Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen over corona, dementie en IC opname.

Door het coronavirus hebben veel mensen vragen over de situatie van henzelf of hun naaste met dementie. Dementie.nl, het platform van Alzheimer Nederland, verzamelde een aantal veelgestelde vragen. Klinisch geriater Arend Arends geeft antwoord. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters.

Klopt het dat mensen met dementie niet naar de Intensive Care mogen met coronaklachten? Waarom is dat?

Alle mensen met dementie worden geholpen met de zorg die voor hen noodzakelijk is. Helaas kan ziekte als gevolg van het coronavirus erge gevolgen hebben. De behandeling bij een ernstig beloop is langdurig en intensief en zal plaatsvinden op de Intensive Care (IC). Op de IC wordt een patiënt wekenlang in slaap gebracht en beademd op de buik. Zo’n zware behandeling is alleen zinvol als de verwachting is dat iemand erna kan herstellen. Daarom wordt er door de behandelend arts bij elke individuele patiënt, gekeken of een intensieve behandeling wenselijk is. Dit doet de arts in samenspraak met de patiënt en/of de familie. Wordt er afgezien van behandeling op de IC? Dan zijn er mogelijkheden om patiënten goede palliatieve zorg te bieden. Mensen met dementie hebben geen goede vooruitzichten op een volledig herstel na zo’n intensieve behandeling.

Kwetsbare ouderen die besmet zijn met het coronavirus, hebben vaak niet de gangbare symptomen die daarbij horen. Geriaters waarschuwen daarom om alert te zijn bij verwarring (delier) en valpartijen. Vaak gaat daaronder een infectie schuil, en dat kan dus ook Covid-19 zijn.

Bij ouderen die kwetsbaar zijn omdat ze meerdere aandoeningen hebben, zie je vaak dat ze in het ziekenhuis komen met acute verwardheid, een zogenoemd delier, of omdat ze gevallen zijn. We kijken dan altijd heel breed waardoor dat komt. In zo’n onderzoek nemen we van alles mee: lichamelijke kwalen, mentale verandering en omgevingsveranderingen. Hier is ook het lichamelijk en aanvullend (onder meer bloed) onderzoek op gericht. Vaak blijkt dat er een infectie is. Maar al deze patiënten hadden niet de gangbare symptomen van een coronabesmetting, zoals koorts en ademhalingsproblemen. Toch bleken ze besmet.’

Meestal verloopt een infectie met het coronavirus gelukkig mild. Ook bij mensen met dementie. Wel is het zo dat (kwetsbare) ouderen een hoger risico hebben op een ernstiger ziektebeeld. Daardoor hebben zij ook een hoger risico om te overlijden. Het is daarom van groot belang dat ouderen en mensen met dementie zo veel mogelijk de voorzorgmaatregelen van het RIVM volgen.

Hoe kan ik thuis het beste zorgen voor mijn naaste met dementie en corona?

Volg alle hygiënemaatregelen van het RIVM op. Ga niet naar buiten. Zorg voor voldoende rust en gezonde voeding. Als je naaste klachten ervaart kun je eventueel paracetamol geven. Overleg telefonisch met de huisarts, casemanager of thuiszorg als je naaste klachten heeft waarbij je niet weet wat je moet doen.

Zorg je meer dan 8 uur per week voor je naaste met dementie en corona? Dan heb je recht op gratis persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondmaskers.  Heb je extra hulp nodig tijdens thuisquarantaine?

Op thuisarts.nl lees je meer informatie over de behandeling van corona.

Heeft dementie invloed op het verloop van corona?

We weten nog niet veel van het coronavirus. Deze informatie is dan ook niet bekend. Voor zover bekend heeft dementie geen invloed op het beloop. Wel is bekend dat de ziekte bij ouderen vaak ernstiger kan verlopen. Ook kan het zijn dat een persoon met dementie door de ziekte onrustiger wordt of een (tijdelijke) verergering van de verwardheid doormaakt.

Mijn naaste met dementie woont in het verpleeghuis en ligt op sterven. Mag ik op bezoek?

Verpleeghuizen mogen in bepaalde situaties afwijken van het bezoekverbod. Mensen die op sterven liggen, mogen daardoor wel bezoek ontvangen. Het bezoek moet wel beperkt blijven en rekening houden met de adviezen van het RIVM. Zorgorganisaties mogen zelf bepalen hoe ze de uitzondering invullen. De meeste verpleeghuizen laten 2 bezoekers per dag toe.

Bron; dementie.nl/ Ez info

 

Het laatste nieuws

Zo maak je verborgen dementie bespreekbaar

Zo maak je verborgen dementie bespreekbaar Veel mensen met dementie verbergen de ziekte liever. Toch is het beter om het wel te bespreken. 'Soms gaat dat makkelijker tijdens een wandeling dan wanneer je elkaar aankijkt.' Op dementie rust een stigma. Dat blijkt uit een...

Lees meer

Persoonsgerichte dementiezorg en -ondersteuning

Persoonsgerichte dementiezorg en -ondersteuning Persoonsgerichte zorg is een manier van zorgverlening met aandacht voor de persoon achter de ziekte. Voor mensen met dementie betekent dit dat de zorg en ondersteuning aangepast worden op hun unieke behoeften, wensen en...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek