Selecteer een pagina

5 tips om mantelzorgers te ontlasten.

‘Als je hulp nodig hebt, bel je maar’.

Hoe vaak zeggen we dat niet, maar iemand met een hulpvraag heeft hier helaas niets aan. De grens om werkelijk hulp te vragen op de momenten dat de mantelzorger het nodig heeft liggen erg hoog. Ze doen het karweitje dan toch maar weer zelf.

  1. Biedt concrete hulp

Mantelzorgers horen het liefst een duidelijk voorstel, zoals: ‘volgende week komen wij je tuin doen!’ of ‘zal ik volgende week komen koken?
Met duidelijke afspraken weten mantelzorgers hoe en wanneer ze ontlast worden. En als je er dan toch bent kun je natuurlijk altijd vragen kan ik nog iets meer voor je doen.

  1. Verdiep je in de ziekte dementie

Realiseer je dat elk geval anders is. Luister en geef aandacht. Verzamel meer kennis zodat je begrip kunt tonen en een mantelzorger niet alles hoeft uit te leggen.

Er is erg veel informatie te vinden over vele vormen van dementie. In boeken, films en documentaires.
Praat met de naaste met dementie over wat je gelezen of gezien hebt over de ziekte, dat schept een band. De mantelzorger weet dan dat je op de hoogte bent.

 

  1. Ga de deur uit met iemand met dementie

Zo heeft de mantelzorger even rust en tijd voor zichzelf. Ga even wandelen met de persoon met dementie, of een stukje rijden met de auto. Blijf iemand met dementie gewoon zien als buurvrouw of straatgenoot die wat meer aandacht nodig heeft dan eerst.

Kijk waar de interesses van de persoon met dementie nog liggen en haak daarop in.

Dat kan zijn;  bezoek brengen aan familie, een lunch, een museum of theaterbezoek. Houd het contact luchtig, gezellig. Ga niet in op onderwerpen die spanningen of stress kunnen veroorzaken.

4. Ga wat vaker op bezoek

Kijk zelf waar hulp geboden kan worden. Probeer vervolgens ongevraagd (en misschien zelfs ongemerkt) te helpen waar nodig. Blijf vragen hoe het gaat met de mantelzorger en persoon met dementie.
Deze warme belangstelling schept een band waardoor hulp vragen gemakkelijker wordt voor de mantelzorger, zeker als je regelmatig binnenloopt.

  1. Onderneem iets met de mantelzorger zelf

Laat een mantelzorger weten dat hij of zij op jou kan rekenen als hij of zij even tijd voor zichzelf nodig heeft. Regel iemand die even de zorg voor de persoon met dementie over kan nemen en ga samen met de mantelzorger naar de film, het theater of het café. Of gewoon een stukje wandelen.
Het is niet zo moeilijk om regelmatig iemand te regelen die even bij de persoon met dementie wil blijven.
Zij kunnen ook samen gaan wandelen of een spel doen, zodat er voor beide een relaxte middag ontstaat.

Bron; Margriet

Het laatste nieuws

Omgaan met achterdocht en afhankelijkheid

Achterdocht en afhankelijkheid Door dementie verliezen mensen grip op hun leven. Dit kan leiden tot achterdochtig, afhankelijk en angstig gedrag. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met achterdocht bij dementie Achterdocht is een symptoom van dementie. Het komt veel voor. Je...

Lees meer

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer?

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer? Artsen kunnen verloop nu iets beter voorspellen Artsen kunnen beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze bijvoorbeeld nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst....

Lees meer

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer? Een vorm van suikerziekte in de hersenen. Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek