Selecteer een pagina

‘Mijn partner houdt zich niet aan de coronaregels. Dat levert onprettige reacties op bij het boodschappen doen. Wat kan ik doen?’ Dementie-expert Mariëtte Hofman geeft antwoord.

Vraag van lezer:

Mijn vrouw heeft dementie en begrijpt daardoor de coronamaatregelen niet. Ze vergeet bijvoorbeeld om 1,5 meter afstand te houden. Dat levert negatieve reacties op bij het boodschappen doen. Mensen snappen niet waarom ze geen afstand houdt en maken opmerkingen. Mijn vrouw alleen thuis laten tijdens het boodschappen doen, doe ik liever niet. Wat kan ik doen?

Antwoord van dementie-expert Mariëtte Hofman

Ik kan me voorstellen dat dit lastige situaties oplevert. We hebben een aantal tips voor je:

  • Als je naaste per se naar buiten wil om boodschappen te doen, is het slim om haar niet alleen te laten gaan. Ga daarom samen. Maken mensen opmerkingen over het gedrag van je naaste? Dan kan jij uitleggen dat het geen onwil is, maar dat het komt door de dementie.
  • Wil je naaste niks horen over dementie? Dan kan het helpen om een kaartje mee te nemen. Daarop schrijf je dat je vrouw dementie heeft en dat ze de coronaregels daarom niet goed begrijpt. Mocht je vrouw of jij dan worden aangesproken op haar gedrag, dan kan je dat kaartje laten zien. Hopelijk begrijpen mensen de situatie dan beter en tonen ze meer begrip.
  • Probeer op een rustig moment naar de supermarkt te gaan. Sommige supermarkten hebben een speciaal ouderenuurtje, meestal ’s ochtends vroeg. Is je naaste een vroege vogel? Ga dan op dat moment. Het is dan rustiger in de winkel. Medewerkers en andere klanten zullen meer begrip hebben voor de situatie.
  • Zijn er winkels waar je vaak komt? Vraag of het mogelijk is om vooruit te bestellen en betalen. Zo hoeven jullie de boodschappen alleen nog maar op te halen. Dat scheelt tijd in de winkel.
  • Heeft je naaste dementie en woont zij alleen? Probeer ervoor te zorgen dat ze niet zelf boodschappen gaat doen. Regel dat iemand anders boodschappen voor haar doet. Ken je niemand die dat kan doen? Neem contact op Contour de Twern voor een vrijwilliger.
  • Het kan helpen om op de deur een briefje te plakken met: ‘Ga niet naar de supermarkt, zet de boodschappen op een lijstje in de keuken. {Naam persoon} doet de boodschappen.

Bron; dementie .nl

Het laatste nieuws

Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit Met of zonder dementie: elkaar aanraken en liefhebben blijven belangrijk. Door dementie kan de relatie met je partner veranderen. De manier waarop je intiem bent met elkaar, kan ook veranderen. Het is soms even zoeken naar een nieuwe manier....

Lees meer

Zorgen voor iemand met dementie terwijl je werkt

Zorgen voor iemand met dementie terwijl je werkt Als je zorgt voor iemand met dementie én een baan of eigen bedrijf hebt, is dat soms lastig. Hoe combineer je mantelzorg en werk? Het belangrijkste is om hier al vroeg over te praten. Juist als het nog wel lukt. Bekijk...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek