Selecteer een pagina

Nieuw medicijn Lecanemab: ‘Niet voor 2025 in Nederland’

Voor het eerst tonen meerdere grote onderzoeken aan dat een medicijn het ziekteproces van alzheimer kan vertragen. Het gaat om het medicijn Lecanemab. In Amerika is dit medicijn al goedgekeurd, maar hoe zit het in Nederland?

“Op dit moment is er geen medicijn dat de ziekte van Alzheimer kan tegengaan. Er zijn alleen medicijnen voor symptoombestrijding,” aldus Alzheimer Nederland.

Nieuw medicijn Lecanemab

Het nieuwe medicijn daar zomaar verandering in brengen. Meerdere grootschalige onderzoeken tonen aan dat Lecanemab kan bijdragen aan het vertragen van het ziekteproces van alzheimer. Toch bestaan er twijfels over de invloed van dit medicijn op het dagelijks leven de patiënt en hun omgeving. “Wetenschappers zien dat patiënten minder snel achteruitgaan op cognitieve testen, maar een cognitieve test is wat anders dan de praktijk. Hoeveel de patiënt (of de naaste) in het dagelijks leven hiervan merkt is nog niet bekend.” Bovendien is het medicijn niet voor iedereen geschikt. “De patiënten moeten relatief jong zijn en in een vroeg stadium van de ziekte zitten.”

Bijwerkingen

Daarnaast kan het medicijn bijwerkingen geven. We horen je denken: elk medicijn heeft toch kans op bijwerkingen? Dit klopt,  maar de bijwerkingen van dit medicijn kunnen ook zeer ernstig zijn. “De meeste bijwerkingen van dit medicijn zijn mild, denk aan koortsachtige verschijnselen of hoofdpijn. Maar sommige patiënten kregen ernstige bijwerkingen door het medicijn, zoals hersenbloedingen. De bijwerkingen zijn dan ook een belangrijk thema van het vervolgonderzoek.”

Niet voor 2025 in Nederland

Hoe groot is de kans dat dit medicijn wordt toegelaten in Nederland?  Lecanemab moet eerst goedgekeurd  worden door de Europese medicijnautoriteit (EMA). “Na een eventuele goedkeuring door de EMA volgen nog meer procedures.” Vervolgens moet het Zorginstituut kijken naar de meerwaarde voor de patiënt en of de kosten opwegen tegen de gezondheidswinst. Ook moeten artsen richtlijnen opstellen en moeten er afspraken over de prijs komen. “In Amerika lopen de kosten voor alleen het medicijn al op tot 26.500 dollar per patiënt, per jaar. Door al deze processen verwacht  Nederland Lecanemab niet voor 2025 op de Nederlandse markt.”

Bron; Margriet

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek