Selecteer een pagina

12 geheugenproblemen die op alzheimer lijken maar het niet zijn

Vergeetachtigheid ken je ongetwijfeld als mogelijk eerste teken van de ziekte van Alzheimer. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Er zijn ook andere gezondheidsproblemen die ervoor kunnen zorgen dat je dingen vergeet.

  1. Depressie

Vergeetachtigheid in combinatie met concentratieproblemen, gevoelens van verdriet en gebrek aan focus zijn veelvoorkomende tekenen van een depressie en de ziekte van Alzheimer. De relatie tussen de symptomen en alzheimer is daarom lastig, vertelt Marcela Kitaigorodsky, klinisch neuropsycholoog bij het Center for Cognitive Neuroscience & Aging aan het University of Miami Health System aan The Healthy. “Een depressie is een van de symptomen van alzheimer, dus het is erg moeilijk om uit te zoeken welke van de twee je hebt. Alleen een arts kan met zekerheid zeggen of je een van de twee hebt of beide.”

  1. Urineweginfecties

Bij ouderen zijn urineweginfecties een veel voorkomende oorzaak van geheugenverlies, samen met verwarring en soms zelfs hallucinaties, legt Kitaigorodsky uit. Volgens de Alzheimer’s Society ontstaan de symptomen meestal plotseling. Een urinetest kan bepalen of je een bacteriële infectie hebt. Als dat zo is, is het belangrijk om behandeld te worden met antibiotica. “Urineweginfecties bij ouderen kunnen levensbedreigend zijn,” stelt Alan Manevitz, klinisch psychiater bij het Lenox Hill Hospital.

  1. Normale druk hydrocephalus

Normale druk hydrocephalus verwijst naar een overmatige hoeveelheid hersenvocht in de holtes van de hersenen (ventrikels). Dit komt meestal voor in de leeftijdscategorie van zestig tot tachtig jaar. Symptomen ontwikkelen zich snel en omvatten problemen met lopen of plassen, verwardheid en desoriëntatie. Vaak is onduidelijk wat NPH veroorzaakt, maar het kan een gevolg zijn van hoofdletsel, een hersenbloeding, een hersentumor of een infectie, zegt het National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

  1. Ziekte van Lyme

 

De ziekte van Lyme kent verschillende symptomen, zoals vermoeidheid, geheugenproblemen, vertraagd denken en moeite met het vinden van het juiste woord. Dit laatste wordt ook wel hersenmist genoemd. Deze problemen kunnen snel na de beet of zelfs jaren later opduiken, stelt Manevitz. “Als je weet dat je door een teek bent gebeten, is het belangrijk om een arts te laten beoordelen of je de ziekte van Lyme hebt of dat je een andere door teken overgedragen aandoening hebt opgelopen.”

  1. Subdurale hematomen

Bij een chronische subdurale hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) binnen de schedel. Het bloed kan zich ophopen en leiden tot dementie-achtige symptomen zoals apathie, gedragsveranderingen en verwarring, stelt Manevitz. Symptomen kunnen direct na het letsel of maanden later opduiken. Mildere gevallen kunnen vanzelf verdwijnen.

  1. Trage schildklier

Een trage schildklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd. Dit ontstaat wanneer de schildklier niet genoeg van het schildklierhormoon produceert. Dit hormoon heb je nodig voor een goede stofwisseling en de werking van vele andere functies in het lichaam. “Een trage schildklier kan je geheugen beïnvloeden,” stelt Kitaigorodsky. Wanneer de diagnose is gesteld, is een te langzaam werkende schildklier goed te behandelen met medicijnen met schildklierhormonen.

  1. Vitaminetekort

“Vitamine B-tekort kan de ziekte van Alzheimer nabootsen. Oudere volwassenen hebben vaak geen optimale vitamineniveaus,” vertelt Kitaigorodsky. Zodra het tekort is behandeld, zullen de klachten vanzelf weer overgaan.

  1. Diabetes

Bij diabetes kun je zowel acute als chronische geheugenproblemen krijgen. “Het is erg lastig, omdat je niet de juiste balans krijgt tussen insuline en bloedsuiker,” stelt dr. Manevitz. “Als de bloedsuikerspiegel te laag wordt, heeft het lichaam niet genoeg brandstof om mee te werken. Je krijgt hypoglykemie, wordt onhandig en op acute basis kan het lijken op dementie.” Als je na verloop van tijd je diabetes niet voldoende onder controle krijgt, kan er schade ontstaan aan alle bloedvaten in de hersenen. Dit kan uiteindelijk leiden tot geheugenproblemen, stelt de University of Southern California.

  1. Slaapproblemen

Te weinig slaap kan geheugenproblemen veroorzaken. “Er is onderzoek dat erop wijst dat een gebrek aan slaap en slecht slapen het geheugen kunnen aantasten,” vertelt Kitaigorodsky. Obstructieve slaapapneu kan een bijzonder risico vormen. Hier heb je last van als je ’s nachts meerdere keren stopt met ademen. Het gebruik van een masker met continue positieve luchtwegdruk (CPAP) kan je helpen een goede nachtrust te krijgen.

  1. Een hersentumor

Afhankelijk van waar ze zich bevinden, kunnen hersentumoren het geheugen aantasten, evenals andere cognitieve vaardigheden. Toch is de diagnose niet altijd zo erg als dat je misschien zou denken. Ongeveer dertig procent van de hersentumoren zijn meningeomen. Dit zijn goedaardige tumoren die soms zonder operatie kunnen worden behandeld, volgens Johns Hopkins Medicine. Veel patiënten herstellen goed van andere soorten hersentumoren, zowel goedaardig als kwaadaardig, vooral als ze vroeg worden opgemerkt.

  1. Overmatig gebruik of misbruik van alcohol

Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism ervaren sommige mensen geheugenverlies na slechts een paar drankjes. Te veel alcohol drinken kan meer chronische geheugenproblemen veroorzaken, vertelt dr. Manevitz. Het goede nieuws is dat door minder alcohol drinken, je cognitieve vaardigheden weer kunnen herstellen. Een studie toonde aan dat een gezonde levensstijl, waar je niet meer dan één glas wijn per dag drinkt, bescherming kan bieden tegen alzheimer.

  1. Medicatie bijwerkingen

Verschillende medicijnen, waaronder opiaten, slaappillen, bepaalde antidepressiva en zelfs antihistaminica zoals Benadryl, kunnen vergeetachtigheid en verwarring veroorzaken. Ouderen volwassenen lopen een bijzonder risico, vertelt Joshua Niznik, assistent-professor in de geneeskunde aan de University of North Carolina School of Medicine. “Deze doelgroep heeft de neiging om meer medicijnen te nemen, maar het lichaam kan de medicijnen niet zo makkelijk opruimen,” legt hij uit. Het stoppen met de medicatie zou het probleem moeten oplossen, maar doe dit altijd in overleg met je arts.

Bron; Margriet

Het laatste nieuws

Omgaan met concentratieproblemen en delier bij dementie

Omgaan met concentratieproblemen en delier bij dementie Veel mensen met dementie hebben concentratieproblemen. Ze zijn snel afgeleid. Bij de ziekte van Alzheimer en Lewy body dementie gebeurt dit al vroeg. Bij andere vormen van dementie kan het in alle fasen...

Lees meer

De 10 geboden, omgaan met dementie

De 10 geboden, omgaan met dementie. Waarschijnlijk herkent u zich in de volgende zin: Wat kan ik wel zeggen, en wat beter niet, tegen mijn naaste met dementie. Het is ongelooflijk moeilijk om jezelf af te stemmen op je naaste met dementie. Vandaag heeft datgene wat je...

Lees meer

Omgaan met het niet meer herkennen van mensen

Geheugenproblemen Geheugenproblemen komen veel voor bij dementie. Bijvoorbeeld het vergeten van afspraken en kwijtraken van spullen. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met het niet meer herkennen van mensen Veel mensen met dementie krijgen steeds meer moeite met het...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek