Mijn partner met dementie reageert niet op noodsituaties
‘Ik had hulp nodig, maar mijn partner met dementie reageerde niet. Wie belt 112 als er iets met mij gebeurt?’
Vraag:
Als je samenleeft met iemand die dementie heeft, schiet het misschien weleens door je hoofd: wat als ik van de trap val? Wat als ik flauwval? Dementie tast de hersenen aan. Soms op zo’n manier, dat de persoon met dementie (ongewild) niet reageert op noodsituaties. Een naar idee, maar wel de realiteit. Wat kun je doen?
Antwoord:
Als je samenleeft en bang bent dat er iets met jou gebeurt, is de eerste stap om eens stil te staan bij de manier van alarm slaan. ‘De telefoon pakken en bellen is een manier, maar er zijn meer manieren’
Er bestaan knoppen die je kunt indrukken om de zorg te alarmeren. Of ‘sociale alarmering’ waarbij familie of iemand uit de buurt een seintje krijgt dat er iets mis is. Denk ook eens aan valdetectie, waarbij er een automatisch alarm uitgaat als je valt.
Maar wat als je als mantelzorger niet bij bewustzijn bent? Jacolien: ‘Wanneer een partner niet kan reageren, dan is dit in dit geval niet altijd te ondervangen. Hoe graag iemand dat ook wil.’
Er zijn heel veel mensen die alleen wonen. Bouw je allerlei veiligheidskleppen in, of accepteer je dat een bepaald risico bij het leven hoort?
Je hebt niet overal controle over. Je kunt niet ieder risico voor zijn. ‘Er zijn heel veel mensen die alleen wonen. Bouw je dan allerlei veiligheidskleppen in, of accepteer je dat een bepaald risico bij het leven hoort?’
Ook een huisgenoot zonder dementie reageert niet altijd op de juiste manier. Of is toevallig net niet thuis. Mensen met een partner met een enigszins gevorderde dementie, moeten er sowieso niet op rekenen dat hij of zij adequaat reageert.’
Wil je toch iets doen?
Personenalarmering, thuiswonend Als u alleenstaand bent, stelt u zich de vraag: als ik val en ik kan dan niet bij een telefoon komen, hoe zorg ik er voor dat ik snel geholpen wordt? Personenalarmering biedt een veilig gevoel door de mogelijkheid om bij een noodsituatie alarm te slaan.
Waarvoor dient personenalarmering? U kunt bij een noodsituatie, zoals een valpartij, van overal uit de woning een melding doen door het indrukken van een rode knop op polszender of halszender. Als u een abonnement heeft bij een zorgorganisatie krijgt u gegarandeerd een reactie.
Hoe werkt personenalarmering? Na een druk op de rode knop op de pols- of halszender of op het apparaat zelf gaat een melding naar een zorgcentrale. De centralist krijgt meteen uw gegevens te zien. Via een luidspreker en microfoon in het apparaat legt de centralist contact met u.
Belangrijk om te weten Batterijen moeten bijtijds worden opgeladen. De zorgverzekeraar vergoedt alleen het apparaat, niet de aansluiting op de zorgcentrale. Uw huisarts moet aangeven of personenalarmering noodzakelijk voor u is (indicatie). Een handig overzicht van alle aanvraagformulieren van de zorgverzekeraars vindt u op www.alarmaanvragen.nl. U kunt een abonnement aanvragen bij een organisatie voor thuiszorg, ouderenzorg of een andere organisatie die personenalarmering aanbiedt in uw plaats of regio.