De invloed van muziek op je naaste met dementie
Muziek heeft soms een wonderbaarlijke uitwerking op je naaste met dementie. Het is de moeite waard om aan de slag te gaan met muziek. Zowel thuis al in het verpleeghuis.
Muziek heeft soms een wonderbaarlijke uitwerking op je naaste met dementie. Als je naaste bijvoorbeeld niet goed meer kan praten, kan ze soms feilloos liedteksten meezingen. Het is absoluut de moeite waard om aan de slag te gaan met muziek, zowel thuis als in de woonvoorziening van je naaste.
Wat doet muziek
Muziek kan je naaste rust geven als ze geïrriteerd is, activeren als ze passief is en vrolijk maken als ze verdrietig is. Het roept herinneringen op waarvan je dacht: die is ze voorgoed kwijt. Als het je lukt om de juiste toon te vinden, voegt muziek iets moois toe aan de kwaliteit van haar leven.
In woonvoorzieningen kan muziektherapie worden gebruikt in de behandeling van je naaste met dementie. Muziektherapie is een adequaat middel om mensen die volledig in zichzelf zijn gekeerd, weer ‘wakker’ te maken. Soms voor een kort moment, soms voor langer. Het geneest de dementie niet en vertraagt ook het aftakelingsproces niet, maar verhoogt wel de kwaliteit van leven doordat je naaste plezier heeft, alert is en geniet van de muziek.
Zingt je naaste graag of speelt ze een muziekinstrument? Infomeer dan of er in de buurt activiteiten worden georganiseerd waar ze aan mee kan doen. Er zijn verschillende muziekinitiatieven speciaal voor mensen met dementie. Zoek bijvoorbeeld eens op geheugenkoor, alzheimerkoor of Grijze Koppen Orkest.
Ik zette bij haar de koptelefoon op en de muziek aan. Ze zei met tranen in haar ogen: niet meer afzetten.
— Manon (muziektherapeut) en mede-oprichter Music & Memory NL
Zoek de juiste tonen
Hoe weet je nu welke muziek je naaste prettig vindt of welke tonen haar weten te raken?
- Begin met haar favoriete muziek als je deze weet. Meestal heeft dit een positief effect op je naaste, zeker als ze nog in de beginfase van de ziekte zit. De muziek zal herinneringen en gevoelens bij haar losmaken. Dit kunnen ook negatieve herinneringen zijn, houd daar rekening mee. Overigens kan de dementie haar originele muziekvoorkeur drastisch hebben veranderd. Hield ze van klassiek, dan kan ze ineens smartlappen helemaal geweldig vinden.
- Ken je haar favoriete muziek niet of reageert ze daar niet op? Het blijkt dat de muziek die mensen horen in de leeftijdsperiode 15-25 jaar, diep in het geheugen verankerd ligt en gepaard gaat met veel herinneringen. Zoek muziek uit die periode in haar leven en kijk hoe ze daarop reageert.
- Denk breed bij muziek. Het gaat niet alleen om populaire radiomuziek, maar ook om liederen die thuis werden gezongen, uit de (geboorte)streek komen of geestelijke liederen.
- Zelfs als je naaste niets met muziek had, is het mogelijk dat ze er nu wel van geniet. Probeer het, je zou verrast kunnen worden door haar positieve reactie.
- Reageert je naaste niet of toont ze weerstand? Probeer het dan op een ander moment nog een keer. Wie weet werkt het dan wel.
Nog een paar tips voor het luisteren
- Zet de muziek niet te hard.
- Een koptelefoon is comfortabeler voor je naaste dan oortjes (oordopjes).
Kijk op You-tube voor muziek en muziekfilmpje voor wie het heeft kan spotyfy een uitkomst zijn.
Bron stichting Alzheimer