Selecteer een pagina

Over een week zitten we al weer midden in de feestdagen. Kerstmis en de jaarwisseling zijn traditiegetrouw dagen die we graag samen met vrienden en familie vieren. Maar voor veel familieleden en mensen met dementie zijn de feestdagen een stressvolle tijd. Hierbij enkele tips om de feestdagen voor iedereen zo leuk mogelijk te maken.

Denk tijdens deze coronatijd aan 1,5 mtr. afstand houden, ook als u thuis 4 personen als visite ontvangt.

Thuisblijven of samen vieren?
Bespreek met de persoon met dementie wat hij of zij prettig vindt. Wordt het thuisblijven of met enkele familieleden kerst vieren? Vraag bij de zorginstelling, hoe en wat er gedaan wordt tijdens deze kerst. Mogen er bezoekers komen, zo ja wanneer. Wordt er een kerstdiner gehouden. Hoe wordt dat geregeld. Kunt u als familie hier iets in betekenen.

Vermijd drukte
Als de persoon met dementie ervoor kiest om bij u thuis te komen, houd er dan rekening mee dat veel drukte voor hem of haar niet prettig is. Laat de persoon met dementie als eerste komen, zodat u wat tijd met hem alleen heeft. Laat de andere personen wat later komen.

Ruimte voor middagrust
Voor mensen met dementie kan het fijn zijn om ’s middags even te rusten. Geef de persoon met dementie de mogelijkheid om zich even terug te trekken.

Wandeling als activiteit
Een wandeling helpt de zinnen te verzetten en nieuwe energie op te doen. Een frisse neus halen doet het hele gezin vaak goed. Een leuke onderbreking voor het gehele gezelschap.

Houd tradities in stand
Zet familietradities voort. Probeer te doen wat u normaal gesproken ook altijd deed tijdens de kerstdagen, bijvoorbeeld bij familie op bezoek of naar de kerk gaan. Waak er wel voor dat het niet te druk wordt voor de persoon met dementie. Ook al ben je maar met een paar personen, iemand kan al snel iets als drukte ervaren, denk bijv. aan kleine kinderen.

Samen zingen
Zing samen al uw favoriete kerstliedjes. De meeste families heeft een aantal liedjes die vroeger of nog steeds veel gezongen werden tijdens de feestdagen. Zelfs als de persoon met dementie moeite heeft met spreken, gaat zingen vaak nog wel goed.

Betrekken bij bereiding feestmaal
De persoon met dementie wil misschien helpen met de bereiding van het kerstdiner. Betrek hem of haar bij uw bezigheden. Het geeft de persoon met dementie het gevoel dat hij of zij nuttig is en erbij hoort.

Kleinere porties en servetten
Veel mensen met dementie hebben moeite met eten. Ze krijgen een minder vaste hand, eten langzamer en knoeien meer dan voorheen. Dit kan hen onzeker maken. Zorg er voor dat er voor iedereen een groot servet klaarligt. Zo voelt de persoon met dementie zich geen buitenstaander. Schep kleine porties op. Een groot, vol bord kan overweldigend zijn.

Zelf ook genieten
Zorg voor jezelf. Veel familieleden leggen tijdens de feestdagen de lat hoog voor zichzelf. Stel realistische doelen, vraag en accepteer hulp en verdeel de taken over familieleden. Je kunt bijvoorbeeld iedereen een deel van de maaltijd laten bereiden. Neem af en toe ook wat tijd voor uzelf, al is het maar een paar minuten.

De “Vergeten Tuin” wenst U allen fijne Kerstdagen!

 

Het laatste nieuws

Als je niet meer beter wordt

Als je niet meer beter wordt Ieder jaar krijgen ongeveer 100.000 Nederlanders te horen dat zij niet meer beter worden en binnen een afzienbare tijd komen te overlijden. Op dat moment breekt een verwarrende en emotionele periode aan. Dit dossier is bedoeld om mensen te...

Lees meer

Mantelzorger voor je partner, hoe houd je je relatie leuk?

Mantelzorger voor je partner, hoe houd je je relatie leuk? Als je mantelzorger bent, is de impact op je leven groot, zéker als degene voor wie je zorgt je partner is. Hoe voorkom je dat je als geliefde puur ‘de verzorger’ wordt? Je leven op z’n kop. Ginette Klein...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek