Selecteer een pagina

Deze 10 minder bekende symptomen kunnen ook wijzen op de ziekte van Alzheimer.

De meest bekende symptomen van Alzheimer zijn geheugenverlies en verandering in gedrag. Maar wist je dat er nog tien andere minder bekende symptomen zijn die mogelijk op deze ziekte kunnen wijzen? Dit wil je erover weten.

  1. Sarcasme niet herkennen, maar liegen wel

Oudere volwassenen met zowel frontotemporale dementie (FTD) als de ziekte van Alzheimer vinden het moeilijker om sarcasme te herkennen. Ze worden letterlijker in hun begrip van taal en verliezen hun gevoel voor nuance en toon. Een ander minder bekend symptoom is dat volwassenen met FTD vaak niet kunnen zien wanneer iemand liegt, hoewel mensen met de ziekte van Alzheimer dat wel kunnen.

  1. Vaker vallen dan vroeger

Volgens een studie die in oktober 2021 is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Neuroscience, kan vaker vallen ook een vroeg signaal zijn van Alzheimer. Uit de studie bleek dat oudere volwassenen die later de ziekte van Alzheimer ontwikkelden, een groter risico liepen op valpartijen en andere ongevallen in de jaren voorafgaand aan hun diagnose.

  1. Sociale normen negeren

Zie je bij iemand dat zijn of haar gedrag veranderd? Ook dat kan een vroeg teken zijn van de ziekte van Alzheimer. Een gevolg daarvan kan zijn dat iemand zijn of haar gevoel voor sociale normen verliest. Je kunt hierbij denken aan: winkeldiefstal, inbraak, ongepast interpersoonlijk gedrag, zoals seksuele opmerkingen, en zelfs crimineel gedrag. Dit blijkt uit een recensie die in oktober 2020 in het tijdschrift Cortex is gepubliceerd.

  1. Vreemde dingen eten

Zie je dat iemand voedingsmiddelen eet die over de datum zijn? Dit kan kloppen, omdat patiënten met Alzheimer verzwakte smaakpappillen en een verzwakt reukvermogen kunnen hebben.

  1. Niet begrijpen waarvoor voorwerpen worden gebruikt

Zoeken naar het juiste woord voor een bepaald object komt bij patiënten met Alzheimer vrij vaak voor. Alleen het niet weten waar een object voor wordt gebruikt, kan ook een vroeg symptoom zijn van Alzheimer zijn.

6. Ongepast gedrag en verlies van empathie voor anderen

Als iemand die normaal gesproken attent en beleefd is, beledigende of ongepaste dingen gaat zeggen, en zich niet bewust lijkt te zijn of zich geen zorgen maakt of spijt heeft van deze uitspraken, kan hij of zij een vroeg teken van dementie vertonen. Het vermogen verliezen om sociale signalen te lezen en het vermogen om te begrijpen waarom het niet acceptabel is om bepaalde dingen te zeggen, past ook bij dit ziektebeeld.

7. Een toename van dwangmatig, ritueel gedrag

Als je ziet dat iemand uit het niets obessief gedrag begint te vertonen, zoals het bewaren van stukjes papier, kan dit een vroeg teken zijn van Alzheimer. Hetzelfde geldt voor hamsteren en obsessief-compulsief gedrag. Dit betekent dat je last hebt van dwanggedachten of dwanghandelingen.

  1. ‘Verminderde blik’ en moeite met lezen

Zie je dat iemand niet normaal zijn of haar ogen kan bewegen? Dit staat ook wel bekend als een ‘verminderde blik’. We bewegen onze ogen vaak en volgen objecten zonder te weten dat we het doen. Oudere volwassenen die vroege tekenen van dementie vertonen, zien er misschien uit alsof ze veel staren en kunnen regels overslaan als ze lezen.

  1. Niet goed kunnen omgaan met geld

Vooral nu het gebruik van de acceptgiro verdwijnt, zullen oudere volwassenen met afnemende cognitieve vaardigheden steeds meer moeite hebben met geldbeheer en zullen ze een voogd of verzorger nodig hebben om hen te helpen hun rekeningen te betalen. Om geldzaken te beschermen, is het daarom belangrijk om op tijd bewindvoerderschap aanvragen. Als je dit op tijd regelt, kan je naaste zelf beslissen wie namens haar het geld en de administratie mag beheren, aldus Dementie.nl

  1. Moeite met het vormen van woorden of onleesbare spraak

De taal van iemand met de ziekte van Alzheimer kan zo vervormd raken dat je moet raden wat hij of zij zegt, ook al zijn de mentale processen nog intact. Hierdoor is er ook meer moeite om daadwerkelijk bepaalde woorden te vormen of te spreken.

Bron Alzheimer Nederland

 

Het laatste nieuws

Buddy bij dementie

Ingrid (58) is buddy voor ouderen met dementie: ‘Soms ontstaat zelfs een vriendschap’ Mantelzorg binnen een gezin kan een enorme druk leggen op alle betrokkenen. De dynamiek verandert en een partner is ineens verzorgende. Om betrokkenen te ontlasten, kunnen...

Lees meer

Als je niet meer beter wordt

Als je niet meer beter wordt Ieder jaar krijgen ongeveer 100.000 Nederlanders te horen dat zij niet meer beter worden en binnen een afzienbare tijd komen te overlijden. Op dat moment breekt een verwarrende en emotionele periode aan. Dit dossier is bedoeld om mensen te...

Lees meer

Mantelzorger voor je partner, hoe houd je je relatie leuk?

Mantelzorger voor je partner, hoe houd je je relatie leuk? Als je mantelzorger bent, is de impact op je leven groot, zéker als degene voor wie je zorgt je partner is. Hoe voorkom je dat je als geliefde puur ‘de verzorger’ wordt? Je leven op z’n kop. Ginette Klein...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek