Selecteer een pagina

Incontinentie bij dementie

Als je naaste haar urine of ontlasting niet goed kan ophouden, heeft ze last van incontinentie. Je kunt veel doen om haar ongemak te beperken.

Als je naaste haar urine of ontlasting niet goed kan ophouden, heeft ze last van incontinentie. Daardoor kunnen er voor jullie allebei vervelende en erg ongemakkelijke situaties ontstaan. Je kunt veel doen om die te voorkomen.

Lichamelijke oorzaken

Het is altijd goed om eerst contact op te nemen met de huisarts. Vaak heeft de incontinentie een lichamelijke oorzaak die weinig met de dementie te maken heeft. Veel voorkomende lichamelijke oorzaken zijn:

  • Een blaasontsteking of urineweginfectie;
  • Bij mannen het opspelen van de prostaat;
  • Bijwerkingen van medicijnen als antidepressiva, plaspillen of slaapmiddelen;
  • Verstopping (constipatie).

Dit soort lichamelijke oorzaken kan vrij eenvoudig worden verholpen met medicijnen of soms door een operatie (prostaat). Vezelrijk voedsel en voldoende drinken en bewegen helpen meestal ook bij constipatie.

Ik dacht dat mijn vader incontinent was, maar hij wist gewoon niet hoe hij zijn broek los moest krijgen en dan was hij te laat.

— Jessica (39)

Verwarrend voor je naaste

Je plas laten lopen is gênant, ook voor je naaste met dementie. Ze kan ervan in de war raken omdat ze niet begrijpt hoe het kan. Zo kan ze er toe komen het bewijs van het ongelukje te verstoppen of weg te gooien, om jou met een smoes te vertellen waarom ze schone kleren aan heeft. Maar het kan ook zijn dat ze zich nauwelijks bewust is van haar natte broek. Wat haar reactie ook is, voor jou is het belangrijk om niet boos op haar te worden. Ze heeft meer baat bij steun en bevestiging dan bij gemopper. Het verschonen is vervelend, maar probeer je over je gevoelens van afkeer heen te zetten. Alleen dan kun je haar respectvol en tactvol helpen.

Hygiëne

Incontinentie kan bij je naaste voor huidirritatie zorgen. Dat moet verzorgd worden en dat kan bij je naaste schaamtegevoelens opwekken. Help haar als het kan om zichzelf te wassen met warm water en een milde zeep. Zorg dat de huid goed wordt afgedroogd en was de kleding en het beddengoed zo snel mogelijk.

Is je naaste bedlegerig, dan kan incontinentie voor doorligplekken zorgen. Houd de hygiëne daarom goed in de gaten.

Wat kun je doen om haar te helpen?

Om te voorkomen dat je naaste in haar broek plast, kun je haar helpen op tijd naar het toilet te gaan.

  • Herinner haar eraan om naar het toilet te gaan of breng haar op vaste tijden naar het toilet;
  • Probeer de signalen van een volle blaas te herkennen: zenuwachtig bewegen, opstaan en weer gaan zitten, aan kleding trekken;
  • Zorg dat het toilet makkelijk vindbaar en herkenbaar is voor haar;
  • Geef haar kleding met een makkelijke rits of klittenband;
  • Laat haar niet te veel drinken vlak voor het slapen gaan;
  • Zorg voor weinig obstakels op de route naar het toilet.

Als jouw zorgvuldige maatregelen niet afdoende zijn, zijn er allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar die de gevolgen van incontinentie verzachten.

  • Je kunt kussens, matrassen en dekbedden beschermen met speciale hoezen;
  • Er zijn absorberende, wasbare lakens en kussenslopen in de handel die ervoor zorgen dat je naaste droog blijft;
  • Knip een halve maan uit de voorkant van haar hemden, dan blijven die droog;
  • Incontinentieluiers zijn er voor dag en nacht. Je naaste blijft droog en haar huid gezond mits de luiers voldoende absorberen en zeer regelmatig worden verschoond. Let er ook op dat de luier niet schuurt. Als ze zich schaamt, kun je haar vertellen dat het maandverband is. Soms helpt zo’n leugentje om bestwil haar over de schaamte heen.

Bij de thuiszorgwinkel kunnen ze je goed adviseren en zijn de meeste hulpmiddelen verkrijgbaar.

Bron; Margriet

Het laatste nieuws

Omgaan met achterdocht en afhankelijkheid

Achterdocht en afhankelijkheid Door dementie verliezen mensen grip op hun leven. Dit kan leiden tot achterdochtig, afhankelijk en angstig gedrag. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met achterdocht bij dementie Achterdocht is een symptoom van dementie. Het komt veel voor. Je...

Lees meer

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer?

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer? Artsen kunnen verloop nu iets beter voorspellen Artsen kunnen beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze bijvoorbeeld nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst....

Lees meer

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer? Een vorm van suikerziekte in de hersenen. Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek