Selecteer een pagina

Feestdagen en dementie | 7 tips om dat te laten werken

De feestdagen en dementie lijken misschien een lastige combinatie. Tijdens de feestdagen gaan de dingen opeens anders dan anders. Je eet niet om dezelfde eettijden als anders. Ook komt er misschien extra familie over de vloer en zijn lange gesprekken voor ouderen met dementie soms lastig te volgen. Dat alles kan voor iemand met dementie veel onrust opleveren. Feestdagen en dementie, hoe zorg je ervoor dat die combinatie wél werkt? Dit zijn 7 tips.

  1. Organiseer ook andere activiteiten 

Voor mensen met dementie is een gesprek volgen niet altijd makkelijk. Misschien voelt het voor diegene ook alsof hij/zij er niet bij hoort als het allemaal te snel gaat. Daarom is het verstandig om ook activiteiten te organiseren waarbij gesprekken voeren niet centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling maken, muziek luisteren of een kerstverhaal voorlezen.

Ook het spelen van een spel speciaal voor mensen met dementie is een leuke optie. Zo maakt u het voor uw naaste met dementie mogelijk om ook aan de gemeenschappelijke activiteit deel te nemen. En dat zonder dat er veel van zijn of haar energie gevraagd wordt.

  1. Maak het programma niet te druk

Ongemerkt zijn de feestdagen best wel een drukke aangelegenheid. Al helemaal voor iemand met dementie. Probeer daarom het aantal gasten dat u uitnodigt te beperken. Maak liever geen dagvullend programma, maar houd het iets rustiger. Een kerstdiner van een paar uur is vaak al lang zat. Dat geeft de persoon een stuk minder onrust en zorgt ervoor dat deze persoon ook echt kan genieten van de feestdagen.

Wat ook fijn kan zijn, is om eerst één op één met de persoon met dementie af te spreken en pas daarna andere gasten te laten komen. Er is dan niet meteen heel veel drukte. Ook kunt u op die manier alvast aftasten hoe de persoon zich vandaag voelt.

  1. Luister naar muziek 

Veel mensen met dementie vinden het fijn om naar muziek te luisteren. Dat hoeven niet eens per se kerstliedjes te zijn. Juist liedjes van vroeger waaraan diegene dierbare herinneringen heeft, zijn mooi om samen te beluisteren.

Wilt u uw naaste met dementie zelf controle geven over de muziek die wordt afgespeeld? Dan is muziekbeer Arthur een goede optie. Dat is niet alleen een knuffelbeer, maar ook een muziekspeler waarmee een oudere met één klik op de knop muziek kan afspelen. U kunt zelf instellen welke muziek dit is.

 

4. Plan ook rustmomenten

Duurt het samenzijn wat langer? Zorg er dan voor dat de persoon met dementie zich kan terugtrekken om uit te rusten. Houd hier van tevoren rekening mee door een rustige plek te bedenken of te creëren. Dat kan bijvoorbeeld een andere kamer of een rustig hoekje zijn.

  1. Houd vast aan tradities

Zijn er bepaalde dingen die u elk jaar doet met de feestdagen? Probeer die traditie dan niet te verbreken. De kans is groot dat uw naaste met dementie zich deze traditie herinnert en er waarde aan hecht. Heeft u bijvoorbeeld elk jaar een bepaald menu? Of bepaalde kerstmuziek waar u altijd naar luistert? Probeer die traditie dan ook dit jaar te laten terugkomen. Het kan bij uw naaste warme herinneringen oproepen, zeker als het een jarenlange traditie is.

  1. Gebruik een namenboekje met foto’s

Het is natuurlijk heel verdrietig als uw dierbare met dementie u niet meer herkent.

Niet alleen voor u, maar ook voor diegene zelf kan dit frustrerend zijn. Een namenboekje met foto’s is dan een fijne manier om uw naaste een handje te helpen. Een nog mooier initiatief is dit sprekende fotoboek. Hier kunt u niet alleen foto’s in kwijt, maar ook muziek, ingesproken herinneringen en verhalen. Dat maakt het een mooie manier om samen herinneringen aan vroeger levend te houden.

  1. Houd rekening met het menu 

Heeft u ieder jaar hetzelfde menu met kerst? Probeer dan ook dit jaar dat menu te serveren. Uw naaste met dementie zal dit gerecht herkennen.

Pas het menu wel iets aan als de persoon met dementie moeite heeft met eten. Vaak hebben mensen met dementie een minder vaste hand, waardoor omgaan met bestek wat lastiger is. Ook kunnen ze moeite hebben met kauwen en slikken of knoeien ze eerder. Daar kunt u met de volgende tips rekening mee houden:

  • Serveer zachte gerechtjes, waar diegene minder op hoeft te kauwen.
  • Snijd het eten eventueel zelf alvast in kleine stukjes.
  • Zorg voor een grote servet. Geef die het liefst ook aan de andere gasten, zodat de persoon met dementie zich niet speciaal behandeld voelt.
  • Schep niet te grote porties op.


Feestdagen en dementie, dat kan zeker!

Kortom: de feestdagen en dementie zijn een prima combinatie, mits u enkele aanpassingen doet aan uw normale programma. Met de bovenstaande tips voor de feestdagen met dementie komt u een heel eind. Zo zorgt u ervoor dat de feestdagen niet alleen voor u, maar ook voor uw naaste inderdaad een fijn feest zijn.

Namens het bestuur van stichting “De Vergeten Tuin” wensen wij u allen hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2023

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek