Selecteer een pagina

Door de corona-maatregelen kunnen een heleboel activiteiten niet doorgaan. Organisaties die dagbesteding aanbieden zijn gesloten, net als horeca, musea en zwembaden. Ook wordt het afgeraden om natuurgebieden te bezoeken en moet je contact met anderen vermijden. Maar wat kunt je dan nog wél doen? Laat je inspireren door onderstaande tips.

Een paar algemene tips

Het is belangrijk om bezig te blijven, voor iedereen. Als je ’s ochtends opstaat, is het fijn om wat te doen te hebben. Ook als je dagindeling anders is dan je gewend bent. Bijvoorbeeld omdat je niet meer dagelijks een boodschap kan doen, de dagbesteding dicht is of zomaar bij iemand op de koffie kan.

Misschien zijn er door de corona-maatregelen meer mensen tegelijk thuis. Maak dan afspraken met elkaar om structuur te houden.

Activiteiten voor binnen

Actieve activiteiten

  • Je hoeft niet per se naar buiten om in beweging te blijven. Bewegen kan ook binnen.
  • Houd een grote lenteschoonmaak. Doe schoonmaakklusjes waar je normaal niet aan toekomt, zoals ramen lappen.
  • Bedenk welke klussen er in huis gedaan moeten worden. Schilder bijvoorbeeld een tafel of kast in een fris kleurtje. Of timmer een plantenbak voor in de tuin.
  • Bezoeken jullie normaal graag een museum? Via Googlekun je virtuele rondleidingen volgen in musea over de hele wereld. Dwaal bijvoorbeeld door Het Rijksmuseum, het Guggenheim of The British Museum.
  • Doe een (bord)spelletje. Of doe samen met de (klein)kinderen via de mobiele telefoon of tablet een van deze spelletjes.
  • Kook iets uitgebreider of bak samen wat lekkers.
  • Ga handwerken, schilderen of knutselen. Op de website van De Zonnebloemvind je leuke knutsel ideeën.
  • Op de website Hallo thuis zijn allerlei (uitleg)filmpjes te vinden met activiteiten. Van knutselen en bewegen, tot muziek. Kies wat je wilt doen en bekijk de video’s op de website van Hallo thuis.
  • SizaSports maakte beweegkaartenvoor mensen die naar dagbesteding gaan. Een groot deel van de activiteiten is ook geschikt voor thuis en kun je (samen) doen. Bij elke activiteit kun je een pdf-bestand downloaden met een duidelijke uitleg hoe je het maakt of doet.

Rustige activiteiten

  • Krant of boek (voor)lezen.
  • Luister een luisterboek of podcast. Tip: de app Luisterbiebheeft momenteel een gratis collectie luisterboeken. Heb je een bibliotheek-abonnement? Dan kan je via de app nog veel meer boeken gratis beluisteren. Via nl kun je veel Nederlandstalige podcasts vinden.
  • Ga puzzelen, maak een legpuzzel of doe een sudoku of woordpuzzel.
  • Luister samen muziek. Bijvoorbeeld via de afspeellijsten van Alzheimer Nederland via Spotify. Hierin staan liedjes uit de jaren 30 tot en met de jaren 80.
  • Kijk via internet naar een concert. Er zijn verschillende concertzalen, orkesten en artiesten die nu concertopnames online zetten. Bijvoorbeeld het Concertgebouwen TivoliVredenburg. Ook via YouTube zijn veel concertopnames te vinden.
  • Kijk tv. Momenteel zendt de NPO overdag Heimwee TV uit, waarin oude tv-programma’s worden herhaald. Deze afleveringen zijn ook online terug te zien via de website van NPO. Of kijk het Ouderenjournaalvan Omroep Max.
  • Heb je een SmartTV of laptop met HDMI-kabel naar je tv, zoek dan op YouTube naar ‘livestream’ of ‘webcam’ + plaatsnaam. Je kunt allerlei live camera’s kiezen. Via de tv kijk je dan live naar bijvoorbeeld slechtvalken die hun nest bouwen, olifanten in de dierentuin, het strand of kies een live camera in jouw lievelingsstad. Een mooi voorbeeld zijn de live camera’s van Monterey Bay Aquarium.

Sociale activiteiten

Op bezoek gaan is nu niet zo’n goed idee. Maar wat kan je dan wel doen om in contact te blijven met anderen?

  • Bel of videobel (beeldbellen) met mensen die anders op bezoek zouden komen.
  • Kan je naaste nog niet zelfstandig beeldbellen? Lees dan de tips om je naaste te leren beeldbellen.
  • Woont je naaste met dementie alleen? Organiseer een belcirkel met familie, vrienden en mensen van de vereniging, sportclub of de kerk. Als mensen regelmatig contact opnemen voelt je naaste zich minder alleen. Ook een aanrader als je voor je naaste zorgt en behoefte hebt aan contact met anderen.
  • Laat (klein)kinderen filmpjes maken en bekijk die samen.
  • Naar de kerk, synagoge of moskee gaan, kan momenteel niet. Online zijn er verschillende alternatieven te vinden. Kijk bijvoorbeeld diensten op nlof volg op YouTube de vieringen van Tim van Iersel, speciaal voor mensen met dementie.

Activiteiten voor buiten

Zolang er geen complete lockdown is en jullie geen verkoudheidsklachten hebben, kunnen jullie af en toe best een frisse neus halen. Hou je wel aan de regels van het RIVM. Zorg ervoor dat je 1,5 meter afstand van anderen houdt.

  • Ga een stukje wandelen of fietsen. Merk je dat er (te) veel mensen zijn? Ga dan terug naar huis.
  • Heb je een balkon of tuin? Maak deze dan klaar voor de lente. Wied onkruid, hark bladeren weg, plant zaadjes of schilder het tuinhek.

100 activiteiten voor mensen met dementie

De hersenen aan het werk zetten heeft een positief effect op mensen met dementie. Het aloude ‘rust, roest’ geldt dus ook voor dementie. Maar wat zijn leuke, inspirerende of nuttige activiteiten om te doen? Laat je inspireren door het overzicht met 100 activiteiten.

Het laatste nieuws

Omgaan met achterdocht en afhankelijkheid

Achterdocht en afhankelijkheid Door dementie verliezen mensen grip op hun leven. Dit kan leiden tot achterdochtig, afhankelijk en angstig gedrag. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met achterdocht bij dementie Achterdocht is een symptoom van dementie. Het komt veel voor. Je...

Lees meer

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer?

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer? Artsen kunnen verloop nu iets beter voorspellen Artsen kunnen beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze bijvoorbeeld nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst....

Lees meer

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer? Een vorm van suikerziekte in de hersenen. Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek