‘Een euthanasieverklaring, wat moet daarin staan en waar leg ik die vast?’
Hoe stel je een euthanasieverklaring op en waar laat je die? Notaris Lucienne van der Geld legt het uit.
“Een euthanasieverklaring is een van de medische verklaringen die je kunt opstellen en meteen ook de meest vergaande. Ga dus eerst na of dit inderdaad is wat je wilt. Misschien is het voldoende om een behandelverbod op te stellen of vast te leggen dat je niet wilt worden gereanimeerd.
Als je besluit om een euthanasieverklaring op te stellen, is het belangrijk dat je wens bekend is bij je behandelend arts of huisarts. Uiteindelijk moet deze bereid zijn om aan het verzoek mee te werken. Wees zo specifiek mogelijk, omdat de kans op uitvoering dan zo groot mogelijk is. Je wilt dat artsen zich kunnen inleven in je wens. Uitspraken als ‘ik wil euthanasie als mijn leven voltooid is’ of ‘bij uitzichtloos lijden’ zijn te vaag. Wat betekenen die dingen voor jou? Wanneer vind jij lijden uitzichtloos en wanneer zie jij je leven als voltooid? Dat is voor iedereen anders.
In je medisch dossier
Als een euthanasieverklaring is opgenomen in je medisch dossier is dat voldoende. Maar als je meerdere medische verklaringen opstelt, kan het handig zijn om ze te bundelen in het levenstestament. Dan weet iedereen die dat levenstestament leest, welke verklaringen er zijn. Bevestig je wens eens in de paar jaar. Dit doe je door een mail te sturen naar je arts. De bevestiging zorgt ervoor dat je arts niet hoeft te twijfelen aan je wens. Het kan voor jezelf ook fijn zijn om er eens in de zoveel jaar naar te kijken. Wat je wensen op je vijftigste waren, hoeven niet je wensen op je zeventigste te zijn. Misschien denk je eerst dat je het verschrikkelijk vindt om in een rolstoel te zitten, maar kun je later in die omstandigheden nog genieten van kleine dingen.
Het opstellen van een euthanasieverklaring is geen garantie voor het uitvoeren ervan. Een arts zal altijd oordelen en beslissen. Zorg ervoor dat de woorden op papier duidelijk genoeg zijn voor als je jezelf niet meer kunt uiten. Dat is de beste manier om ook dan een arts nog te overtuigen.”
3x dit wil je weten over een euthanasieverklaring
- Een arts mag meewerken aan euthanasie als hij of zij de zes zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet volgt.
- Je kunt alleen zelf om euthanasie vragen. Een ander kan dit niet voor je regelen.
- Er zijn geen regels voor hoe een verklaring eruit moet zien. Zorg ervoor dat je wens duidelijk is, vermeld je naam en de datum en onderteken de verklaring.
Het financieel panel voor dit artikel bestaat uit:
- De advocaat
Sieta Autar-Matawlie is erfrechtdvocaat en estate planner en werkt bij GMW advocaten in Den Haag. - De notaris
Lucienne van der Geld is directeur van het Landelijke Netwerk Notarissen en docent notarieel recht. Daarnaast werkt ze geregeld op een notariskantoor. - De financieel adviseur
Annelies Schoonderbeek is financieel adviseur en eigenaar van By Annelies, waar klanten advies krijgen over pensioenen, hypotheken en verzekeringen.
Bron; Margriet