Selecteer een pagina

Dit is het belang van palliatieve zorg

Mensen met dementie, bepaalde vormen van kanker of andere ziektes zijn (vaak) niet meer te genezen. Maar ongeneeslijk ziek, betekent niét uitbehandeld. Daarom is er voor deze patiënten zogenaamde palliatieve zorg.

Bovenkant formulier

Dag van de Palliatieve zorg

De dag is (internationaal) speciaal gericht op het vergroten van bewustzijn rondom zowel terminale als palliatieve zorg. Met name het bewustzijn onder zorgverleners. Om dit te doen organiseren verschillende zorginstellingen elk jaar op 14 oktober activiteiten en bijeenkomsten.

Niet bekend met palliatieve zorg

Niet alle zorgverleners in Nederland zijn bekend met palliatieve zorg. Laat staan het aanbod daarvan. Gelukkig zijn er al verschillende zorgverleners gespecialiseerd in deze zorgvorm. Maar dat zijn er nog niet genoeg, schrijft Palliaweb.nl. Voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte zijn er bijvoorbeeld vrijwilligers beschikbaar. Zij kunnen thuis bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Maar er is ook psychosociale zorg, geestelijke zorg en lotgenotencontact, schrijft het platform.

Ongeneeslijk ziek, niet uitbehandeld

Deze zorgvorm is al eens vaker onder de aandacht gebracht. Op 14 maart j.l startte Palliatieve Zorg Nederland (PZN) de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’. Op posters staan zes patiënten afgebeeld en wordt er verwezen naar de website Overpalliatievezorg.nl. Hier staat informatie over verschillende behandelingen, en tips voor patiënten.

Wanneer er wordt gesproken over ‘uitbehandeld’, maken mensen minder of geen gebruik van het uitgebreide aanbod van palliatieve zorg. Blijkt uit onderzoek. Er wordt alleen gekeken naar de ziekte, en niet naar de mens, aldus over Palliatieve zorg. “Het woord ‘behandeling’ zijn niet alleen behandelingen die op genezing of vertraging gericht zijn. Behandelingen die gaan over de kwaliteit van leven zijn net zo goed belangrijk.”, aldus de organisatie.

Palliatieve zorg en terminale zorg

Palliatieve zorg en terminale zorg worden nogal eens door elkaar gehaald. Palliatieve zorg is zorg die gegeven wordt aan cliënten wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is. Maar waarbij patiënten vaak nog weken, maanden en zelfs jaren kunnen leven. Er wordt bij het verzorgingsproces dan ook gericht op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.

Terminale zorg is er voor patiënten die overlijden op korte termijn. Denk aan drie maanden of zelfs minder. Hier wordt er gefocust op een zo goed mogelijke kwaliteit van het sterven. Deze patiënten hebben dus iets totaal anders nodig, aldus Zorg voor Beter. Vaak richt deze zorg zich meer op psychische zorg, of ondersteuning voor de naasten.

Voor beide vormen zijn er dus verschillende behandelingen beschikbaar.

Bron; Zorg voor Beter

 

Het laatste nieuws

Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit Met of zonder dementie: elkaar aanraken en liefhebben blijven belangrijk. Door dementie kan de relatie met je partner veranderen. De manier waarop je intiem bent met elkaar, kan ook veranderen. Het is soms even zoeken naar een nieuwe manier....

Lees meer

Zorgen voor iemand met dementie terwijl je werkt

Zorgen voor iemand met dementie terwijl je werkt Als je zorgt voor iemand met dementie én een baan of eigen bedrijf hebt, is dat soms lastig. Hoe combineer je mantelzorg en werk? Het belangrijkste is om hier al vroeg over te praten. Juist als het nog wel lukt. Bekijk...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek