Dementiemonitor Mantelzorg 2020: hoe gaat het met jou?

 

Alzheimer Nederland verzamelt iedere twee jaar cijfers om onderbouwd op te kunnen komen voor de belangen van jou en je naaste met dementie. Hoe meer mantelzorgers meedoen aan de Dementiemonitor Mantelzorg, hoe zwaarder de uitkomsten wegen. We hebben jouw antwoorden dus hard nodig!

De Dementiemonitor Mantelzorg organiseert Alzheimer Nederland samen met het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Aan dit landelijke onderzoek kan iedereen die op een of andere manier betrokken is bij de zorg voor iemand met dementie meedoen.

Direct naar de vragenlijst

Voor de vragenlijst ga naar dementie.nl

Zonder cijfers geen bewijs

De uitkomsten van de Dementiemonitor delen we met onze eigen regionale afdelingen, het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten. Leden van de Tweede Kamer gebruiken de cijfers ook. Daarmee hebben we dus invloed op beslissingen die de zorg kunnen verbeteren. Zo hebben we in de afgelopen 2 jaar onderstaande uitkomsten kunnen gebruiken in de belangenbehartiging.

Belangrijkste uitkomsten Dementiemonitor Mantelzorg 2018

 • 1 op de 8 mantelzorgers van mensen met dementie voelt zich zwaar belast of overbelast.
 • Bijna de helft van de mantelzorgers die deelnamen gaf aan dat de zorg voor hun naaste vooral op hen neerkomt.
 • 1 op de 5 mantelzorgers zegt geen ondersteuning te ontvangen van familie, vrienden, buren of kennissen bij de zorg voor hun naaste.
 • Mantelzorgers zijn 2 keer zo eenzaam als de gemiddelde Nederlander.
 • De helft van de mantelzorgers geeft aan dat ze niet wisten dat ze recht hadden op een casemanager dementie.

Met deze uitkomsten hebben we ons hard gemaakt voor casemanagement. Hierdoor zag onder andere minister De Jonge het belang in van de casemanager bij dementie. Het programma Samen dementievriendelijk heeft bijgedragen aan een vriendelijker omgeving voor mantelzorger en persoon met dementie.

Gerelateerde artikelen:

Wat bereiken we ermee?

De Dementiemonitor levert ons belangrijke cijfers voor onze pleidooien in focusbrieven aan gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren. In deze focusbrieven geven we adviezen voor het verbeteren van de situatie van mantelzorgers en mensen met dementie. In 5 punten vertellen we wat deze partijen kunnen doen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je als mantelzorger de zorg langer vol kunt houden. Die 5 punten hebben deelnemers aan de Dementiemonitor aangegeven.

De Dementiemonitor Mantelzorg 2020 moet laten zien wat de lobby bij deze partijen heeft opgeleverd. Doe dus mee en vul de vragenlijst in. Het invullen duurt ongeveer 15-20 minuten en je hebt er een laptop, tablet of desktop met internet voor nodig. Invullen op een mobiele telefoon is niet mogelijk. Invullen kan tot en met 30 september.

Direct naar de vragenlijst, voor de vragenlijst ga naar dementie.nl

Het Nivel is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau dat met subsidie van Alzheimer Nederland dit tweejaarlijks onderzoek uitvoert. De antwoorden worden door het Nivel vertrouwelijk behandeld en anoniem opgenomen in het rapport.

Alvast enorm bedankt voor je tijd!

Meer weten?

Heb je vragen over de vragenlijst of wil je eerst meer informatie, mail dan onderzoekster Susanne van den Buuse of bel 033 303 25 47.

Bron; dementie.nl

 

2 Comments

 1. Natalie27 juli 2020

  Bedankt voor dit informatieve artikel over mantelzorgers. De uitkomsten van de Dementiemonitor Mantelzorg 2018 vind ik erg opmerkelijk. Dat ze niet weten dat mantelzorgers recht hebben op een casemanager duidt wel op een heel dringend gebrek aan communicatie. Op den duur overstijgt de zorg voor een demente persoon toch de capaciteiten van de mantelzorger. Opdat die zijn werk goed doet, moet hij toch vanaf het begin worden ondersteund?

  Beantwoorden
  1. DeVergetenTuin11 augustus 2020

   Hoi Natalie,
   Sorry voor mijn late reactie, ik was met vakantie.
   Inderdaad er is heel erg veel onduidelijkheid voor mantelzorgers.
   Het lijkt erop dat de mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien.
   Daarom proberen we via de website en onze maandelijkse bijeenkomsten, mantelzorgers te ondersteunen en hen de weg te wijzen naar de juiste instanties.
   Hartelijk dank voor jou reactie.
   Op 29 september beginnen we weer met Vergeten Tuin bijeenkomsten in de Elckerlijc in Hilvarenbeek.
   Graag tot ziens.
   Jeanne van Kasteren
   Secretaris Vergeten Tuin.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top