Selecteer een pagina

Onverwacht: déze symptomen kunnen ook de eerste tekenen van Alzheimer zijn

Vergeetachtigheid en verwardheid ken je ongetwijfeld als mogelijke eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer. Maar wist je dat er ook heel andere, onverwachte tekenen zijn die mogelijk op deze ziekte kunnen wijzen?

Al vóór de bekende symptomen van dementie ontstaan, zijn er vaak subtiele tekenen dat iemand mogelijk de ziekte van Alzheimer aan het ontwikkelen is. We zetten er vijf onder elkaar.

Ziekte van Alzheimer

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig verschillende ziektes, waarbij de hersenen aangetast worden en iemands geestelijke gezondheid achteruit gaat. De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende soort van dementie: maar liefst zeventig procent van alle mensen met dementie heeft Alzheimer. De ziekte van Alzheimer zorgt voor diverse symptomen, waarvan vergeetachtigheid, verwardheid en veranderingen in gedrag de bekendste zijn. Maar de eerste symptomen zijn vaak heel subtiel, zeggen onderzoekers. Zo subtiel, dat je ze waarschijnlijk niet direct linkt aan dementie.

  1. Problemen met autorijden en inparkeren

De ziekte van Alzheimer kan ervoor zorgen dat je reactievermogen trager wordt en je fijne motoriek verslechtert. En dat merk je vaak als eerste in het verkeer, zeggen wetenschappers van de Washington University. Al in een vroeg stadium van de ziekte – vaak al voor de diagnose – kan het zo zijn dat mensen moeite krijgen met rijden en vooral ook met inparkeren.

  1. Veranderingen in humor

Is iemand ineens fan van totaal andere humor dan ze eerder waren? Ook dat kan wijzen op de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers van University College London ontdekten dat mensen die de ziekte van Alzheimer aan het ontwikkelen zijn, vaak dol worden op ‘slapstick-humor’, een soort humor waarbij lichamelijke acties de hoofdrol spelen en de grappen snel achter elkaar volgen. Deze verandering in voorkeur voor die soort komedie kan tot wel negen jaar voor de andere, bekende klachten van Alzheimer starten.

Lees ook:
Onderzoek: dit is de link tussen middagdutjes en dementie

  1. Geen filter meer hebben

Mensen die (beginnende) Alzheimer hebben, gaan zich vaak anders gedragen. De veranderingen in hun hersenen zorgen ervoor dat het filter dat er normaal gesproken voor zorgt dat ze bepaalde dingen níet hardop zeggen, niet meer goed werkt. En dat kan voor vervelende situaties zorgen: schelden en vloeken op ongepaste momenten, brutaal of asociaal gedrag, of intimiderende situaties. En meestal hebben mensen totaal niet door dat er iets aan de hand is.

  1. Verslechtering van uiterlijke verzorging

Zie je dat iemand die er altijd tot in de puntjes verzorgd uitzag, ineens met ongekamde haren of niet-matchende kleren rondloopt? Ook dat kan een vroeg teken van de ziekte van Alzheimer zijn. Vaak gaat het om subtiele veranderingen die je niet direct opmerkt, tot er echt problemen met uiterlijke verzorging ontstaat. Als je merkt dat iemand moeite krijgt hiermee, is het verstandig met hem of haar in gesprek te gaan. Er kunnen namelijk ook nog talloze andere redenen zijn voor deze veranderingen.

  1. Het uitgeven van grote hoeveelheden geld

Mensen die beginnende dementie hebben, worden vaak erg gul met het uitgeven van geld. Niet alleen doen ze gemakkelijk grote aankopen, ook geven ze makkelijk geld aan andere mensen – zélfs vreemden. Dat kan voor vervelende situaties zorgen, zeker wanneer mensen hier misbruik van maken.

bron; Margriet

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek