Selecteer een pagina

Hoopvol medicijn bij Alzheimer

Naast Aducalumab, lopen er meer onderzoeken om de ziekte van Alzheimer af te remmen of tot staan te brengen. Een van deze medicijnen is Lecanemab.
Tijdens de onderzoeken naar beide blijkt dat er bijwerkingen zijn.
Deze kunnen als zo ernstig ervaren worden dat mensen met Alzheimer besluiten om te stoppen met de onderzoeken.

Artsen hebben de resultaten van een proef met het nieuwe alzheimermedicijn Lecanemab “historisch en hoopvol” genoemd. Een wondermiddel is het volgens hen niet, maar dat het is gelukt om met een medicijn de achteruitgang van de hersenen af te remmen, zien ze als een grote doorbraak. Wel zijn er zorgen over mogelijke bijwerkingen.

“Dit maakt ons echt optimistischer dat dementie overwonnen kan worden, en op een dag zelfs genezen”, zei Rob Howard na het zien van de onderzoeksresultaten tegen Sky News. Volgens de Engelse hoogleraar Ouderdomspsychiatrie “hebben we eindelijk we grip gekregen op deze verschrikkelijke en gevreesde ziekte.”

De onderzoeksresultaten van het nieuwe medicijn Lecanemab werden dinsdagavond gedeeld. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling werd de impact van het middel achttien maanden lang onderzocht in een proef met 1.795 vrijwilligers.

Volgens de onderzoeksresultaten resulteerde het medicijn “in redelijk verminderde achteruitgang van gemeten cognitie en functie”, vergeleken met patiënten die geen medicijn maar een placebo kregen.

Het medicijn zorgde dus alleen voor een verminderde impact van de ziekte van Alzheimer. Daartegenover staan de bijwerkingen die het medicijn kan veroorzaken. Zo werden er hersenbloedingen en zwellingen van de hersenen waargenomen.

Vanwege de bijwerkingen moest 7 procent van de deelnemers stoppen met de proef. In het onderzoek staat dat dertien patiënten zijn overleden, maar die overlijdens hadden volgens de fabrikant andere oorzaken dan het medicijn.

Zie ookAlzheimer: Wat is het en hoe herken je het?

 

 

 

‘Patiënten zijn bereid het risico te nemen’
De resultaten zorgen bij medici voor gemengde gevoelens. “Het voordeel is reëel, maar dat geldt ook voor de risico’s”, zegt een Amerikaanse arts tegen The New York Times. De farmaceuten willen verdere onderzoeken houden om de werkzaamheid en veiligheid van hun medicijn beter te kunnen bepalen.

Ondanks die slag om de arm biedt het medicijn hoop, zegt Nick Fox, directeur van een Engels onderzoekscentrum voor dementie. “Elk risico is vanzelfsprekend belangrijk, maar ik geloof dat veel van mijn patiënten zeer bereid zouden zijn om zo’n risico te nemen”, zei hij tegen Sky News.

bron; nu.nl

 

Het laatste nieuws

Als je niet meer beter wordt

Als je niet meer beter wordt Ieder jaar krijgen ongeveer 100.000 Nederlanders te horen dat zij niet meer beter worden en binnen een afzienbare tijd komen te overlijden. Op dat moment breekt een verwarrende en emotionele periode aan. Dit dossier is bedoeld om mensen te...

Lees meer

Mantelzorger voor je partner, hoe houd je je relatie leuk?

Mantelzorger voor je partner, hoe houd je je relatie leuk? Als je mantelzorger bent, is de impact op je leven groot, zéker als degene voor wie je zorgt je partner is. Hoe voorkom je dat je als geliefde puur ‘de verzorger’ wordt? Je leven op z’n kop. Ginette Klein...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek