Selecteer een pagina

Door de corona-maatregelen zitten duizenden mensen met dementie thuis zonder dagbesteding en huishoudelijke hulp. Dit zorgt voor onrust bij mensen met dementie en belasting van mantelzorgers. Daarom heeft het ministerie van VWS in overleg met Alzheimer Nederland en andere organisaties richtlijnen gemaakt voor dagbesteding, mantelzorgondersteuning, huishoudelijk hulp en hulpmiddelen. We leggen uit wat deze richtlijnen inhouden.

  Sinds de corona-maatregelen zitten de meeste thuiswonende mensen met dementie 24 uur per dag binnen. Hun structuur is deels weggevallen, wat voor onrust zorgt. Mantelzorgers hebben het hierdoor extra zwaar, want er komt nu veel meer zorg op hun schouders terecht.

Inmiddels zijn er door het ministerie van VWS richtlijnen geschreven over de dagbesteding, mantelzorgondersteuning, huishoudelijk hulp en hulpmiddelen. Alzheimer Nederland is blij dat VWS ook naar de thuissituatie van mensen met dementie en mantelzorgers kijkt. Met de nieuwe richtlijnen kunnen zorgorganisaties en gemeentes gericht aan de slag. En zo weet jij als mantelzorger beter welke zorg je naaste en jij kunnen verwachten.

We zetten hieronder de belangrijkste punten van de richtlijnen op een rijtje. Voor alle richtlijnen geldt dat de algemene (hygiëne)adviezen van het RIVM worden gevolgd.

Dagbesteding

De richtlijn dagbesteding geeft aan dat de dagbesteding zoveel mogelijk door moet gaan. Uiteraard moet de dagbesteding wel veilig gebeuren. Hoe zorgorganisaties de richtlijnen gebruiken, mogen ze zelf bepalen. Belangrijke punten zijn:

 • Zorgprofessionals en bezoekers van de dagbesteding moeten 1,5e meter afstand houden van elkaar. Het kan daardoor nodig zijn dat de dagbesteding start met kleinere groepen, op een andere locatie plaatsvindt of dat activiteiten anders verspreid worden over de week.
 • Noodzakelijk lichamelijk contact kan, bijvoorbeeld wanneer iemand geholpen moet worden bij het wc-bezoek.
 • Heeft je naaste geen verkoudheidsklachten? Dan kan ze (in principe) naar de dagbesteding. Als de partner of een ander gezinslid verkoudheidsklachten mét koorts en/of benauwdheid heeft, dan moet je naaste thuis blijven. Ook als ze zelf geen klachten heeft. Bij gewone verkoudheidsklachten van een huisgenoot mag je naaste wel naar de dagbesteding.
 • Kan de dagbesteding niet door gaan? Dan raadt het minsterie van VWS aan dat de zorgaanbieder regelmatig belt of alles thuis nog goed gaat. Ook raden ze aan om op zoek te gaan naar alternatieven, zoals activiteiten aanbieden voor thuis of digitaal spelletjes te doen.
 • Groepsvervoer naar de dagbesteding is niet mogelijk. Probeer samen met de dagbesteding een oplossing te vinden. Misschien kan je je naaste wel brengen of kan een (gezonde) bekende als chauffeur optreden.

Huishoudelijke hulp

In de richtlijn Huishoudelijke hulp staan de afspraken over hulp bij huishouding en de regels die gelden voor de veiligheid van de zorgmedewerkers. Ook bij de huishoudelijke hulp is het uitgangspunt dat de hulp bij het huishouden die iemand krijgt, zoveel mogelijk doorgaat.

 • Het kan voorkomen dat de thuiszorgorganisatie minder personeel beschikbaar heeft. Bijvoorbeeld door ziekte of omdat er meer mensen hulp nodig hebben. Als ze minder langs kunnen komen, zullen ze dat altijd met je naaste en/of jou overleggen.
 • Je mag ervoor kiezen om de huishoudelijke hulp (tijdelijk) stop te zetten.
 • Als de huishoudelijke hulp niet op bezoek kan komen, zal de organisatie regelmatig bellen om te kijken of je naaste (en/of jij) het redden zonder de huishoudelijke hulp die je normaal krijgt.
 • Heeft je naaste (of haar huisgenoot) verkoudheidsklachten die passen bij COVID-19? Dan wordt de huishoudelijke hulp tijdelijk uitgesteld. Als de persoon die ziek is 24 uur klachtenvrij is, wordt de huishoudelijke hulp weer opgestart.
 • Het is voor huishoudelijke hulp niet nodig om beschermingsmateriaal zoals mondmaskers te dragen.

 

Mantelzorgondersteuning

In de richtlijn mantelzorgondersteuning wordt beschreven hoe passende ondersteuning geboden kan worden aan mantelzorgers zodat zij de zorg voor hun naaste beter volhouden. Een aantal tips voor jou:

 • Hou jezelf en je eigen gezondheid goed in de gaten. Eet je gezond? Slaap je voldoende? Heb je genoeg tijd om te bewegen en te ontspannen?
 • Heb je ergens ondersteuning bij nodig? Laat het weten aan familie, buren of de casemanager. Tip: bekijk ook de lijst met organisaties die hulp bieden.
 • Heeft je naaste meer zorg nodig dan jij kan geven? Overleg dan met de casemanager, huisarts of wijkverpleegkundige.
 • Red je het niet met de hulp uit je omgeving? Neem dan contact op met het WMO-loket van je gemeente of het wijkteam. Zij kunnen samen met jou bekijken welke zorg of ondersteuning je nodig hebt.

Hulpmiddelen

De richtlijn Hulpmiddelen bevat de afspraken tussen rijk, gemeenten en aanbieders over de zorg en ondersteuning voor mensen die gebruik maken van hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel of rollator.

 

 • Kan de leverancier niet bij je langskomen of stel je zelf de levering liever uit? Dan bespreekt de leverancier of er andere mogelijkheden zijn om je naaste en jou te helpen. Bijvoorbeeld als het hulpmiddel kapot is: is het nodig dat er iemand langskomt om het te repareren of kan het probleem ook worden opgelost via (beeld)bellen?
 • In de richtlijn staat ook beschreven wanneer de leverancier persoonlijke beschermingsmiddelen moet aantrekken, zoals mondkapjes, handschoenen of schorten. Dat kan nodig zijn als je naaste (en/of haar huisgenoten) verkoudheidsklachten of COVID-19 hebben.

Wil je de richtlijnen helemaal lezen? Kijk dan op de website van het ministerie van VWS. De richtlijnen gelden in elk geval tot 28 april 2020.

 

Bron; dementie.nl

Het laatste nieuws

Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit Met of zonder dementie: elkaar aanraken en liefhebben blijven belangrijk. Door dementie kan de relatie met je partner veranderen. De manier waarop je intiem bent met elkaar, kan ook veranderen. Het is soms even zoeken naar een nieuwe manier....

Lees meer

Zorgen voor iemand met dementie terwijl je werkt

Zorgen voor iemand met dementie terwijl je werkt Als je zorgt voor iemand met dementie én een baan of eigen bedrijf hebt, is dat soms lastig. Hoe combineer je mantelzorg en werk? Het belangrijkste is om hier al vroeg over te praten. Juist als het nog wel lukt. Bekijk...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek