Selecteer een pagina

Omgaan met rouw

Vrijwel iedereen wordt ooit in het leven geconfronteerd met de dood van een dierbare. Dit is een zeer ingrijpende gebeurtenis die een flinke (tijdelijke) impact kan hebben op het leven. Er bestaat echter geen juiste of perfecte manier van rouwen. Voor iedereen is rouwen anders.

Tips bij rouw
Toch zijn er mogelijk wel een aantal dingen die u kunnen helpen bij de rouw. Hieronder een aantal tips:

  • Onderdruk geen gevoelens: het uiten van gevoelens, bijvoorbeeld door te huilen, zorgt voor verlichting. Het onderdrukken daarentegen, zorgt juist dat u de dood van een dierbare niet goed kan verwerken.
  • Neem de tijd: neem de tijd om te rouwen en uw emoties te verwerken.
  • Rust goed uit: het rouwproces vergt veel van uw lichaam. Zorg daarom voor een goede nachtrust. Slaap genoeg, zelfs overdag als u moe bent.
  • Praat met anderen: vertel anderen wat de overleden dierbare voor u heeft betekend, wat hij/zij tot stand heeft gebracht en hoe zij/hij was. Op deze manier krijgt u een helder beeld van de overledene en wordt het gemakkelijker om hem/haar een plaatsje te geven.
  • Zoek afleiding en ontspanning: op sommige momenten is het fijn als u afleiding heeft en niet alleen thuis zit. Sporten of een hobby oppakken, leent zich uitstekend hiervoor. Onderneem iets en kom het huis uit.

Omgaan met gevoelens en gedachten
Gevoelens en gedachten spelen een centrale rol bij het omgaan met het verlies van een dierbare. Voor sommigen is het lastig om hiermee om te gaan. Mirro biedt (voor zeven euro) een zelfhulpmodule aan met een aantal functionaliteiten:

  • Het testen of (en waar) u in het rouwproces zit
  • Tips en oefeningen om met gedachten en gevoelens om te gaan en dus op eigen kracht met de rouwverwerking aan de slag te gaan.
  • Het testen of er verbetering te zien is in uw balans rondom het rouwproces.

De tool van Mirro is goedgekeurd door GGZ-professionals.

Steun
Bij een zeer ingrijpende gebeurtenis, bijvoorbeeld het plotseling verlies van een dierbare als gevolg van zelfmoord, een ongeval of misdrijf, wordt het aangeraden om professionele slachtofferhulp in te schakelen.

Klachten
Omgaan met verlies en het een plaats geven, zijn belangrijke zaken om de draad weer op te kunnen pakken. Het onderdrukken van gevoelens van rouw en verdriet is sterk af te raden. Dit kan namelijk leiden tot psychische en lichamelijke problemen.

Als u ernstige of langdurige lichamelijke klachten ondervindt gedurende het rouwproces, is het verstandig om naar uw huisarts te stappen. Voorbeelden

van klachten zijn bijvoorbeeld dat u somber blijft of depressief wordt, u problemen heeft met eten en slapen of als u probeert de pijn van het verlies te onderdrukken met verdovende middelen en/of alcohol.

 

Steun bij verlies en rouw
De directe persoonlijke omgeving en de sociale kring kan een belangrijke rol vervullen bij de rouwverwerking. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van:

  • Tonen van begrip en het bieden van een luisterend oor
  • Vragen en interesse tonen in waar de nabestaande behoefte aan heeft. Misschien wil hij/zij een iets ondernemen, zoals een lange wandeling maken, shoppen of uitgaan.
  • Praktische hulp (hulp in het huishouden, koken of oppassen)

Het delen van uw gevoelens richting uw omgeving kan een prettige manier zijn om uw emoties en herinneringen te structureren. Als u het gevoel heeft dat u extra steun nodig heeft bij de rouwverwerking, kan professionele hulp een uitkomst bieden.

Steun via lotgenoten
Ook contact met lotgenoten kan door velen als prettig worden ervaren. Het zijn verschillende lotgenotengroepen waar u uw verdriet kan delen en troost kan zoeken of bieden.
De Vergeten Tuin Hilvarenbeek neemt regelmatig dit onderwerp op in haar jaar programma.

Overlijdens verzekering.nl

Het laatste nieuws

‘Dementie? Ik merk er niks van!’ Hoe reageer je daarop?

'Dementie? Ik merk er niks van!' Hoe reageer je daarop? ‘Wat kun je nog goed praten.’ Of: ‘Ach joh, ik vergeet ook weleens wat.' Zo’n goed bedoelde opmerking kan keihard binnenkomen als het om dementie gaat. Hoe kun je reageren? ‘Vaak bedoelen ze het troostend.’ Aan...

Lees meer

Tips bij geheugen problemen

Geheugen problemen Hoe langer je leeft met dementie, hoe lastiger het wordt het om taken uit te voeren en afspraken te onthouden. Hoe kun je iemand daarbij helpen? In dit artikel vind je tips. Zorg voor routine Voor veel mensen is een duidelijke routine belangrijk....

Lees meer

Tips voor het omgaan met warmte bij dementie

Tips voor het omgaan met warmte bij dementie De zomer moet nog beginnen, maar we hebben de eerste warme weken al achter de rug. Welke aandachtspunten zijn belangrijk bij extreem warm weer: Met dementie kun je niet altijd vertellen dat je het te warm hebt. Bij hitte is...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek