Advies voor mensen met dementie
Als je weet dat je dementie hebt, is het best moeilijk om te bedenken hoe je hiermee om moet gaan. Na de diagnose is het goed om hier met je omgeving over te praten. Over hoe je je voelt, maar bijvoorbeeld ook over waar je wel en niet mee geholpen wilt worden. Of welke behandelingen je wel of niet wilt ondergaan.
Ook is het verstandig om altijd een kaartje met je naam en adres bij je te dragen. Dan kunnen anderen je makkelijker helpen als je alleen naar buiten gaat en verdwaalt.
Tips voor patiënten met dementie
- Probeer dingen zo veel mogelijk zelf te blijven doen.
- Overleg met naasten waar je hulp bij nodig hebt.
- Leg dingen op een vaste plek.
- Blijf in beweging, door bijvoorbeeld te wandelen en te fietsen.
- Blijf mentaal actief, door bijvoorbeeld je hobby’s te blijven doen.
- Blijf in contact met anderen, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen.
- Zorg voor regelmaat en rust, bijvoorbeeld met een vaste indeling voor de dag.
Advies voor naasten van persoon met dementie
Voor partners en familie kan het net zo moeilijk zijn om met gevolgen van dementie om te gaan als voor de patiënt zelf. Een patiëntenvereniging als Alzheimer Nederland of een platform als dementie.nl is er voor mensen die hetzelfde meemaken (lotgenotencontact). Daar kun je met je familie terecht voor meer hulp en sociale steun.
Zorgen voor naasten, ook wel mantelzorg genoemd, is voor de meeste mensen logisch. Als één van je vrienden dementie heeft wil je natuurlijk graag helpen. Soms kun je meer doen dan je denkt, ook als collega of werkgever. Soms ben je partner of ouder van een persoon met dementie. Dat is niet altijd even makkelijk. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan wat de overheid ‘gebruikelijke hulp’ noemt. Hieronder een paar tips.
Heeft je partner of iemand anders dicht bij je dementie? Dan kun je diegene op verschillende manieren helpen.
Als eerste is het belangrijk om te zorgen voor een rustige en vertrouwde omgeving. Je kunt bijvoorbeeld hulpbriefjes ophangen in huis. Ook het bijhouden van een grote agenda werkt goed voor iemand met dementie.
Zorg ook dat je goed weet wat er bij de ziekte van een naaste hoort. Het is vervelend om te zien hoe iemand met dementie verandert. Het kan helpen als je weet dat vreemd gedrag bij de ziekte hoort. Probeer je daarom te verdiepen in de vorm van dementie die je naaste heeft. Door er een boek over te lezen bijvoorbeeld, of door op internet informatie te zoeken.
Let er wel op dat je dit bij een betrouwbare bron doet, zoals Alzheimer Nederland. Bezoek de bijeenkomsten van de vergeten Tuin, elke laatste dinsdag van de maand. Zie de uitnodigingen op deze website of in de Hilverbode. Bespreek deze informatie ook met je arts, zodat je weet dat het klopt.
Tips voor naasten van mensen met dementie
- Help de persoon om in beweging te blijven door samen te wandelen of te tuinieren.
- Praat in korte zinnen, of laat plaatjes zien als je naaste je niet begrijpt.
- Stel gesloten vragen: dus niet “Hoe voel je je?” maar “Voel je je goed?”
- Maak contact als je iets wilt zeggen, leg je hand bijvoorbeeld op iemands arm.
- Zorg voor structuur met een dagindeling en houd deze bij met een klok of agenda.
- Plan ook rustmomenten in, zodat je naaste informatie en prikkels kan verwerken.
- Laat je naaste in zijn of haar waarde, wees dus niet te betuttelend.
Tot slot is het ook belangrijk dat je als mantelzorger op je eigen gezondheid let. Let erop dat de zorg lichamelijk en mentaal niet te zwaar voor je wordt. Wacht niet te lang en vraag je arts om tips en advies.
bron; cursusboek; dementie wat nu.