De invloed van daglicht op iemand met dementie
Voldoende daglicht heeft een positieve invloed op de gezondheid van je naaste. Maar ook op het dag- en nachtritme en mogelijke somberheid of depressie. Gelukkig kun je ook zonder een dure daglichtinstallatie veel doen aan het licht in huis.
Een verstoorde biologische klok bij dementie
Alle vormen van dementie tasten vroeg of laat de hersencellen aan die de biologische klok aansturen. Hierdoor slaapt iemand met dementie onrustig en is ’s nachts actief. Overdag is degene juist passief en slaperig. Slaapmedicatie helpt niet altijd. Het kan namelijk voor extra verwarring zorgen.
Voor de partner of mantelzorger is dat verstoorde dag- en nachtritme heel vermoeiend. Je krijgt te weinig slaap en dit is op den duur niet meer vol te houden. Uiteindelijk kan dit een belangrijke reden zijn om iemand op te laten nemen in een woonvoorziening. Wil je jouw naaste zo lang mogelijk thuis houden? Kijk dan wat je kunt doen aan het licht in huis.
Wat doet licht?
Licht is geen medicijn. Het repareert de biologische klok niet, maar kan deze wel ondersteunen. Daarnaast is daglicht onmisbaar voor een goede gezondheid. Ook heeft het een positieve invloed op de aandacht, oplettendheid en het humeur van je naaste.
De lichtsterkte wordt uitgedrukt in lux. Elke dag een uurtje blootstelling aan 10.000 lux is over het algemeen genoeg. Een zonnige dag levert 100.000 lux, een bewolkte dag geeft nog altijd 10.000 lux in de buitenlucht.
Met voldoende en soms extra licht kun jij je naaste helpen de dag als dag te ervaren. Gedempt licht in de avond helpt bij het besef dat de dag voorbij is. Je naaste weet dan dat het tijd is om te gaan slapen. De verbeteringen zijn niet groot, ze worden langzaam zichtbaar en komen niet bij iedereen voor.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt het bioritme van je naaste ondersteunen. Daarvoor kun je het volgende doen of uitproberen:
- Iedere dag een uurtje samen naar buiten gaan. Zelfs als het een bewolkte dag is, krijg je zo voldoende daglicht.
- Kijk in huis waar het meeste daglicht binnenkomt en maak daar een favoriete plek.
- Ga op zoek naar een daglichtlamp die bij jullie situatie en budget past. Vraag dit bijvoorbeeld na bij een elektronicazaak of zoek op internet. Afhankelijk van de sterkte van de lamp kan je naaste elke dag een half tot twee uur in het licht zitten. Zorg ervoor dat er naast de daglichtlamp voldoende ander licht in de ruimte is. Daardoor is het verschil niet te groot.
- Let bij de koop van de lampen in huis niet alleen op de lichtsterkte. Kijk ook naar de kleur van de lamp. Aan de kleur van het licht herkent het lichaam de seizoenen en hoe laat het is.
- Donkere kleuren nemen licht op. Misschien kun je het wat lichter in huis maken. Verf muren en plafonds wit en gebruik lichte kleuren voor meubels en vloeren.
- Zorg voor goed verdeeld licht door kappen te gebruiken. Laat het (felle) licht naar boven schijnen in plaats van naar beneden. De weerkaatsing tegen plafond en muren zorgt voor een mooie verspreiding van het licht.
- Zonlicht mag niet verblindend zijn, daar heeft je naaste niets aan. Dunne gordijnen kunnen het felle licht filteren zonder dat het aan kracht verliest.
- Met een dimmer kun je zorgen voor licht dat past bij de tijd van de dag.
- Gebruik extra licht waar dat nodig is. Bijvoorbeeld boven de eettafel, in de hal of in de keuken.
Bron; dementie.nl