Ilse van Roekel |
De eerste Nederlanders hebben ‘m in de afgelopen weken al gekregen: de langverwachte coronavaccinatie. En hoewel we nu het liefst weer zouden knuffelen, onze naaste thuis, in het verpleeg of verzorgingshuis willen bezoeken, zonder mondkapje over straat willen, moeten we daar toch nog even mee wachten. Want ook na die coronavaccinatie, blijven de regels gewoon gelden.
Wat mag je precies wel en niet doen nadat je de prik gekregen hebt? We geven antwoord op vijf veelgestelde vragen.
- Kan ik na de coronavaccinatie tóch nog corona krijgen?
Natuurlijk beginnen we met de belangrijkste vraag én de reden waarom we de prik halen: kun je na zo’n prik alsnog ziek worden door het coronavirus? Het antwoord op die vraag is ja, maar de kans is wel aanzienlijk kleiner na een coronavaccinatie, dan ervoor. De vaccins die momenteel gebruikt worden, bestaan uit twee prikken. De eerste vaccinatie begint meteen te werken, maar het duurt even voordat je lichaam voldoende antistoffen aangemaakt heeft tegen het coronavirus. Als je vlak voor of na die eerste coronavaccinatie besmet raakt, bestaat er dus zeker nog een kans dat je ziek wordt. Na twee prikken is de kans dat je nog ziek wordt door het coronavirus heel klein, maar niet nul. Wel is het ziekteverloop vaak minder ernstig.
- Moet ik nog afstand houden van anderen of kan ik ze niet meer besmetten?
Hoewel we weten dat de kans dat je ziek wordt na een coronavaccinatie klein is, zegt het RIVM nog niet te weten of je als gevaccineerde het virus kunt verspreiden. Daarom moet je óók na het coronavaccin nu nog afstand houden van anderen, een mondkapje dragen en regelmatig je handen wassen. Want vooral kwetsbare mensen blijven meer risico lopen op besmetting.
Lees ook:
Spaanse onderzoekers ontdekken drie nieuwe symptomen die kunnen wijzen op corona
- Ik heb coronasymptomen, maar wel al twee vaccinaties gehad. Wat nu?
Helaas mag je ook als je twee prikken achter de rug hebt, niet naar buiten met klachten die passen bij het coronavirus. Na een coronavaccinatie ben je voor 95 procent beschermd tegen het virus: er is dus altijd nog een kleine kans dat je het oploopt. Maak, ook als je gevaccineerd bent, bij klachten dus een afspraak om je te laten testen. Ga nu ook niet op bezoek bij oudere thuis, in verzorging of verpleeghuis.
Er is wel een maar: krijg je hoofdpijn, vermoeidheid of verhoging binnen twee dagen na de vaccinatie? Dan kan dat veroorzaak worden door bijwerkingen, zegt het RIVM. Blijf dan binnen en hou de klachten goed in de gaten. Heb je naast deze milde klachten óók andere klachten die passen bij corona (zoals: verkoudheid, hoesten, benauwdheid of reuk- of smaakverlies)? Of heb je contact gehad met iemand met corona? Laat je dan testen.
- Er is een nieuwe coronamutatie. Ben ik nu nog wel beschermd na mijn coronavaccinatie?
Geen paniek: voor zover nu bekend, werkt het vaccin nog steeds voor alle nieuwe coronamutaties. Virusmutaties zijn heel normaal en betekenen niet dat je na een coronavaccinatie voor een ‘eerdere versie’ niet meer beschermd bent. “Voor nu zijn er geen aanwijzingen dat de vaccinatie niet beschermt tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus, zoals de nieuwe Britse variant”, schrijft het RIVM op de website. Wereldwijd worden er onderzoeken gedaan naar het effect van de mutaties op de werking van de coronaprikken.
- Ik ben in aanraking geweest met iemand met het coronavirus. Moet ik nu in quarantaine, ondanks de coronaprik?
Ook hier moet je je net als iedereen nog steeds aan de coronamaatregelen houden. Je gaat in thuisquarantaine en laat je na vijf dagen testen bij de GGD. Is die test negatief en heb je geen klachten? Pas dan mag je de deur weer uit. Dit komt wederom, omdat het coronavaccin niet voor honderd procent werkt.
Bron; Margriet