Selecteer een pagina

Hoe je iets zegt tegen een partner met dementie vaak belangrijker dan wat je zegt. Alzheimer Nederland geeft 10 tips om beter te communiceren met mensen met dementie.

Relaties met mensen die dementeren veranderen. Uit Amerikaans onderzoek naar wat de communicatie bij dementie kan bevorderen komen 10 tips, die zowel partners en naasten, als professionals kunnen gebruiken om beter contact te hebben met iemand die dementeert.

1. Praat over het nieuws van de dag

Je kunt elkaar vertellen over familie en bekenden of de plannen van de dag doornemen. Wanneer de persoon met dementie moeite heeft met spreken, zal de ander het gesprek vooral aan de gang moeten houden. Als je het moeilijk vindt om een onderwerp te vinden kun je ook je gedachten hardop delen. Het is belangrijk om bij het gesprek elkaar aan te kijken. Zo kun je elkaar beter blijven volgen en elkaars lichaamstaal lezen om te begrijpen wat er wordt gezegd.

2. Geef ruimte voor eigen inbreng

Het is belangrijk om aan de persoon met dementie ruimte te geven om te reageren. Bijvoorbeeld door een stilte te laten vallen, zodat hij/zij op zijn of haar eigen manier kan communiceren met woorden maar ook met blikken, geluiden of gebaren. Stel gemakkelijke vragen die met ja en nee zijn te beantwoorden.

3. Vraag om eigen inbreng van de dementerende

Waardering voor hun eigen inbreng is belangrijk voor mensen met dementie. Vraag bijvoorbeeld naar een onderwerp waar iemand graag iets over wil vertellen.

4. Andere vormen van communicatie

Contact hoeft niet altijd een gesprek te zijn. Mensen met dementie vinden het vaak prettig om op andere manieren te communiceren. Je kunt bijvoorbeeld samen een lied zingen of gewoon bij elkaar zitten. Bron: Alzheimer Nederland 10 april 2018

5. Accepteer dat niet alles hoeft te kloppen

Soms vertelt iemand met dementie dingen die niet helemaal kloppen. Die fouten hoef je niet altijd te herstellen, je kunt ook accepteren dat het niet helemaal klopt en het gesprek laten doorgaan.

6. Haal samen herinneringen op

Je kunt gespreksonderwerpen vinden in herinneringen. Als je op een herinnering ingaat die iemand is vergeten, is dat niet erg. Je gaat gewoon verder tot je uitkomt bij iets wat de ander zich wel herinnert. Gebruik foto’s of muziek om de herinneringen levendiger te maken.

7. Vertel verhalen zonder dat je reactie krijgt

Soms krijg je weinig reactie als je met iemand met dementie praat. Het kan zijn dat de details moeilijk te begrijpen zijn, maar dat hij of zij toch wel gewoon luistert naar je verhaal. Je kunt verhalen over iemands interesse uit een krant of magazine voorlezen. Of samen foto’s bekijken van een oude hobby, beroep, familiefoto’s, of oude foto’s van de omgeving waar iemand vandaan kwam.

8. Spreek waardering uit over het moment samen

Het kan goed werken om bevestiging te geven dat je de persoon met dementie waardeert en dat je samen een leuk moment beleeft. Spreek dat ook uit.

9. Wees geduldig tijdens het zorgen

Het kost vaak moeite en tijd om met de persoon met dementie naar afspraken te gaan of medicijnen in te nemen. Op de website van Alzheimer Nederland staat een voorbeeld hoe je dit soort situaties soepel kunt laten verlopen door rustig te blijven en tijd te nemen.

10. Geniet samen van onverwachte momenten

Een gesprek kan soms een verrassende wending krijgen door onverwachte grappige opmerkingen of een spontaan gebaar. Probeer deze situaties te herkennen en er samen om te lachen.

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek