Selecteer een pagina

 

Heeft je naaste dementie en denk je dat je corona hebt? Vanaf 18 mei kun je je laten testen bij de huisarts of GGD. Het Ministerie van VWS heeft hiervoor een richtlijn gemaakt. We leggen uit wanneer je je kan laten testen.

De afgelopen weken konden steeds meer mensen zich laten testen op corona. Het ging daarbij vooral om mensen die werk hebben waarbij ze veel contact hebben met anderen. Zoals artsen, thuiszorgmedewerkers en leraren. Het ministerie heeft nu bepaald dat mensen die zorgen voor kwetsbare mensen thuis, zich ook mogen laten testen. Ze bedoelen daarmee mantelzorgers, zorgmedewerkers die worden ingehuurd via het persoonsgebonden budget (pgb) en vrijwilligers in de palliatieve zorg.

Zorg jij voor je naaste met dementie? En heb je klachten die lijken op COVID-19? Dan kan je je vanaf 18 mei laten testen. Hoe dit werkt staat in de Richtlijn testbeleid van mantelzorgers, vrijwilligers in de palliatieve zorg en PGB-gefinancierde zorgverleners. We leggen je hieronder uit wat dit precies betekent.

Wanneer kan je je laten testen?

De bedoeling is dat je zo veel mogelijk 1,5 meter afstand houdt van andere mensen. Als je zorgt voor je naaste met dementie, lukt dat vaak niet. De test is bedoeld voor mensen die geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Heeft je naaste nog weinig hulp nodig en kun je gemakkelijk 1,5 meter afstand houden? Dan mag je je niet zomaar laten testen.

Het heeft alleen zin om je te laten testen als je klachten hebt die lijken op COVID-19. Zoals hoesten, niezen, koorts en benauwdheid.

Het maakt niet uit of je met je naaste samenwoont of niet. Ook als je ergens anders woont, maar veel voor je naaste zorgt, kun je je laten testen.

Gerelateerde artikelen:

Veelgestelde vragen over corona, dementie en gezondheid

Hoe vraag je een test aan?

Denk je dat je corona hebt? Bel dan met de huisarts of GGD. De arts zal je een aantal vragen stellen. Zo bepaalt hij of je klachten inderdaad door het coronavirus kunnen komen. Als de arts denkt dat je COVID-19 hebt, dan word je getest.

Vervolgens moet je wachten tot de testuitslag er is. Regel in de tussentijd dat er iemand anders voor je naaste zorgt, tot je zeker weet of je het virus hebt of niet.

Woon je met je naaste in een huis? Probeer je dan zo veel mogelijk aan de leefregels van het RIVM te houden. Blijf binnen en nodig geen bezoek uit. Lees alle leefregels voor mensen die klachten hebben.

Wat als ik corona heb?

Blijkt uit de test dat je besmet bent met het coronavirus? Dan neemt iemand anders de zorg voor je naaste over tot je weer beter bent.

Woon je met je naaste in huis? Hou je dan zo veel mogelijk aan de leefregels van het RIVM. Blijf thuis, probeer afstand te houden van je naaste en bel de huisarts als de klachten erger worden. Lees alle leefregels voor mensen die samenwonen met iemand die COVID-19 heeft.

Wie zorgt er voor mijn naaste als ik ziek ben?

Ben je ziek en kun je tijdelijk niet voor je naaste zorgen? Probeer dan te kijken of een bekende of vrijwilliger de zorg kan overnemen. Lukt dat niet? Bel dan met de huisarts of wijkverpleegkundige. De huisarts en wijkverpleegkundige kijken of je extra ondersteuning kunt krijgen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of voor verpleging en verzorging. In hele ernstige gevallen kan het nodig zijn om je naaste tijdelijk op te laten nemen in een noodvoorziening of verpleeghuis. Je leest hierover meer in de Richtlijn mantelzorgondersteuning.

Bron dementie.nl

 

Het laatste nieuws

Omgaan met angst bij dementie

Omgaan met angst bij dementie Dementie maakt angstig. En dat is niet vreemd. Wie dementie heeft, heeft steeds minder grip op de wereld om zich heen. Het verlies van controle kan overweldigend zijn. Voor de omgeving kan het moeilijk zijn om die angst te zien. En nog...

Lees meer

Wat is Lewy body dementie (Lbd)?

Wat is Lewy body dementie (Lbd)? Net als bij andere vormen van dementie zorgt ook Lewy body dementie voor hersenschade. Eén van de verschillen is dat Lewy body dementie heel diep in de hersenen begint: in de hersenstam. De oorzaak bij deze vorm van dementie is de...

Lees meer

Hoe vier je Carnaval met je naaste die dementie heeft.

Hoe vier je Carnaval met je naaste die dementie heeft. Carnaval is een gezellig maar druk feest en dat kan spannend en verwarrend zijn voor mensen met dementie. Het brein kan bij drukte de informatie en prikkels maar moeilijk verwerken. Moet je het feest dan maar...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek