Selecteer een pagina

7 tips om beter te slapen voor mantelzorgers

’s Nachts niet in slaap vallen door het piekeren. Steeds wakker worden. Of gewekt worden doordat je naaste met dementie onrustig is. Het zijn problemen waar mantelzorgers vaak last van hebben. Amerikaanse verpleegkunde-onderzoekers uit Boston (VS), brachten recent al het onderzoek hierover in kaart. Wat is er wereldwijd gevonden om de slaap van naasten te verbeteren? Helaas, geen wondermiddelen. Wel had ieder onderzoek een aantal/groep deelnemers die van de methode profiteerde. Hopelijk geeft dit overzicht je daarom ideeën om jouw slaap te verbeteren.

De onderzoekers ontdekten dat er wereldwijd verschillende manieren zijn uitgeprobeerd om de slaap te verbeteren. Samengevat gebeurde dit door omgevingsmonitoring, meer beweging, slaaphygiëne, stress-vermindering en hulp bij het omgaan met dementie. Daarnaast kan het natuurlijk ook helpen om de slaapproblemen van je naaste aan te pakken.

Omgevingsmonitoring
Voor sommige mantelzorgers bleek omgevingsmonitoring een uitkomst. Sommige mensen gaf het rust om door een alarm te weten dat hun naaste uit bed was. Door het verminderen van zorg hierover of het ‘wakker liggen op het wel of niet horen van een geluid’. Begrijpelijkerwijs werden anderen juist vaker gewekt door het alarm.

Op de hulpmiddelenwijzer van Vilans vind je verschillende alarmsystemen. Bijvoorbeeld een bed alarm die je waarschuwt als je naaste uit bed is. Ook zijn er matten en bewegingsmonitoren die waarschuwen als iemand een ruimte of het huis uit gaat.

Beweging
Overdag meer bewegen hielp ook sommige mantelzorgers om beter te slapen. Mantelzorgers kregen bijvoorbeeld het advies om drie keer per week matig intensief te sporten. Zoals het maken van een stevige wandeling of fietstocht. Het is wel belangrijk om niet te sporten vlak voor je gaat slapen. Dan is het lichaam juist nog actief als je wilt slapen.

Voor veel mantelzorgers is bewegen of sporten een hele uitdaging. Hoe combineer je het met de zorg? Op dementie.nl vind je tips om tijd voor jezelf te creëren.

Slaaphygiëne
Sommige onderzoekers keken ook naar de zogenaamde slaaphygiëne. Slaaphygiëne bestaat uit gewoontes, waardoor je meer regelmaat in je dag creëert. Voorbeelden van goede gewoontes zijn: op dezelfde tijd naar bed, op dezelfde tijd opstaan (ook als je moe bent) en voor het slapengaan geen beeldschermen meer gebruiken. Negen tips om slaapproblemen te verminderen hebben we verzameld op onze pagina over gezond leven en slaapproblemen.

 

Stress-vermindering
Omgaan met dementie van een naaste gaat voor veel mensen gepaard met onzekerheid en stress. Dat heeft voor veel mensen ook weer invloed op de nachtrust. Onderzoekers hebben op verschillende manieren geprobeerd de hoeveelheid stress te verminderen. Bijvoorbeeld door lotgenotencontact te stimuleren. In Nederland kan dat via onze Alzheimer Cafés, maar online alternatieven zijn er ook. Bijvoorbeeld het forum, maar je kunt natuurlijk ook gratis bellen naar onze dementielijn.

Bezoek maandelijks “De Vergeten Tuin” in het open huis om met lotgenoten te kunnen praten en advies te krijgen van professionals. Elke laatste dinsdag van de maand. Kijk in de Hilverbode of op deze website voor meer informatie over bijv. het thema.

Hulp in het omgaan met dementie
Er zijn veel professionele cursussen en mogelijkheden voor begeleiding als je moeite hebt in het omgaan met dementie. Het kan je als mantelzorger helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het effect hiervan op slaapproblemen is wel getest, maar niet aangetoond. Als je echter vermoedt dat jouw slaapproblemen (mede) veroorzaakt worden door je onzekerheid over de zorg voor je naaste, is het zeker de moeite waard om dit te verkennen. Het WMO-loket van de gemeente, je casemanager of huisarts kan je hier meer over vertellen. Een handig overzicht van cursussen en begeleiding vind je op dementie.nl.

Je naaste helpen met slapen
Een belangrijke bron van slapeloosheid, kan natuurlijk ook de nachtelijke onrust van je naaste zijn. Dit onderzoek keek hier niet naar. Maar het lijkt natuurlijk logisch dat je beter kunt slapen als je naaste beter slaapt. Bekijk daarom ook eens onze tien tips over goed slapen op dementie.nl

Professionele hulp
Je huisarts is de aangewezen persoon om je te helpen bij slaapproblemen. Helpen bovenstaande tips niet en houd je last van de gevolgen van slaapproblemen? Klop dan zeker bij de huisarts aan. Slaapproblemen zijn niet alleen vervelend voor jou, maar zorgen er ook voor dat je de zorg minder goed aankunt.

bron; Margriet .nl

 

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek