Selecteer een pagina

 

Alzheimer Nederland verzamelt iedere twee jaar cijfers om onderbouwd op te kunnen komen voor de belangen van jou en je naaste met dementie. Hoe meer mantelzorgers meedoen aan de Dementiemonitor Mantelzorg, hoe zwaarder de uitkomsten wegen. We hebben jouw antwoorden dus hard nodig!

De Dementiemonitor Mantelzorg organiseert Alzheimer Nederland samen met het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Aan dit landelijke onderzoek kan iedereen die op een of andere manier betrokken is bij de zorg voor iemand met dementie meedoen.

Direct naar de vragenlijst

Voor de vragenlijst ga naar dementie.nl

Zonder cijfers geen bewijs

De uitkomsten van de Dementiemonitor delen we met onze eigen regionale afdelingen, het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten. Leden van de Tweede Kamer gebruiken de cijfers ook. Daarmee hebben we dus invloed op beslissingen die de zorg kunnen verbeteren. Zo hebben we in de afgelopen 2 jaar onderstaande uitkomsten kunnen gebruiken in de belangenbehartiging.

Belangrijkste uitkomsten Dementiemonitor Mantelzorg 2018

  • 1 op de 8 mantelzorgers van mensen met dementie voelt zich zwaar belast of overbelast.
  • Bijna de helft van de mantelzorgers die deelnamen gaf aan dat de zorg voor hun naaste vooral op hen neerkomt.
  • 1 op de 5 mantelzorgers zegt geen ondersteuning te ontvangen van familie, vrienden, buren of kennissen bij de zorg voor hun naaste.
  • Mantelzorgers zijn 2 keer zo eenzaam als de gemiddelde Nederlander.
  • De helft van de mantelzorgers geeft aan dat ze niet wisten dat ze recht hadden op een casemanager dementie.

Met deze uitkomsten hebben we ons hard gemaakt voor casemanagement. Hierdoor zag onder andere minister De Jonge het belang in van de casemanager bij dementie. Het programma Samen dementievriendelijk heeft bijgedragen aan een vriendelijker omgeving voor mantelzorger en persoon met dementie.

Gerelateerde artikelen:

Wat bereiken we ermee?

De Dementiemonitor levert ons belangrijke cijfers voor onze pleidooien in focusbrieven aan gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren. In deze focusbrieven geven we adviezen voor het verbeteren van de situatie van mantelzorgers en mensen met dementie. In 5 punten vertellen we wat deze partijen kunnen doen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je als mantelzorger de zorg langer vol kunt houden. Die 5 punten hebben deelnemers aan de Dementiemonitor aangegeven.

De Dementiemonitor Mantelzorg 2020 moet laten zien wat de lobby bij deze partijen heeft opgeleverd. Doe dus mee en vul de vragenlijst in. Het invullen duurt ongeveer 15-20 minuten en je hebt er een laptop, tablet of desktop met internet voor nodig. Invullen op een mobiele telefoon is niet mogelijk. Invullen kan tot en met 30 september.

Direct naar de vragenlijst, voor de vragenlijst ga naar dementie.nl

Het Nivel is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau dat met subsidie van Alzheimer Nederland dit tweejaarlijks onderzoek uitvoert. De antwoorden worden door het Nivel vertrouwelijk behandeld en anoniem opgenomen in het rapport.

Alvast enorm bedankt voor je tijd!

Meer weten?

Heb je vragen over de vragenlijst of wil je eerst meer informatie, mail dan onderzoekster Susanne van den Buuse of bel 033 303 25 47.

Bron; dementie.nl

 

Het laatste nieuws

Waar ontstaat dementie

De plek van dementie in de hersenen Dementie wordt veroorzaakt door tientallen verschillende ziekten. Alle ziekten hebben met elkaar gemeen dat ze de hersenen beschadigen. Welke gedeeltes van de hersenen worden beschadigd, verschilt vaak per ziekte. Zeker in het begin...

Lees meer

Ziekte van Korsakov.

Ziekte van Korsakov. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van het syndroom van Korsakov Wie kent het niet? Na een wedstrijdje tennis samen afsluiten met een glaasje wijn of iets sterkers. Gepensioneerd, en alle tijd aan jezelf. Voor jou is het voortaan “alle dagen...

Lees meer

Omgaan met hulpweigering van mensen met dementie

Omgaan met hulpweigering van mensen met dementie Als je naaste weigerachtig of achterdochtig is, kan dit door dementie komen. We hebben een paar tips om je te helpen hiermee om te gaan. Vooral in het omgaan met beginnende dementie kan je voor verrassingen komen te...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192