Selecteer een pagina

De afgelopen week deed Alzheimer Nederland een tweede onderzoek onder ruim 1.000 mantelzorgers. Hoe gaat het met hen tijdens de coronacrisis? De resultaten zijn alarmerend. 64% van de mantelzorgers met een naaste met dementie die thuiswoont, geeft aan méér ondersteuning nodig te hebben. Ook voelt nog steeds 80% van hen zich zwaarder belast dan vóór de coronacrisis.

Mantelzorgers van mensen met dementie hebben het zwaar door de coronacrisis. Alzheimer Nederland vroeg 1.000 mantelzorgers hoe het nu met hen gaat. In april deden we ook een onderzoek. De situatie lijkt slechter geworden vergeleken met het eerste onderzoek. Mantelzorgers voelen zich vaker in de steek gelaten. Dit geldt voor een derde van de mantelzorgers met een naaste met dementie thuis (in april was dit 23%). Voor mensen met een naaste in het verpleeghuis is dat 39% (in april was dit 27%).

Meer ondersteuning nodig

Vooral mantelzorgers met een naaste die thuiswoont, hebben het zwaar. 64% geeft aan meer ondersteuning nodig te hebben. De helft van de mantelzorgers waarvan de naaste in het verpleeghuis woont, zegt meer ondersteuning nodig te hebben. Mantelzorgers krijgen minder steun van familie, vrienden en kennissen dan in april. Vooral mantelzorgers met een naaste in het verpleeghuis ervaren minder steun van hun omgeving.

Woont je naaste thuis? En gaat je naaste normaal naar de dagbesteding? Dan is de kans groot dat je ondersteuning vanuit de dagbesteding mist. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de mantelzorgers nog steeds geen alternatief voor dagbesteding heeft gekregen. Zelfs nu de dagopvang sinds 1 juni verplicht weer moet opstarten. 80% van de mantelzorgers met een naaste thuis voelt zich meer belast met de zorg voor hun naaste dan vóór de coronacrisis. In april was dit 83%.

In mei vroeg Alzheimer Nederland al aandacht voor de situatie van mantelzorgers. Het gebrek aan dagbesteding breekt hen op. Een maand later blijkt de situatie voor veel mensen nog slechter geworden. Directeur Gerjoke Wilmink: ‘Voor mantelzorgers met een naaste thuis is de dagbesteding noodzakelijk. We moeten crisissituaties zoveel mogelijk zien te voorkomen en kijken naar wat er wél mogelijk is.’

 

  • Gerelateerde artikelen:

Mantelzorgers krijgen te weinig ondersteuning thuis tijdens coronacris

Meer contact met naaste in verpleeghuis nodig

Veel mantelzorgers maken zich ook zorgen over de bezoekregeling in verpleeghuizen. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van hen nog niet op bezoek mag bij hun naaste. Driekwart zegt dat de bezoekregeling gelukkig al wel versoepeld is. Het grootste deel van deze groep is ook al op bezoek geweest. Ze zijn blij dat ze hun naaste weer kunnen zien. Toch willen veel mensen dat de bezoekmogelijkheden verder worden versoepeld. Dat geldt voor mensen die de huidige bezoekregeling begrijpen én voor mensen die de regels te streng vinden.

Fijn, maar erg kort, anderhalf uur, één keer per week. En dat op het einde van iemands leven…onmenselijk.

Mantelzorger in het onderzoek

Alzheimer Nederland heeft meegewerkt aan de Handreiking bezoekregeling voor verpleeghuizen. Hierin staan voorwaarden om de bezoekersstop op een veilige manier te versoepelen. Een deel van de verpleeghuizen is daar meteen mee aan de slag gegaan. Helaas zien we ook dat sommige locaties strenger zijn dan nodig is. Gerjoke Wilmink: ‘We hebben zeker nog een weg te gaan. Wij geloven sterk in maatoplossingen, waarbij verzorgenden en familieleden samen optrekken.’

Heb jij vragen over de bezoekregeling in het verpleeghuis van je naaste? Stel deze dan aan de cliëntenraad. De cliëntenraad is ook betrokken bij het versoepelen van de regels.

Infographic met de belangrijkste resultaten

Bekijk hieronder de belangrijkste resultaten van het onderzoek. Wil je alle resultaten bekijken? Download het rapport.

Bron; dementie.nl

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek