Selecteer een pagina

Gastspreekster Inge Arts.

Bijeenkomst van 26 maart 2024

Uitleg van Inge Arts Notaris Hilvarenbeek. Wat moet ik regelen als er dementie in het spel is?

Ten eerste  moet er onderscheid gemaakt worden tussen het testament en het levenstestament.

TESTAMENT Het testament dat maak je om zaken te regelen na het overlijden. (wie mag wat en wie regelt wat rondom de begrafenis en m.n. de  erfenis., een executeur testamentair, een persoon die dit allemaal kan regelen kan je laten vastleggen bij de notaris.) Regel je niks dan is er bij wet een en ander geregeld. De notaris kan met jou samen bekijken of en handig is om een testament op te stellen.

LEVENSTESTAMENT Gaat het over het levenseinde, dus bij leven en met name als iemand niet meer voor en over zichzelf kan beslissen. Dat zou bij (gevorderde) dementie* kunnen zijn maar ook bij acute noodsituaties als het krijgen van een zwaar herseninfarct of zeer ernstig ongeval. Het gaat er dan om wie wat mag beslissen als de persoon het zelf niet meer kan.

Hierbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen het juridische / financiële deel en het medische deel.

Het medische deel regel je met je arts, dit is veelal de huisarts, soms de specialist in het ziekenhuis, maar sowieso is het goed om dit met de huisarts te bespreken en dit vast te leggen samen met je huisarts.

Is er een noodsituatie en je hebt niks geregeld, dat wordt door de kanton rechter een bewindvoerder aangesteld, die namens jou gaat optreden. Deze persoon moet over zijn “daden/ acties “ verantwoording afleggen bij de kantonrechter.

Met de notaris zou je in het juridische deel van je levenstestament kunnen vastleggen: wie mag wat over jou beslissen als je dat zelf niet meer kan. En het medische deel bespreek je met de huisarts.

  • De notaris zal dan een arts consulteren met de vraag of iemand wel of niet nog wilsbekwaam is.

 

Het laatste nieuws

Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit Met of zonder dementie: elkaar aanraken en liefhebben blijven belangrijk. Door dementie kan de relatie met je partner veranderen. De manier waarop je intiem bent met elkaar, kan ook veranderen. Het is soms even zoeken naar een nieuwe manier....

Lees meer

Zorgen voor iemand met dementie terwijl je werkt

Zorgen voor iemand met dementie terwijl je werkt Als je zorgt voor iemand met dementie én een baan of eigen bedrijf hebt, is dat soms lastig. Hoe combineer je mantelzorg en werk? Het belangrijkste is om hier al vroeg over te praten. Juist als het nog wel lukt. Bekijk...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek