Selecteer een pagina
Begrijpen we elkaar wel, spreken we dezelfde taal?

Hieronder geven we tips om ervoor te zorgen dat we kunnen blijven communiceren met elkaar.

 De persoon met dementie op een rustige en duidelijke toon met respect benaderen en niet als een kind.

 Moeilijke woorden en lange zinnen vermijden.

 Oogcontact maken en met woorden maar ook met gebaren duidelijk maken wat je bedoelt.

 Het is goed dat de persoon met dementie actief blijft, neem niets uit handen wat hij of zij nog kan, ook wanneer deze wat langer tijd nodig heeft of als het niet helemaal loopt zoals u dat zelf gewend bent (bijv. aardappelen schillen of was opvouwen).

Doe ook activiteiten samen bijv. de afwas of boodschappen, zoek samen uit hoeveel de boodschappen hebben gekost zodat hij/zij met geld blijft omgaan.

 Regelmatig samen buiten gaan wandelen, ook ’s avonds, het bevordert de nachtrust als voor het slapengaan nog een wandeling wordt gemaakt.

 Niet meer dan één vraag tegelijk stellen; twee vragen of meer onthouden lukt niet meer.

 Niet meer dan één taak of advies tegelijk geven.

 Niet blijven doorvragen als hij of zij het niet meer weet. Niet iets blijven stimuleren dat niet kan.

 Meteen de daad bij het woord voegen (bijv. ik zou het fijn vinden als je me helpt met afwassen –dit ook meteen gaan doen). Als er teveel tijd zit tussen woord en daad is het snel vergeten.

 De persoon met dementie niet ondervragen met vragen als: Wie is die mevrouw, waar wonen de kinderen, wanneer zijn ze jarig, hoe oud ben je ook alweer?

 Een vaste dagindeling is belangrijk: dingen zoveel mogelijk in dezelfde volgorde doen en op hetzelfde tijdstip.

 Flexibel en creatief proberen te zijn in je aanpak; vandaag werkt een aanpak nog goed, morgen misschien niet meer. Met geduld en creativiteit moet een nieuwe benadering worden gevonden.

 Meubels op een vaste plaats zetten.

 Zo min mogelijk wisselen van helpsters in huis.

 Routinehandelingen alleen veranderen als ze niet meer werken.

 Je kunt de persoon met dementie met tijdsoriëntatie helpen door regelmatig opmerkingen te maken als: het is nu half elf, koffietijd; het is vandaag woensdag en ik ga naar…. of straks komt mevrouw….

 Iemand met dementie is sneller vermoeid en sneller overbelast, het is sneller teveel allemaal, vermijd daarom teveel drukte in huis: teveel mensen (weekend), te harde TV.

 Geen welles /nietes discussies aangaan, het resultaat is meestal spanningen, onrust en irritaties; u kunt soms zelfs beter meepraten met iemand dan iemand te confronteren met het niet- weten.

 Voorkom dat de persoon in een isolement komt, soms heeft hij /zij de neiging zich terug te trekken omdat hij /zij zich onzeker voelt.

 Neem de gevoelens van uw familielid met dementie serieus, als hij verdrietig is over zijn (overleden) moeder, die alsmaar niet thuiskomt, is hij of zij echt verdrietig.

 Als iemand iets kwijt is blijf dan rustig en ga samen zoeken of leid de aandacht af.

 Besef het verdriet, de onmacht en soms de ontkenning van andere familieleden en andere mensen die geen kennis hebben van dementie, neem voor deze mensen de tijd om ze iets te vertellen over dementie en raad ze aan om er iets over te lezen.

 Naast aandacht voor de patiënt is ook aandacht voor jezelf belangrijk; voorkom dat je overspannen raakt en bouw tijdig rust en ontspanning voor jezelf in.

 Probeer de herinnering aan het verleden levendig te houden door over vertrouwde dingen van vroeger te praten.

 Contact met lotgenoten kan goed doen; het Alzheimercafé is een mooie gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten.

Het laatste nieuws

Omgaan met het niet meer herkennen van mensen

Omgaan met het niet meer herkennen van mensen Veel mensen met dementie krijgen steeds meer moeite met het herkennen van gezichten. Dat is verdrietig en zorgt ook voor schaamte. Dan maar niemand meer ontmoeten? Dat is natuurlijk geen oplossing. Gelukkig kun je veel...

Lees meer

Dilemma: Mag ik het rijbewijs afpakken?

Dilemma: Mag ik het rijbewijs afpakken? Wat doe je als je naaste wil blijven autorijden, maar dat niet meer veilig is? Mag je als mantelzorger dan het rijbewijs afpakken? ‘Toen ik de autosleutels had verstopt, werd mijn man woedend.’ Dat vertelde een vrouw me laatst....

Lees meer

Advies voor mensen met dementie

Advies voor mensen met dementie Als je weet dat je dementie hebt, is het best moeilijk om te bedenken hoe je hiermee om moet gaan. Na de diagnose is het goed om hier met je omgeving over te praten. Over hoe je je voelt, maar bijvoorbeeld ook over waar je wel en niet...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Ons doel

De Vergeten Tuin is opgericht in 2014. Zij organiseert jaarlijks 8 informatieve bijeenkomsten met thema’ rondom dementiezorg. Deze thema’s worden door ervaringsdeskundigen of professionals toegelicht.  De informatieavonden zijn voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en iedereen die geïnteresseerd is.

De Vergeten Tuin werkt mee aan een dementie vriendelijk Hilvarenbeek.

Draagt u De Vergeten Tuin een warm hart toe?

Wij zijn erg blij met uw donatie. Klik op onderstaande button.

Agenda

Thema-avond De Vergeten Tuin

Dinsdag 29 oktober 2024 van 19.00-20.30 uur organiseert De Vergeten Tuin een thema-avond in het Open Huis, Vrijthof 21 in Hilvarenbeek.

 

Het onderwerp is: De rol van de casemanager bij de diagnose dementie

De gastsprekers zijn Marleen Hendrikx en Fanny van den Bergh, zij zijn casemanager in Hilvarenbeek en omgeving.

Stichting De Vergeten Tuin viert graag samen met jou haar 10 jaar bestaan! Bezoek onze bijeenkomsten.

EVENEMENT voor mantelzorgers & INFO-dementiemarkt & VERWEN-markt      
Zaterdag 2 november-Elckerlyc tussen 10.00-16.00u

Welkom MANTELZORGER & INFORMATIE ZOEKER over DEMENTIE!
ContourdeTwern & de jubilerende stichting De Vergeten Tuin, nodigen alle mantelzorgers van harte uit voor een EVENEMENT in het Elckerlyc ter ere van de Dag van de Mantelzorg.  Samen zetten zij zich in voor alle mantelzorgers, met name in de zorg voor mensen met dementie. Voor jullie is er een mooi en feestelijk ochtend- en middagprogramma op zaterdag 2 november.

 

 

VR bril ervaren op 17 december a.s.

Op 17 december 2024 organiseert de Vergeten Tuin een avond waarin u via een VR bril kunt ervaren hoe het is om dementie te hebben.
Deze bril neemt u mee in de belevingswereld van uw naaste. Nader bericht volgt nog.

 

 

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek