Selecteer een pagina

Tijd voor jezelf maken terwijl je zorgt voor iemand met dementie

Veel mantelzorgers gunnen zichzelf nauwelijks vrije tijd. Dat is begrijpelijk, maar maakt de last ook zwaarder. Hoe zorg je goed voor jezelf?

Alzheimer Nederland vraagt regelmatig mantelzorgers van een naaste met dementie naar hun mening. We nodigen hen uit hun ervaringen te delen en andere mantelzorgers tips te geven. De drie meest genoemde adviezen zijn: ‘accepteer de ziekte’, ‘zoek het geluk in kleine dingen’ en ‘verplaats je in de wereld van de patiënt’. De mantelzorgers onderstrepen ook vaak de noodzaak tijd voor jezelf te nemen .

  • Laad je eigen batterij op tijd op, dan kun je meer hebben;
  • Zorg goed voor jezelf en blijf zelf leuke dingen doen. Dan kun je er weer tegenaan;
  • Deel je ervaringen met andere mensen die je ervaringen kennen en begrijpen.

Denk eraan, alleen als je goed voor jezelf zorgt, kan je dat ook voor anderen. Ik weet hoe moeilijk het is, maar je moet het toch proberen.
Maartje (78)

Ga zelf leuke dingen doen
Kies een vast moment in de week om iets voor jezelf te doen. Leg dit vast in je agenda: dat helpt om het ook echt te doen. Ga bijvoorbeeld wandelen of sporten, alleen of met een vriend(in). Sluit je aan bij een vereniging of club, ga wat drinken op een terras of een film bekijken in de bioscoop. Op die manier kun je even je gedachten verzetten. Door deze uitstapjes regelmatig in te plannen, zorg je voor structuur, en onderhoud of vernieuw je je sociale contacten.

Ik kan de zorg in het algemeen nog goed volhouden. Maar mijn stadswandelingen, waarbij ik als vrijwilliger mensen rondleid in onze mooie stad, wil ik echt blijven doen. Daar laad ik van op.
Gert (74)

Draag de zorg tijdelijk over

Om je handen even vrij te hebben, kan het nodig zijn iemand anders de opvang van je naaste tijdelijk te laten overnemen. Zo kun je dat regelen:

  • Vraag vrienden of familie om je naaste mee te nemen op een uitje. Dit hoeft niet heel ingewikkeld te zijn: een rondritje in de auto geeft al afleiding. Er zijn meer leuke activiteiten geschikt voor mensen met dementie dan je misschien denkt;
  • Ga via een organisatie als wehelpen.nl op zoek naar een vrijwilliger die wat leuks gaat doen met je naaste. Of die haar gewoon even gezelschap houdt. Vrijwilligers bieden zich op deze site aan voor een wandelingetje, een spelletje of hulp bij verzorging of bepaalde klusjes. Je kunt via deze site ook zelf hulp of gezelschap voor je naaste vragen;
  • Kun je niemand vinden voor regelmatige opvang van je naaste? Ga naar het digitale Wmo-loket van je gemeente. De gemeente kan zorgen voor opvang van je naaste bij een organisatie voor dagbehandeling, een zorgboerderij, of een ontmoetingscentrum. Je naaste kan meestal één of meerdere dagen in de week naar deze opvang toe;
  • Bij respijtzorg of logeerzorg gaat je naaste een nacht of enkele dagen in een bestaande instelling logeren, zoals een verzorgingshuis, een zorgboerderij met overnachtingsplekken of een zorgcentrum met dag- en nachtzorg.

 

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek