Voor u als mantelzorger is een vaccinatie halen van essentieel belang. U wilt immers veilig bij uw naaste zijn.
Hieronder hebben we enkele wetenswaardigheden over de vaccinatie op een rij gezet.
Heb je de eerste of zelfs al de tweede prik gehad? Dan vraag je je misschien af of je dan direct al beschermd bent tegen het virus, of dat dit na je vaccinatie nog een tijdje nodig heeft om in te werken. We leggen je uit hoe dit zit.
Gaat het om uren, dagen, weken of maanden?
Beschermd na je vaccinatie
In de meeste gevallen zijn vanaf drie weken na je eerste vaccinatie de eerste tekenen te zien van dat je tegen het virus beschermd bent. Dat legt vaccinoloog Anke Huckriede van het UMC Groningen uit aan RTL Nieuws. Volgens Huckriede zijn die eerste tekenen nog niet voldoende, maar neemt de mate van bescherming na drie weken steeds meer toe.
En ook de tweede vaccinatie vergroot de bescherming. De drie weken zijn een gemiddelde, want het verschilt per vaccin wanneer je precies maximaal beschermd bent. Daarvoor heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een overzicht opgesteld:
Pfizer/BioNTech
Voor het Pfizer-vaccin geldt dat je zeven dagen na je laatste prik maximaal beschermd bent. De periode tussen de eerste en tweede prik is minimaal drie en maximaal zes weken. Voor dit vaccin geldt een bescherming van 95 procent.
Moderna
Vanaf veertien dagen na de tweede prik met het Moderna-vaccin ben je maximaal beschermd. Tussen de eerste en tweede prik zitten 28 dagen. Moderna heeft een werkzaamheid van 94,1 procent.
Één coronavaccinatie vermindert het aantal besmettingen binnen het gezin met bijna de helft. Dat meldt de Engelse gezondheidsdienst PHE woensdag op basis van nieuw grootschalig onderzoek. Het maakt niet uit of Pfizer of AstraZeneca als vaccin werd toegediend, zeggen de experts.
Een belangrijke vondst, zeggen de onderzoekers, omdat een aanzienlijk percentage van de coronabesmettingen binnen het eigen gezin plaatsvindt.
Minder besmettingen binnen gezin na één coronavaccinatie
In dit nieuwe onderzoek wordt vooral gekeken in hoeverre gevaccineerden na een eerste prik het virus in de praktijk nog doorgeven. En dat bleek mee te vallen, zeggen ze nu. Mensen die in de drie weken na de eerste coronavaccinatie toch besmet raakten met het virus, bleken volgens de studie 38 tot 49 procent minder vatbaar te zijn om het virus door te geven aan andere gezinsleden, dan mensen die (nog) niet gevaccineerd zijn. Dat geldt ongeacht de leeftijd van de gevaccineerde maar besmette persoon, en hoe oud zijn of haar gezinsleden zijn.
57000 mensen uit 24000 gezinnen
Om tot dit resultaat te komen, volgde de studie 57.000 mensen uit ruim 24.000 gezinnen, waarin één gevaccineerd persoon toch positief testte op het coronavirus. Ze vergeleken deze cijfers vervolgens met de besmettingscijfers onder 1 miljoen contacten tussen mensen die geen coronavaccinatie gehad hebben. Hoewel de kans op een nieuwe besmettingen na een coronavaccinatie klein is, raden de onderzoekers wél aan in quarantaine te gaan en de maatregelen te volgen.
‘Fantastisch nieuws’
De Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, noemt het fantastisch nieuws. “We wisten al dat vaccins levens redden en deze studie, de meest complete die reeds in reële omstandigheden is uitgevoerd, toont aan dat ze ook de transmissie van dit dodelijke virus verminderen.” In het Verenigd Koninkrijk zijn al ruim 47 miljoen coronaprikken gezet. Één op de vier mensen is daar al volledig gevaccineerd tegen het virus; ongeveer de helft van de inwoners heeft minstens één prik gehad.
Met het AstraZeneca-vaccin ben je vanaf veertien dagen na de tweede vaccinatie maximaal beschermd. Tussen de eerste en tweede prik zitten vier tot twaalf weken. Bij AstraZeneca gaat het om een werkzaamheid van 60 procent.
Janssen
Ook voor het Janssen-vaccin geldt een maximale bescherming vanaf veertien dagen na de prik. In tegenstelling tot de rest van de vaccins is hier één prik al voldoende. Voor het Janssen-vaccin geldt een bescherming van 66 procent.
Coronamaatregelen als je gevaccineerd bent
Omdat het nog niet volledig duidelijk is in hoeverre iemand die gevaccineerd is nog steeds het virus kan verspreiden, adviseert het RIVM om ook na je prik(ken) je aan de coronamaatregelen te blijven houden. Zodra er meer duidelijkheid is over hoe besmettelijk gevaccineerde mensen blijven wordt dit beleid mogelijk aangepast.
bron; margriet