Selecteer een pagina

Advies voor mensen met dementie

Als je weet dat je dementie hebt, is het best moeilijk om te bedenken hoe je hiermee om moet gaan. Na de diagnose is het goed om hier met je omgeving over te praten. Over hoe je je voelt, maar bijvoorbeeld ook over waar je wel en niet mee geholpen wilt worden. Of welke behandelingen je wel of niet wilt ondergaan.

Ook is het verstandig om altijd een kaartje met je naam en adres bij je te dragen. Dan kunnen anderen je makkelijker helpen als je alleen naar buiten gaat en verdwaalt.

 

Tips voor patiënten met dementie

  • Probeer dingen zo veel mogelijk zelf te blijven doen.
  • Overleg met naasten waar je hulp bij nodig hebt.
  • Leg dingen op een vaste plek.
  • Blijf in beweging, door bijvoorbeeld te wandelen en te fietsen.
  • Blijf mentaal actief, door bijvoorbeeld je hobby’s te blijven doen.
  • Blijf in contact met anderen, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen.
  • Zorg voor regelmaat en rust, bijvoorbeeld met een vaste indeling voor de dag.

Advies voor naasten van persoon met dementie

Voor partners en familie kan het net zo moeilijk zijn om met gevolgen van dementie om te gaan als voor de patiënt zelf. Een patiëntenvereniging als Alzheimer Nederland of een platform als dementie.nl is er voor mensen die hetzelfde meemaken (lotgenotencontact). Daar kun je met je familie terecht voor meer hulp en sociale steun.

Zorgen voor naasten, ook wel mantelzorg genoemd, is voor de meeste mensen logisch. Als één van je vrienden dementie heeft wil je natuurlijk graag helpen. Soms kun je meer doen dan je denkt, ook als collega of werkgever. Soms ben je partner of ouder van een persoon met dementie. Dat is niet altijd even makkelijk. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan wat de overheid ‘gebruikelijke hulp’ noemt. Hieronder een paar tips.

Heeft je partner of iemand anders dicht bij je dementie? Dan kun je diegene op verschillende manieren helpen.

Als eerste is het belangrijk om te zorgen voor een rustige en vertrouwde omgeving. Je kunt bijvoorbeeld hulpbriefjes ophangen in huis. Ook het bijhouden van een grote agenda werkt goed voor iemand met dementie.

Zorg ook dat je goed weet wat er bij de ziekte van een naaste hoort. Het is vervelend om te zien hoe iemand met dementie verandert. Het kan helpen als je weet dat vreemd gedrag bij de ziekte hoort. Probeer je daarom te verdiepen in de vorm van dementie die je naaste heeft. Door er een boek over te lezen bijvoorbeeld, of door op internet informatie te zoeken.

Let er wel op dat je dit bij een betrouwbare bron doet, zoals Alzheimer Nederland. Bezoek de bijeenkomsten van de vergeten Tuin, elke laatste dinsdag van de maand. Zie de uitnodigingen op deze website of in de Hilverbode. Bespreek deze informatie ook met je arts, zodat je weet dat het klopt.

 

 

Tips voor naasten van mensen met dementie

  • Help de persoon om in beweging te blijven door samen te wandelen of te tuinieren.
  • Praat in korte zinnen, of laat plaatjes zien als je naaste je niet begrijpt.
  • Stel gesloten vragen: dus niet “Hoe voel je je?” maar “Voel je je goed?”
  • Maak contact als je iets wilt zeggen, leg je hand bijvoorbeeld op iemands arm.
  • Zorg voor structuur met een dagindeling en houd deze bij met een klok of agenda.
  • Plan ook rustmomenten in, zodat je naaste informatie en prikkels kan verwerken.
  • Laat je naaste in zijn of haar waarde, wees dus niet te betuttelend.

Tot slot is het ook belangrijk dat je als mantelzorger op je eigen gezondheid let. Let erop dat de zorg lichamelijk en mentaal niet te zwaar voor je wordt. Wacht niet te lang en vraag je arts om tips en advies.

bron; cursusboek; dementie wat nu.

Het laatste nieuws

Omgaan met het niet meer herkennen van mensen

Omgaan met het niet meer herkennen van mensen Veel mensen met dementie krijgen steeds meer moeite met het herkennen van gezichten. Dat is verdrietig en zorgt ook voor schaamte. Dan maar niemand meer ontmoeten? Dat is natuurlijk geen oplossing. Gelukkig kun je veel...

Lees meer

Dilemma: Mag ik het rijbewijs afpakken?

Dilemma: Mag ik het rijbewijs afpakken? Wat doe je als je naaste wil blijven autorijden, maar dat niet meer veilig is? Mag je als mantelzorger dan het rijbewijs afpakken? ‘Toen ik de autosleutels had verstopt, werd mijn man woedend.’ Dat vertelde een vrouw me laatst....

Lees meer

Verplichte opname bij dementie: zo gaat dat in zijn werk

Verplichte opname bij dementie: zo gaat dat in zijn werk De zorg in Nederland is ingericht op vrije zorgkeuze; mensen moeten zo veel mogelijk zelf kunnen kiezen van welke zorg zij gebruik willen maken. Maar wat gebeurt er als je door dementie niet kunt inschatten...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Ons doel

De Vergeten Tuin is opgericht in 2014. Zij organiseert jaarlijks 8 informatieve bijeenkomsten met thema’ rondom dementiezorg. Deze thema’s worden door ervaringsdeskundigen of professionals toegelicht.  De informatieavonden zijn voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en iedereen die geïnteresseerd is.

De Vergeten Tuin werkt mee aan een dementie vriendelijk Hilvarenbeek.

Draagt u De Vergeten Tuin een warm hart toe?

Wij zijn erg blij met uw donatie. Klik op onderstaande button.

Agenda

Thema-avond De Vergeten Tuin

Dinsdag 29 oktober 2024 van 19.00-20.30 uur organiseert De Vergeten Tuin een thema-avond in het Open Huis, Vrijthof 21 in Hilvarenbeek.

 

Het onderwerp is: De rol van de casemanager bij de diagnose dementie

De gastsprekers zijn Marleen Hendrikx en Fanny van den Bergh, zij zijn casemanager in Hilvarenbeek en omgeving.

Stichting De Vergeten Tuin viert graag samen met jou haar 10 jaar bestaan! Bezoek onze bijeenkomsten.

EVENEMENT voor mantelzorgers & INFO-dementiemarkt & VERWEN-markt      
Zaterdag 2 november-Elckerlyc tussen 10.00-16.00u

Welkom MANTELZORGER & INFORMATIE ZOEKER over DEMENTIE!
ContourdeTwern & de jubilerende stichting De Vergeten Tuin, nodigen alle mantelzorgers van harte uit voor een EVENEMENT in het Elckerlyc ter ere van de Dag van de Mantelzorg.  Samen zetten zij zich in voor alle mantelzorgers, met name in de zorg voor mensen met dementie. Voor jullie is er een mooi en feestelijk ochtend- en middagprogramma op zaterdag 2 november.

 

 

VR bril ervaren op 17 december a.s.

Op 17 december 2024 organiseert de Vergeten Tuin een avond waarin u via een VR bril kunt ervaren hoe het is om dementie te hebben.
Deze bril neemt u mee in de belevingswereld van uw naaste. Nader bericht volgt nog.

 

 

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek