Als je naaste dementie heeft, is het belangrijk om samen herinneringen op te blijven halen. Het zorgt niet alleen voor een fijn moment samen; herinneringen kunnen je naaste ook activeren en opvrolijken. Zelf aan de slag met herinneringen ophalen? Laat je inspireren door onze tips.
Misschien vertelde je naaste vroeger honderduit, maar zorgt de dementie ervoor dat ze stiller wordt. Het bewust ophalen van herinneringen kan helpen om een gesprek op gang te brengen. Als je niet zo goed weet waar je moet ‘beginnen’, helpen onderstaande tips je op weg. Geniet samen van mooie momenten uit het verleden. Wie weet leiden die momenten wel weer tot nieuwe, onvergetelijke herinneringen.
Tip 1: Maak een (digitaal) levensboek
In een levensboek verzamel je mooie herinneringen uit het leven van je naaste. Zoek foto’s en plaatjes van familie, de woonplaats waar ze is opgegroeid, vakanties en andere dierbare momenten. Schrijf erbij wat er te zien is en welke herinneringen bij de afbeelding horen.
Je kunt een levensboek maken door zelf foto’s en plaatjes in een boek, schrift of map te plakken. Of gebruik onze gratis app ‘Dat ben ik’. In de app kun je foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten en verhalen zetten. Door deze bijvoorbeeld te delen met familie, vrienden en zorgmedewerkers kunnen zij de beelden en verhalen ook gebruiken in het contact met je naaste. Dit is ook heel waardevol wanneer je naaste naar een verpleeghuis verhuist. De verzorging, vrijwilligers en ander bezoek leren je naaste beter kennen.
Een variant op het (digitale) levensboek is het levensschilderij. Op een klein doek schilder, plak of teken je allerlei dingen over je naaste.
Tip 2: Vul een herinneringskoffer
Een herinneringskoffer is een koffer met spulletjes uit het verleden van je naaste. Ga op zoek naar voorwerpen, geuren, kleuren en smaken waarvan je verwacht dat ze herinneringen losmaken bij je naaste. Denk bijvoorbeeld aan oude boeken, speelgoed, zeep, snoepjes, huishoudelijke attributen, foto’s en plaatjes, beeldjes of een favoriete LP. Stop alle attributen in een koffer, mand of doos en neem de tijd om deze rustig met je naaste uit te pakken.
Wil je zelf een herinneringskoffer maken? Lees dan het artikel Tien tips om een herinneringskoffer te maken.
Tip 3: Luister muziek
Muziek is een mooie manier om contact te maken met je naaste met dementie. Het is goed mogelijk dat de liedjes uit haar jeugd in haar geheugen staan gegrift. Speel haar favoriete muziek en kijk wat dit bij haar losmaakt.
Bekijk voor inspiratie de Vergeet-mij-liedjes. In deze video’s zingt zangeres Kim Erkens liedjes met een bijzondere betekenis voor mensen met dementie.
Tip 4: Bezoek plekken uit het verleden
Aan welke plekken heeft je naaste bijzondere herinneringen? Bestaan deze plekken nog? Bekijk of het mogelijk is om een bezoek te brengen aan de oude straat, school, werk of andere plekken waar je naaste vroeger graag kwam. Maak er een gezellig middagje uit van, inclusief een punt ouderwets lekkere appeltaart.
Tip 5: Lees boeken met verhalen en plaatjes van vroeger
Lees je naaste voor uit boeken die ze vroeger graag las. Of bekijk samen boeken met plaatjes of verhalen van vroeger. Een boek dat kan helpen om herinneren op te roepen is Verhalen van nu. Het boek bevat meer dan honderd verhalen en foto’s over het dagelijks leven rond 1950. Of wat dacht je van het fotoboek Hollandse helden in de jaren 60, met prachtige foto’s van Louis van Paridon.
Je kunt ook voorlezen uit een speciaal prentenboek voor ouderen. Bekijk samen de herkenbare tekeningen en vraag hoe het vroeger bij jouw naaste was. Herkent ze de vogels of de bloemen? Wat was haar vaste taak vroeger thuis? Welke spelletjes speelde je naaste op het sch
oolplein? Wat dronk zij als ze op visite ging bij haar oma?
Tip 6: Digitaal herinneringen ophalen
Er worden regelmatig nieuwe, technische snufjes ontwikkeld, die helpen bij het ophalen van herinneringen. Enkele voorbeelden
Inmiddels niet meer zo nieuw, maar wel effectief: een digitale fotolijst. Op een digitale fotolijst kun je foto’s zetten, zodat de plaatjes uit haar jeugd en van haar familie automatisch voorbijkomen. Digitale fotolijsten zijn te koop via warenhuizen en elektronicawinkels. :
- Magisch Interactief Schilderij is ontwikkeld voor zorginstellingen. Deze installatie toont nostalgische muziek, foto’s en video’s. Er kunnen ook persoonlijke profielen worden aangemaakt met foto’s uit het verleden van je naaste.
- De app Dementie en herinneringen bevat talloze foto’s, filmpjes en geluidsfragmenten uit de jaren ’30 tot en met de jaren ’70. Leuk om samen met je naaste doorheen te ‘bladeren’. De app is gratis te downloaden voor Apple en Android.
- Onze gratis app ‘Dat ben ik’ waarin je foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten en verhalen kunt opslaan. Gratis te downloaden voor Apple en Android.
Infobron; dementie.nl