Selecteer een pagina

Familiegesprek over diagnose

Praten over de diagnose dementie kan lastig zijn. Toch is het belangrijk om open over de ziekte te zijn. Een familiegesprek of familieberaad helpt daarbij.

Praten over de diagnose dementie kan lastig zijn. Toch is het belangrijk om open over de ziekte te zijn. Je wilt misverstanden en onbegrip voorkomen. Een familiegesprek of familieberaad kan daarbij helpen.

Iedereen bij elkaar voor een gesprek

Het belangrijkste doel van een familiegesprek is informeren. Je informeert de mensen die het dichtst bij jullie staan, en daar is je naaste zelf bij. Met goed informeren voorkom je dat iedereen andere conclusies trekt en er onderling verschillen ontstaan. Tijdens het gesprek beseft iedereen wat er speelt en zien jullie elkaars reacties. Daarbinnen kan ieder zijn eigen beleving en emoties hebben.

Een familiegesprek is ook heel geschikt om steun en begrip te krijgen voor jou als belangrijkste mantelzorger. Je kunt vragen wie jou wil en kan ondersteunen. Vaak blijkt dat familieleden je graag helpen. De ene kan meer doen dan de ander, maar samen kom je een heel eind.

Het klinkt misschien raar, maar ik vergelijk het met uit de kast komen.
En daar is best wel wat moed voor nodig, maar het is uiteindelijk wel beter

— Ben (59)

Voorbereiden van een familiegesprek

Voorwaarde voor het slagen van een familiegesprek is dat alle direct betrokken familieleden aanwezig zijn. Dit kan betekenen dat sommigen er ver voor moeten reizen. Hoe eerder het gesprek kan plaatsvinden, hoe beter het is. Je voorkomt dan dat er allerlei interpretaties van de situatie in de familie rondgaan. Zie je het nut van zo’n gesprek in, maar vind je het lastig om het zelf te organiseren? Vraag dan of de casemanager, psycholoog of andere deskundige je erbij helpt. Daar zijn ze voor.

Vergeet bij het voorbereiden van het gesprek de kleinkinderen niet. Zij vangen de signalen haarfijn op. Ze begrijpen meer dan je denkt, hoe klein ze ook zijn. Als zij begrijpen wat er aan de hand is, kunnen ze hun eigen manier vinden om ermee om te gaan.

Delen met vrienden en buren

Vrienden, kennissen en buren reageren ook allemaal op hun eigen wijze op de diagnose. Wees ook tegen hen zo open mogelijk, zelfs als je negatieve reacties krijgt. De relatie zal veranderen en niet iedereen is daar tegen opgewassen. Houd er rekening mee dat mensen in je omgeving afhaken, maar ook dat vriendschappen betekenisvoller worden. Je kunt nare misverstanden voorkomen door open te zijn over wat er speelt én over jouw behoeften. Blijf in contact en voorkom dat je geïsoleerd raakt.

 

Het laatste nieuws

Omgaan met achterdocht en afhankelijkheid

Achterdocht en afhankelijkheid Door dementie verliezen mensen grip op hun leven. Dit kan leiden tot achterdochtig, afhankelijk en angstig gedrag. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met achterdocht bij dementie Achterdocht is een symptoom van dementie. Het komt veel voor. Je...

Lees meer

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer?

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer? Artsen kunnen verloop nu iets beter voorspellen Artsen kunnen beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze bijvoorbeeld nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst....

Lees meer

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer? Een vorm van suikerziekte in de hersenen. Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek