Meer bezoek mogelijk vanaf 15 juni

Verpleeghuizen die er klaar voor zijn en waar geen corona heerst, mogen vanaf 15 juni meer bezoek toelaten. In plaats van één vaste bezoeker mag je naaste meer mensen zien. Uiteraard nog steeds binnen de coronaregels.

Minister Hugo de Jonge vertelde dit nieuws 3 juni in een persconferentie. ‘Het beperken van bezoek was heftig, maar ook nodig. Nu het aantal besmettingen afneemt, kunnen alle verpleeghuizen die coronavrij zijn weer één bezoeker per bewoner ontvangen. Vanaf 15 juni mogen verpleeghuizen de eerste stappen zetten naar meer bezoekers per bewoner.’

Omdat organisaties als ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl niet gelukkig waren met de datum van 15 juli, ging de minister met hen in gesprek over versoepeling. Daar is deze datum van 15 juni uit gekomen. Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: ‘Fijn dat de minister het advies volgt om de bezoekersregeling sneller te versoepelen. We moeten echt tempo maken, want het duurt voor deze mensen al veel te lang.’

Nog steeds regels

Natuurlijk moeten verpleeghuizen zich nog steeds houden aan de Handreiking bezoekregels verpleeghuizen. Meer bezoek is alleen mogelijk als de zorginstelling van je naaste voldoet aan de voorwaarden die in deze handreiking staan. De belangrijkste voorwaarde is dat op de afdeling waar bezoek langskomt niemand besmet is met het coronavirus. Ook moeten de afdelingen een plan hebben om bezoek te ontvangen. Een nieuwe regel is dat je met je naaste mag wandelen buiten het verpleeghuis.

De handreiking wordt regelmatig aangepast aan de actuele situatie en is gemaakt door ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl.

Dagbesteding

Dagbesteding moet weer opstarten. Er was al een richtlijn waarin staat aan welke regels zorgorganisaties zich moeten houden. Sommige dagbestedingen waren daardoor alweer open. Vaak met minder bezoekers per dag, omdat bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand moeten houden. Nu heeft minister De Jonge opgeroepen dat dagbestedingen die dat nog niet doen, ook weer open gaan. Voor vervoer naar de dagbesteding is een apart protocol opgesteld om de veiligheid te waarborgen.

Bezoek thuis

De overheid raadde het de afgelopen maanden af om kwetsbare ouderen die thuiswonen te bezoeken. Er mochten maar 1 of 2 mensen op bezoek komen. Deze regel geldt nu niet meer. Je mag dus gewoon bij je naaste op bezoek, als je je fit voelt. Het is wel belangrijk om je aan de regels van het RIVM te houden. Was je handen, houd zo veel mogelijk 1,5 meter afstand en blijf thuis als je verkouden bent.

bronvermelding; dementie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top