is dat iemand gesprekken steeds moeilijker kan volgen. Soms stopt iemand bijvoorbeeld midden in een gesprek omdat hij of zij niet meer weet hoe het verder moet. Ook kunnen mensen met dementie soms niet meer op eenvoudige woorden komen, of vergeten ze namen. Bijvoorbeeld ‘Waar is dat ding voor mijn haar?’, als iemand naar een kam zoekt. Ook het handschrift is niet meer zo duidelijk als het was, en spelling kan een probleem vormen.

  1. Terugtrekken uit sociale activiteiten

Merk je dat jij of iemand in je omgeving steeds minder vaak op visitie wil gaan en het liefst thuisblijft? Ook dat kan een symptoom zijn dat wijst op beginnende dementie. Hobby’s, gesprekken en sociale interacties worden steeds moeilijker voor iemand met dementie, omdat het simpelweg niet meer vanzelf gaat. Het kan zijn dat iemand zich liever terugtrekt en urenlang televisiekijkt. Dit lijkt misschien op desinteresse of luiheid, maar in feite is het faalangst, frustratie en schaamte. In de beginfase heeft iemand met dementie vaak zelf nog door dat hij of zij aan het veranderen is. Door zich terug te trekken, denkt iemand dat soort ongemakkelijke situaties te voorkomen.

 

  1. Visuele problemen

Iemand met dementie kan moeite krijgen met lezen, afstanden inschatten en kleur of contrast onderscheiden. Dat terwijl de ogen eigenlijk wel nog goed blijven werken. De hersenen zijn echter het probleem: die kunnen de prikkels van de ogen niet meer goed verwerken. Als dementie verder gevorderd is, kan ook dubbel of wazig zien voorkomen.

  1. Onrust, zowel fysiek als mentaal

Een van de symptomen van beginnende dementie is onrust. Zowel fysiek als mentaal lijkt iemand gewoon niet tot rust te kunnen komen. Het is net alsof iemand met dementie steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Dat uit zich in onrust en veel heen en weer lopen. Dat onrustige gevoel leidt vaak tot slaapproblemen, wat de verwarring weer verergerd. Het onrustige gevoel is na de diagnose vaak te verminderen door medicatie.

  1. Slecht beoordelingsvermogen

Ook een slechter beoordelingsvermogen kan een signaal zijn van dementie. Iemand kan bijvoorbeeld aanbiedingen slecht inschatten en grote sommen geld uitgeven zonder goede reden. Maar het gaat verder dan dat, en kan soms voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan beoordelingsfouten in het verkeer of ernstige hallucinaties.

Herken je één of meer symptomen?

Herken je één of meer symptomen en is dit ‘nieuw’ gedrag ten opzichte van een aantal jaar geleden? Maak dan een afspraak met de huisarts. Deze kan je geruststellen of doorverwijzen naar een specialist.

Bron; Margriet

Het laatste nieuws

Omgaan met achterdocht en afhankelijkheid

Achterdocht en afhankelijkheid Door dementie verliezen mensen grip op hun leven. Dit kan leiden tot achterdochtig, afhankelijk en angstig gedrag. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met achterdocht bij dementie Achterdocht is een symptoom van dementie. Het komt veel voor. Je...

Lees meer

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer?

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer? Artsen kunnen verloop nu iets beter voorspellen Artsen kunnen beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze bijvoorbeeld nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst....

Lees meer

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer? Een vorm van suikerziekte in de hersenen. Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek