Selecteer een pagina

Muziek kan helpen bij dementie: zo maak je de ultieme afspeellijst

Voor iedereen speelt muziek een rol in het leven. Of het nou gaat om een fijn nummer om op te dansen, een momentje van ontspanning of een nummer dat gekoppeld is aan een herinnering. En dat laatste blijkt nu ook voor patiënten met dementie te gelden. Muziek kan bij hen herinneringen en positieve gevoelens oproepen die kan helpen om contact te maken met dierbaren.

Dat muziek mensen met dementie helpt, bleek al eerder. Zo schrijft Alzheimer Nederland dat muziek een wonderbaarlijke uitwerking kan hebben op iemand met dementie. Het kan dementerenden rust geven wanneer ze geïrriteerd zijn, activeren als ze passief zijn en vrolijk maken wanneer ze verdrietig zijn. Maar het is niet zo dat alle muziek een positieve uitwerking heeft. De Britse organisatie Lottie besloot onderzoek te doen naar de beste muziek en creëerde een aantal afspeellijsten die goed blijken te werken voor mensen met dementie

Muziek voor mensen met dementie

Om de afspeellijsten te maken, keken de onderzoekers naar muziek van maar liefst zes decennia. Het doel: muziek vinden die de meeste voordelen biedt voor degenen die met dementie leven. Bij het vinden van muziek speelden een verschillende factoren een rol, zoals energie, positiviteit, tekst, tempo, dansbaarheid en volume. Uiteindelijk kwamen hier twee afspeellijsten uit: een afspeellijst gebaseerd op upbeat muziek en een rustigere afspeellijst.

Er is gekeken naar nummers van de jaren 30 tot de jaren 80. Ook dat is niet zonder reden. Die muziek spreekt mensen van alle leeftijdsgroepen aan maar doet ook een beroep op nostalgie. De kans is groot dat er aan deze muziek herinneringen gekoppeld zijn.

Lees ook:
Anita (57) heeft alzheimer: ‘Ik ben een blij mens met een vreselijke ziekte’

De ultieme afspeellijsten voor mensen met dementie

De afspeellijsten die Lottie gemaakt heeft zijn ook ingedeeld op leeftijdscategorie.

Afspeellijst voor mensen met dementie van 60 – 69 jaar

 1. Don’t Stop ’Til You Get Enough – Michael Jackson
 2. Blue Monday – New Order
 3. Super Freak – Rick James
 4. Celebration – Kool & The Gang
 5. Le Freak – CHIC
 6. Play That Funky Music – Wild Cherry
 7. In the Summertime – Mungo Jerry
 8. Jessie’s Girl – Rick Springfield
 9. Hot Stuff – Donna Summer
 10. Upside Down – Diana Ross

Afspeellijst voor mensen met dementie van 70 – 79 jaar

 1. Don’t Stop ’Til You Get Enough – Michael Jackson
 2. In the Summertime – Mungo Jerry
 3. Le Freak – CHIC
 4. Play That Funky Music – Wild Cherry
 5. Hot Stuff – Donna Summer
 6. The Letter – The Box Tops
 7. All Right Now – Free
 8. Louie Louie – The Kingsmen
 9. Sultans of Swing – Dire Straits
 10. Papa’s Got A Brand New Bag – Single Version 1965 – James Brown

CIRCA 1956: Soul singer James Brown

Afspeellijst voor mensen met dementie van 80 – 89 jaar

 1. The Battle Of New Orleans – Johnny Horton

  UNSPECIFIED – CIRCA 1970: Photo of Elvis Presley

 2. Summertime Blues – Eddie Cochran
 3. Johnny B. Goode – Chuck Berry
 4. Good Golly Miss Molly – Little Richard
 5. Jailhouse Rock – Elvis Presley
 6. The Letter – The Box Tops
 7. I Want You Back – The Jackson 5
 8. Great Balls of Fire – Jerry Lee Lewis
 9. Cattanoogie Show Shine Boy – Red Foley
 10. Louie Louie – The Kingsmen

Zelf een afspeellijst maken

De afspeellijsten van Lottie zijn gevuld met Engelstalige muziek die misschien de Britten meer aanspreekt. Merk je nou dat iemand die je kent dementie heeft en wil je voor hem of haar zelf ook een playlist maken? Dan kun je die afspeellijsten als inspiratie gebruiken, maar ook op zoek gaan naar Hollandse klassiekers. Zo stel je de ultieme afspeellijst samen:

 • Begin bij zijn of haar favoriete muziek. Zeker als iemand in de beginfase van de ziekte zit, kan dit een positief effect hebben. Het zal herinneringen en gevoelens losmaken, zowel positief als negatief.
 • Als je de favoriete muziek niet kent, of merkt dat de muzieksmaak veranderd is, kun je het best gaan naar de periode waarin iemand 15-25 jaar was. Waar luisterde iemand toen naar of wat werd veel gespeeld op de radio? Het is gebleken dat muziek uit die leeftijdscategorie diep in ons geheugen verankerd zit, inclusief een heleboel herinneringen.
 • Denk verder dan de standaard radiomuziek. Juist liedjes die thuis, in de kerk of in de (geboorte)streek vaak gezongen werden kunnen veel herinneringen naar boven brengen.
 • Wil je het wel proberen maar weet je dat je naaste niet zoveel met muziek had? Probeer het dan toch. Dementie kan ons veranderen en dus ook onze reactie op muziek beïnvloeden. Iemand kan er nu zomaar wel van genieten.

Houd bij het afspelen van de afspeellijst rekening mee dat de muziek niet te hard staat. Ook is gebleken dat een koptelefoon als fijner en comfortabeler ervaren wordt dan oordopjes.

Bron Margriet.

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek