Selecteer een pagina

Wanneer zal het moment komen dat mijn man mij niet meer herkent? Ik probeer er maar niet te veel aan te denken’

De wereld van Mien stortte in toen haar man de diagnose dementie kreeg.

Mien:

Dementie, dat was de diagnose van de huisarts. Het is nu een maand geleden dat we de uitslag van de testen kregen en het begint nu pas een beetje te landen. Mijn man, van wie ik al ruim vijftig jaar zo veel houd, is dement. Eigenlijk herkende ik de tekenen natuurlijk al wel, zeker omdat mijn moeder jaren geleden hetzelfde verdrietige pad bewandelde. Vaker dingen vergeten, steeds de sleutels kwijt zijn, problemen met de motoriek…”

De wereld stortte in

“Ik probeerde het lang af te schuiven op ouderdom, maar wist dat dit verder ging dan dat. Dus nam ik hem mee naar de dokter, waar hij vol ongenoegen meewerkte aan een paar testjes. Grote onzin, vond hij. Kinderachtig was het zelfs dat de dokter hem vroeg naar zijn woonplaats en om worst andersom te spellen. Wat hij niet doorhad, was dat mijn hart bij elk verkeerd antwoord een stukje verder zonk. Ook het serieuze gezicht van onze altijd zo vriendelijke huisarts zag hij niet. Niet zo verrassend dus, dat hij bij die diagnose een maand geleden flink uit z’n slof schoot. Zeker toen hij hoorde dat hij geen auto meer mocht rijden en alleen gaan vissen ook geen goed plan meer was. Ook ik had het gevoel dat de wereld instortte.”

“Ik weet, mede omdat ik mantelzorger ben geweest van mijn moeder, heel goed wat de ziekte inhoudt. Vanaf nu zal het alleen maar slechter gaan, dacht ik. Gelukkig heb ik mezelf inmiddels weer een beetje bij elkaar kunnen rapen met de hulp van onze lieve kinderen en kleinkinderen. Ook zij moesten even slikken toen de diagnose kwam, maar zullen ons door elke fase van zijn ziekte heen helpen. En ik heb mezelf meteen helemaal gestort op het zoeken van de beste hulp voor hem én voor mij, wat dankzij een casemanager gelukkig goed verloopt. Hoewel we het nu nog samen redden, is het goed om voorbereid te zijn op een toekomst waarin dat niet meer lukt. Er zijn zo veel onzekerheden in ons leven op dit moment. Zo is onvoorspelbaar hoe snel het proces zal gaan. Wanneer zal het moment komen dat hij mij, of één van de kinderen, niet meer herkent? Ik probeer er maar niet te veel aan te denken. Ik weet dat ik mijn man stukje voor stukje zal kwijtraken door dementie, maar blijf tot de laatste seconde aan zijn zijde staan.”

Bron; Margriet.

Het laatste nieuws

Zijn we eigenlijk wel goed voorbereid op onze oude dag?

Nederlanders niet goed voorbereid op hun oude dag: dit kun je nu al doen Ben je al goed voorbereid op je oude dag? Uit onderzoek van ActiZ, de koepel voor ouderenzorg, blijkt dat Nederlanders amper voorbereid zijn op de zorg die ze in de toekomst als oudere nodig...

Lees meer

Het MIND dieet: wonderdieet tegen dementie?

Het MIND dieet: wonderdieet tegen dementie? Dat voeding een belangrijke rol speelt bij je gezondheid is niet nieuw. Tosca de Crom onderzoekt met steun van Alzheimer Nederland of het MIND dieet de kans op dementie verkleint. Het MIND dieet bestaat uit een combinatie...

Lees meer

Tips voor als je zelf op vakantie gaat

Tips voor als je zelf op vakantie gaat Als je op vakantie gaat, kun je je wel eens zorgen maken. Gaat alles thuis wel goed? Mist je naaste je niet? Met deze tips ga je ontspannen op vakantie. In de zomer gaan veel mensen op welverdiende vakantie. Even opladen en tot...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek