Selecteer een pagina

 

Tijdens de persconferentie van 6 mei maakte minister De Jonge bekend dat verpleeghuizen stap voor stap de bezoekregels mogen versoepelen. Op 11 mei mogen 25 verpleeghuizen weer bezoek ontvangen. Natuurlijk gebeurt dit niet zomaar. Alzheimer Nederland heeft samen met andere organisaties een handreiking gemaakt met regels voor bezoekers en verpleeghuizen. We leggen je uit wat deze regels betekenen.

De handreiking is gemaakt door ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl. In de handreiking staan de regels en voorwaarden die gelden als verpleeghuizen weer bezoekers binnenlaten. Elk verpleeghuis maakt een eigen plan voor het bezoek. De belangrijkste voorwaarde is dat het bezoek veilig gebeurt. Voor bewoners, zorgmedewerkers en bezoekers. Verpleeghuizen en bezoekers moeten ervoor zorgen dat de kans op besmetting en verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk is.

Per GGD-regio 1 verpleeghuis met bezoekers

In elke GGD-regio mag één verpleeghuis beginnen met het opstarten van bezoek. De GGD bepaalt welk verpleeghuis dit is. Vervolgens wordt goed in de gaten gehouden wat de gevolgen zijn van de versoepeling. Als de versoepeling bij deze 25 verpleeghuizen goed gaat, kunnen na 25 mei misschien meer verpleeghuizen beginnen met het opstarten van bezoek. Natuurlijk moeten ook die huizen dan de regels in de handreiking volgen.

Algemene voorwaarden bezoek

In de handreiking staan voorwaarden en regels waar verpleeghuizen en jij als bezoeker je aan moet houden. Hieronder hebben we de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij gezet:

  • Je naaste mag één vaste bezoeker ontvangen. Bijvoorbeeld de partner, of één van de kinderen. Je naaste mag zelf bepalen of ze bezoek wil en wie deze vaste bezoeker is. Kan je naaste dit zelf niet meer zeggen, maar is wel duidelijk dat ze bezoek wil ontvangen? Dan bepalen de zorgmedewerker en de wettelijk vertegenwoordiger wie de vaste bezoeker wordt. In het zorgleefplan wordt geschreven wie de vaste bezoeker is.
  • Het verpleeghuis bepaalt hoe vaak en hoe lang bezoekers mogen komen.
  • Het verpleeghuis bepaalt in overleg met de wettelijk vertegenwoordiger van je naaste wanneer de vaste bezoeker op bezoek komt.
  • Per afdeling/woongroep mogen maar een paar mensen tegelijk op bezoek komen. Bij ieder verpleeghuis is er een medewerker die in de gaten houdt of er niet te veel bezoek komt.
  • Wanneer iemand in het verpleeghuis toch besmet raakt met corona, dan kan het verpleeghuis de bezoekregels aanpassen. Bijvoorbeeld door tijdelijk geen bezoek meer toe te laten.

Regels voor bezoekers

Mag je bij je naaste op bezoek? Dan gelden er nog meer regels. Het is belangrijk dat je deze regels goed opvolgt. Voor de gezondheid van je naaste, maar ook voor de gezondheid van de andere bewoners en zorgmedewerkers. Als je je niet aan de regels houdt, kan het verpleeghuis bepalen dat je niet op bezoek mag komen.

  • Blijf thuis als je klachten hebt die passen bij corona. Ook als je huisgenoten klachten hebben, mag je niet op bezoek.
  • Je moet je aanmelden via het aanmeldproces van het verpleeghuis. Elk verpleeghuis mag zelf bepalen hoe dit proces eruitziet. Het verpleeghuis vertelt je hoe je je kunt aanmelden.
  • Je neemt je ID-bewijs of paspoort mee om te laten zien dat jij de vaste bezoeker uit het zorgleefplan bent.
  • Het verpleeghuis geeft je voor je bezoek de ‘Checklist eigen gezondheid’. Je mag alleen op bezoek als je alle vragen met ‘nee’ kunt beantwoorden.
  • Het verpleeghuis zal bij de ingang je temperatuur opnemen. Ook zullen ze je vragen stellen over je gezondheid. Bijvoorbeeld:
    • Heb je klachten als hoesten, niezen, neusverkoudheid, koorts?
    • Heb je COVID-19 gehad?
    • Als je ziek bent geweest: hoeveel dagen heb je geen klachten meer?
  • Twijfelt het verpleeghuis of je wel gezond bent? Dan mogen ze besluiten dat je (tijdelijk) niet op bezoek mag bij je naaste.
  • Volg de regels voor handhygiëne als je het verpleeghuis ingaat. Was je handen met zeep of met desinfecterende handgel.
  • Volg ook de regels voor basishygiëne van het RIVM.
  • Een medewerker van het verpleeghuis vertelt je wat de bezoekregels zijn. Je moet je aan deze regels houden.
  • Houd 1,5 meter afstand van alle zorgmedewerkers en andere mensen in het verpleeghuis. Probeer ook zo veel mogelijk 1,5 meter afstand te houden van je naaste.
  • Ga alleen naar het verpleeghuis om je naaste te bezoeken. Heb je vragen voor de zorgmedewerkers? Mail of bel hen dan.
  • Loop van de ingang van het verpleeghuis direct naar de kamer van je naaste of de bezoekruimte. Je moet tijdens het bezoek in de kamer of de bezoekruimte blijven. Je mag niet in de huiskamer komen waar andere bewoners zitten. Na het bezoek ga je zo snel mogelijk weer naar buiten.
  • Je mag geen contact hebben met andere bewoners. Je mag ook niet met andere bewoners tegelijk in dezelfde ruimte zijn.
  • Als je naaste de coronaregels niet begrijpt, moet je persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Bijvoorbeeld een mondkapje. Het verpleeghuis bepaalt welke beschermingsmiddelen je moet dragen. Als je beschermingsmiddelen moet dragen, krijg je deze van het verpleeghuis.
  • Je mag een cadeautje meenemen voor je naaste. Je mag geen etenswaren meenemen. Een doosje verpakte chocolade zoals bonbons mag wel.
  • Je mag geen huisdier meenemen.
  • Ben jij de vaste bezoeker en krijg je klachten die lijken op COVID-19? Dan mag iemand anders bij je naaste op bezoek. De nieuwe bezoeker mag niet bij jou in huis wonen. De nieuwe bezoeker moet zich ook aan de regels en voorwaarden van de handreiking houden.
  • Info bron dementie.nl

Het laatste nieuws

Omgaan met achterdocht en afhankelijkheid

Achterdocht en afhankelijkheid Door dementie verliezen mensen grip op hun leven. Dit kan leiden tot achterdochtig, afhankelijk en angstig gedrag. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met achterdocht bij dementie Achterdocht is een symptoom van dementie. Het komt veel voor. Je...

Lees meer

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer?

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer? Artsen kunnen verloop nu iets beter voorspellen Artsen kunnen beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze bijvoorbeeld nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst....

Lees meer

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer? Een vorm van suikerziekte in de hersenen. Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek