Selecteer een pagina

Het coronavirus (COVID-19) zal ons leven voorlopig nog behoorlijk beïnvloeden. Wat zijn de maatregelen en adviezen voor jou en je naaste met dementie?

Laatst aangepast op 15 december 2020

Het coronavirus (COVID-19) houdt ons nog steeds in zijn greep.

De regering en de WHO doen er nog steeds alles aan om de wereldwijde verspreiding tegen te gaan.
Zolang er nog geen vaccinatie of geneesmiddel is, is het belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt.
Het virus lijkt op griep en iedereen is er vatbaar voor. Vooral oudere en zieke mensen zijn kwetsbaar
en kunnen aan het virus overlijden. Iemand met dementie kan zeker als kwetsbaar worden gezien.
Hoe moeilijk het ook is voor je naaste met dementie, probeer toch de algemene voorzorgsmaatregelen te volgen:

  • Was regelmatig je handen met zeep of gebruik desinfecterende handgel (wassen zonder water)
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, dus niet in je handen
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg
  • Geef mensen geen hand
  • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
  • Vermijd drukte
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten
  • Draag een mondkapje in het ov en publieke binnenruimtes

Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen. Met de elleboog houd je de druppeltjes beter tegen dan met de hand-voor-de-mond. Is dit voor je naaste lastig, zorg dan voor extra hygiëne. Laat je naaste regelmatig handen wassen en houd 1,5 meter afstand.

Geen handen geven kan voor je naaste lastig zijn omdat dit een heel beleefde en automatische gewoonte is. Geeft je naast toch een hand, was dan de handen of gebruik handgel.

Vermijd drukte, houd afstand en draag een mondkapje

De overheid heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De afgelopen maanden waren de maatregelen minder streng. Maar nu het aantal besmettingen weer toeneemt, worden ze weer strenger. Voor mensen van 70 jaar en ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid geldt dat zij extra voorzichtig moeten zijn. Het blijft voor je naaste daarom verstandig om extra goed op te letten.

De belangrijkste regels zijn: blijf binnen als je verkoudheidsklachten hebt, vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand. Sinds 1 december is het verplicht om in publieke binnenruimtes zoals winkels en ziekenhuizen een mondkapje te dragen. Deze regel geldt al langer in het openbaar vervoer. Goed om te weten: de verplichting om een mondkapje te dragen geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Als je naaste echt geen mondkapje wil dragen, dan hoeft dat dus niet. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen wel vragen waarom je naaste geen mondkapje draagt. Gaat je naaste op pad en wil ze binnen geen mondkapje dragen? Dan is het handig dat er iemand met je naaste meegaat, zodat diegene kan uitleggen waarom je naaste geen mondkapje draagt. Lees meer over de mondkapjesplicht bij dementie

Boodschappen doe je bij voorkeur alleen. Kun je je naaste niet alleen thuis laten? Kijk dan of je samen tijdens de speciale uurtjes voor ouderen en kwetsbare mensen boodschappen kunt doen. Bij de meeste supermarkten is dit ’s ochtends vroeg. Je kunt ook vragen of iemand anders de boodschappen voor jullie doet.

Gerelateerde artikelen:

Wanneer moet je thuisblijven?

Heb je klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan moet je thuisblijven. Bel de GGD om een afspraak te maken om je te laten testen op corona. Heb je 24 uur geen klachten meer, dan mag je weer naar buiten. Woon je samen met partner, kinderen, ouders of anderen? Dan moet je ook thuisblijven als je huisgenoot corona heeft of klachten als koorts of benauwdheid.

Ben je in contact geweest met iemand die corona heeft? Ga dan in quarantaine. Krijg je klachten? Laat je dan meteen testen. Op de 5e dag na het contact kun je je ook laten testen als je nog geen klachten hebt. Laat je je niet testen? Dan moet je 10 dagen in quarantaine blijven.

Heb je extra hulp nodig tijdens thuisquarantaine? Download de Quarantainegids met tips en handige telefoonnummers.

 

 

Wel of niet op bezoek?

Je kunt je naaste 1 maal per dag alleen blijven bezoeken. Zorg dat je tijdens je bezoek zo veel mogelijk 1,5 meter afstand houdt. Was je handen als je binnenkomt en als je weer thuis bent. Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis en bel je naaste op. Hopelijk is er iemand zonder klachten die wel langs kan gaan, bijvoorbeeld om boodschappen te brengen of te helpen bij andere noodzakelijke klusjes.

Woont je naaste zelfstandig thuis? Dan mag je op bezoek. Vanaf 15 december geldt dat iedereen thuis maximaal 2 mensen per dag uitnodigt.
Met uitzondering van de kerstdagen, dan mag je 3 personen ontvangen. Je mag maar 1 keer per dag bezoek ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Buiten mag de groep uit maximaal 4 personen mag bestaan. De mensen uit de groep mogen uit verschillende huishoudens komen. Deze regels gelden ook tijdens de feestdagen.

Woont je naaste in een verpleeghuis of kleinschalige woonvoorziening? Vraag dan aan de locatie wat de maatregelen zijn als in de regio meer coronabesmettingen komen. Sinds 15 december gelden nieuwe regels. handreiking aanpak verpleeghuiszorg bij corona. Het doel is dat er geen landelijke bezoekersstop meer komt, maar dat verpleeghuizen zelf bepalen welke maatregelen nodig zijn. Vraag aan de cliëntenraad of ze de nieuwe handreiking hebben gezien en of ze je op de hoogte houden van het plan. Laat vooral aan het verpleeghuis weten wat voor jou en je naaste belangrijk is bij het houden van contact. Zo kunnen ze daar zo goed mogelijk rekening mee houden.

Dagbesteding

Dagbesteding is vanaf 15 december 2020 gesloten tot 19 januari 2021.
Hou de berichtgevingen in de media goed in de gaten, voor het laatste nieuws.

Wanneer je naaste minder vaak naar de dagbesteding kan, heeft ze thuis meer structuur en activiteiten nodig. Je kan haar daarmee helpen. Bedenk welke activiteiten je naaste graag doet en of deze ook binnen kunnen. Bekijk foto’s, filmpjes, doe een spelletje of lees voor. Laat je inspireren door onze tips voor activiteiten thuis. Ook de tips voor activiteiten met je naaste in het verpleeghuis kunnen je op ideeën brengen. Voor het gemak hebben we ook een download met 100 activiteiten.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Heeft je naaste verkoudheidsklachten en maak je  je zorgen? Ga dan niet naar de huisarts toe. Bel de GGD op 0800-1202 om een afspraak te maken voor een coronatest. Hou het Burgerservicenummer van je naaste bij de hand. Je kunt ook online een afspraak maken via coronatest.nl. Bekijk ook de adviezen op thuisarts.nl.

Heeft je naaste (misschien) corona en kun je bij de zorg geen 1,5 meter afstand houden? Dan heb je recht op gratis Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals een chirurgisch mondmasker en handschoenen. Lees hoe je de beschermingsmiddelen aanvraagt.

Bel de huisarts als je naaste:

  • In een paar dagen steeds zieker wordt
  • Steeds sneller of moeilijker ademt
  • Steeds meer in de war raakt
  • Boven de 38 graden koorts heeft
    Bij oudere mensen kan de normale lichaamstemperatuur lager zijn waardoor iemand met 37 graden al koorts kan hebben. Let daarop en geef dit aan bij de huisarts als dit voor jouw naaste geldt.

De huisarts vertelt je dan wat je moet doen.

Vind je het moeilijk om koorts en pijn bij je naaste te herkennen, lees dan het artikel Tips om pijn te herkennen.

Lees ook de veelgestelde vragen aan klinisch geriater Arend Arends.

 

Oppassen voor babbeltruc en valse collectanten.

Politie en de ouderenbond ANBO waarschuwen voor mensen die misbruik maken van de situatie en met een babbeltruc proberen binnen te komen. Ze proberen dan geld en/of waardevolle spullen te stelen. Wees dus alert op mensen die zeggen namens het ziekenhuis of GGD onderzoek te doen. Zorgmedewerkers komen nooit onaangekondigd aan de deur. Doe dus niet open of laat deze mensen niet binnen.

Naast de babbeltruc wordt ook gewaarschuwd voor valse mails (phishing) en brieven van banken of instanties. Ook lopen er valse collectanten rond. Wees hier vooral alert op en trap er niet in!

Lees ook het artikel over hoe je ouders kunt beschermen tegen (financieel) misbruik.

 

Telefoonnummers voor hulp en advies

Heb je vragen over corona? Of behoefte aan een luisterend oor? Dan kun je verschillende telefoonlijnen bellen. De medewerkers helpen je graag verder.

  • AlzheimerTelefoon: Heb je vragen over omgaan met dementie tijdens de coronacrisis of behoefte aan een luisterend oor? Bel dan gratis de AlzheimerTelefoon: 0800 – 5088, dagelijks bereikbaar van 9.00 – 23.00 uur.
  • Rode Kruis Hulplijn: Voor een luisterend oor, praktische tips en extra hulp vanwege de thuisisolatie, bel je met de telefoo
  • nlijn van Het Rode Kruis: 070-4455 888. Dit nummer is van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9.00 – 21.00 uur. Het Rode Kruis heeft ook speciale WhatsApp-Hulplijnen in het Marokkaans-Arabisch, Berbers en Turks. Lees meer over deze meertalige WhatsApp-Hulplijn.
  • Ouderen-Infolijn (meertalig): De Ouderen-Infolijn geeft informatie over corona in verschillende talen, namelijk Caribisch, Chinees, Italiaans, Marokkaans, Moluks, Spaans, Surinaams en Turks. Het nummer van de Ouderen-Infolijn is 030-3400600. De lijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
    De lijn is een initiatief van seniorenorganisaties KBO-PCOB en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM). Lees meer over de Ouderen-Infolijn.

Lees meer tips, informatie en nieuws over dementie en corona

Deze informatie is gebaseerd op de adviezen van het RIVM. Wil je meer informatie? Op de website van het RIVM vind je de meest actuele informatie.

Bron; dementie.nl

Het laatste nieuws

Omgaan met angst bij dementie

Omgaan met angst bij dementie Dementie maakt angstig. En dat is niet vreemd. Wie dementie heeft, heeft steeds minder grip op de wereld om zich heen. Het verlies van controle kan overweldigend zijn. Voor de omgeving kan het moeilijk zijn om die angst te zien. En nog...

Lees meer

Wat is Lewy body dementie (Lbd)?

Wat is Lewy body dementie (Lbd)? Net als bij andere vormen van dementie zorgt ook Lewy body dementie voor hersenschade. Eén van de verschillen is dat Lewy body dementie heel diep in de hersenen begint: in de hersenstam. De oorzaak bij deze vorm van dementie is de...

Lees meer

Hoe vier je Carnaval met je naaste die dementie heeft.

Hoe vier je Carnaval met je naaste die dementie heeft. Carnaval is een gezellig maar druk feest en dat kan spannend en verwarrend zijn voor mensen met dementie. Het brein kan bij drukte de informatie en prikkels maar moeilijk verwerken. Moet je het feest dan maar...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek