Selecteer een pagina

Eenzaamheid na overlijden partner

Na het overlijden van uw echtgenoot of partner kan het zijn dat u zich eenzaam voelt. Dat komt omdat u alleen thuis komt te zitten en/of omdat u contacten verliest in uw omgeving. In sommige gevallen kan men niet terugvallen op een sociaal netwerk van familie, vrienden of collega’s.

Voorheen was het dan mogelijk om anoniem te chatten op de website ‘Het Luisterend Oog’ (Humanitas Chat). Echter is deze website niet maar actief. Gelukkig worden andere hulpmiddelen besproken in dit kennisdossier.

Bij eenzaamheid voelt u zich minder verbonden met mensen om u heen. Of u ervaart een gemis aan een hechte band met anderen. Het kan ook zijn dat u simpelweg minder contact heeft met anderen.

Eenzaamheid is iets persoonlijks. Sommige mensen hebben meer behoefte aan sociale contacten dan anderen.

Een aantal nuttige tips:

 1. U bent niet de enige

Allereerst is het goed om te beseffen dat u niet de enige bent die een echtgenoot of partner verliest en daardoor eenzaam wordt. U bent niet anders dan heel veel anderen. Eenzaamheid komt veel voor.

Gelukkig kunt u iets doen.

 1. Zoek afleiding

Het kan helpen om afleiding te zoeken. Lang door broeden over uw gevoelens van eenzaamheid helpt niet. Schenk er niet al uw aandacht aan, maar kijk vooruit.

Afleiding kunt u zoeken op verschillende manier:

 • Een sport of hobby oppakken
 • Vrijwilligers werk doen
 • Met iemand bellen
 • Een afspraak maken met iemand
 • Een gesprek aanknopen

Schaamt u zich niet en voel uzelf niet te trots om iets aan iemand te vragen.

 1. Praat erover

Het kan helpen om over uw eenzaamheid te praten, bijvoorbeeld met uw familie of vrienden. Als dat lastig is, kunt u ook terecht bij de stichting Humanitas:

 • Via Humanitas Ontmoeting worden er activiteiten georganiseerd om mensen elkaar te laten ontmoeten
 • Via Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek: een paartje om de zoveel tijd, gewoon bij u thuis
 • Via het Maatjesproject van Humanitas: met een vrijwilliger op stap
 • Humanitas telefooncirkel: dagelijks belrondje met meerdere alleenwonende mensen

Voorheen was het er Het Luisterend Oog, een speciaal telefoonnummer voor iedereen die zich op één of andere manier geïsoleerd voelt en behoefte heeft aan contact. Tegenwoordig is er de luisterlijn van Sensoor. Dit is een telefonische hulpdienst waar u kan praten over uw eenzaamheid. Er wordt dan een steuntje in de rug gegeven.

 1. Neem de tijd

Het is niet eenvoudig om in een korte tijd snel vooruitgang te maken. Het gaat met kleine stapjes. Soms maakt u stappen en valt u weer even terug.

Zo gaat het met dit soort dingen. Neem daarom goed de tijd en blijf eraan werken. Natuurlijk kan eenzaamheid af en toe terugkeren, maar vaak zult u merken dat het minder intens wordt.

 1. Zoek hulp of advies

Heeft u meer hulp nodig bij het beter begrijpen van eenzaamheid?

Kijk dan eens naar deze websites:

Bron overlijdensverzekering.nl

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek