Selecteer een pagina

Expert legt uit: kun je met alzheimer op vakantie?

Op vakantie gaan is vaak een tijd van ontspanning en nieuwe plekken ontdekken. Maar voor iemand met alzheimer kan dit een uitdaging zijn. Is het dan wel verstandig om op vakantie te gaan met iemand die dementie heeft?

Henriëtte Brons van Alzheimer Nederland legt het uit.

Het aantal mensen met Alzheimer neemt in Nederland toe, vooral door de vergrijzing. Daarnaast zijn er andere factoren die de kans op dementie kunnen vergroten, zoals een ongezonde levensstijl en onderliggende ziekten zoals diabetes en obesitas. Dagelijkse handelingen die voorheen moeiteloos werden uitgevoerd, kunnen bij iemand met dementie minder goed of zelfs niet meer worden uitgevoerd.

Energie of stress
Maar hoe dat op vakantie is, verschilt volgens Henriëtte Brons per persoon en per fase van de alzheimer. “Zeker in de beginfase kun je prima op vakantie als je daar zin in hebt. Dat iets lastig is, wil niet meteen zeggen dat je het niet meer moet doen. Het hangt vooral af of je er energie van krijgt of dat het juist alleen maar onrust en stress oplevert,” legt Brons uit. “Dit geldt niet alleen voor de persoon met Alzheimer, maar ook voor degene die meegaat op vakantie. Naarmate de ziekte vordert, nemen de uitdagingen in het leven toe, ook bij het op vakantie gaan. Als je een ziekte zoals Alzheimer hebt, wil je ook nog zoveel mogelijk genieten van het leven, dus mensen moeten vooral doen wat bij hen past.”

Maatregelen
Op vakantie naar een nieuwe bestemming of juist een bekende plek? Volgens Brons geldt ook hierbij dat mensen zelf moeten nagaan wat voor hen het beste is. Je kunt nooit alle risico’s uitsluiten. Wel geeft zij een aantal tips. “Het kan een steun zijn om de mensen in de directe omgeving van het vakantieadres op de hoogte te stellen van je alzheimer, dan kunnen zij daar ook beter rekening mee houden. Verder zou je het vakantieadres en een telefoonnummer van een naaste op een briefje kunnen schrijven, mocht iemand verdwalen.”

Geen zorgen
Het kan helaas ook misgaan. Dat was het geval bij de 73-jarige Marjan. De Nederlandse vrouw met beginnende alzheimer was op vakantie in Frankrijk toen ze vermist raakte. Na een week werd haar lichaam gevonden, dat schrijft de NOS. Maar volgens Brons hoeft dit mensen niet af te schrikken om toch op vakantie te gaan. “Mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen makkelijk verdwalen omdat hun oriëntatievermogen en de herkenning van plekken en mensen afneemt. Dat geldt in de eigen omgeving, maar in een nieuwe omgeving nog eerder. Hoewel de uitdaging wel groter is als je met vakantie gaat, is het ook belangrijk om nog fijne dingen te doen. Tragische ongevallen kunnen overal plaatsvinden, ook als je geen alzheimer hebt trouwens, dat is enorm verdrietig, maar geen reden om binnen te blijven.”

Hulp aanbieden
Op dit moment zijn er in Nederland 300.000 mensen met dementie. Dit aantal neemt snel toe; de verwachting is dat in 2040 ruim een half miljoen mensen met dementie zullen kampen. De kans is groot dat je hier zelf mee te maken krijgt of iemand op straat tegenkomt die hiermee te maken heeft. Volgens Brons moeten we als samenleving leren omgaan met deze situatie. “Als je vermoedt dat iemand verdwaald of in de war is, kun je die persoon rustig benaderen. Stel iemand gerust en vraag of je mag meedenken. Als je te veel vragen stelt, kan iemand nog onzekerder worden, dus wees duidelijk. Je kunt bijvoorbeeld aanbieden om even mee te lopen.”

Bron; Alzheimer Nederland

Het laatste nieuws

Omgaan met achterdocht en afhankelijkheid

Achterdocht en afhankelijkheid Door dementie verliezen mensen grip op hun leven. Dit kan leiden tot achterdochtig, afhankelijk en angstig gedrag. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met achterdocht bij dementie Achterdocht is een symptoom van dementie. Het komt veel voor. Je...

Lees meer

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer?

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer? Artsen kunnen verloop nu iets beter voorspellen Artsen kunnen beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze bijvoorbeeld nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst....

Lees meer

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer? Een vorm van suikerziekte in de hersenen. Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek