Selecteer een pagina

Tips om je naaste te helpen met slapen

Er zijn vele manieren om te zorgen dat je naaste voldoende slaapt. We zetten er tien voor je op een rij. Probeer ze uit zodat jij ook voldoende nachtrust krijgt.

Wanneer je naaste ’s nachts onrustig is, is dat voor jou en je partner vermoeiend. Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat je naaste voldoende slaapt. We zetten er een aantal voor je op een rij. Probeer ze vooral uit want het is belangrijk dat jij voldoende slaap krijgt.

  • Laat je naaste in je gedrag merken dat het bedtijd is, door gapen, uitrekken, in je ogen wrijven en duidelijk zeggen dat je slaap hebt en naar bed wilt. Je kunt een ritueel maken van samen het huis afsluiten en de lichten uitdoen.
  • Je naaste heeft minder grip op tijd, dus als jij al over plannen voor morgen begint, raakt zij/ hij in de war. Dit soort onderwerpen kun je beter vermijden vlak voor het slapen gaan.
  • Even voorlezen en een rustig muziekje luisteren zijn rustgevender voor het slapengaan dan een druk en lawaaiig tv-programma. Kijk vooral géén tv in bed.
  • Te veel suiker, cafeïne en alcohol houden je naaste wakker. Geef eventueel iets lichts te eten zodat je naaste geen honger heeft als ze gaat slapen en zorg dat ze naar het toilet is geweest.
  • Als je naaste wordt afgeleid door geluiden van buiten, probeer dan of een zacht muziekje of het geluid van een ventilator helpt.
  • Is je naaste onrustig, dan wil een lampje met bewegend patroon, zoals een lavalamp, nog wel eens helpen. Het repeterende beeld geeft rust. Let er wel op dat dit beeld je naaste niet angstig maakt.
  • Veel slapen is over het algemeen geen probleem. Slaapt je naaste veel omdat ze zich verveelt, depressief is of medicijnen krijgt, dan is het wel verstandig om contact op te nemen met de (huis)arts.
  • Zorg dat je naaste overdag genoeg beweging krijgt. Van bewegen word je lichamelijk moe en dat helpt om beter te slapen.
  • Als je naaste ’s nachts bang wordt van het donker, kun je een paar (led)lichtjes laten branden. Op die manier kan je naaste ook makkelijker de weg naar het toilet vinden.
  • Soms kan een verzwaringsdeken helpen. We horen van andere mantelzorgers dat het veiligheid geeft en helpt om rustig in bed te blijven. Let goed op de prijzen en kijk of je eentje uit kunt proberen.
  • Help je naaste bij het bepalen van het dag-nachtritme. Zorg overdag voor voldoende licht, desnoods met daglichtlampen, en demp het licht ’s avonds.

Denk je aan melatonine als middel om de nachtrust van jezelf of je naaste te bevorderen? Melatonine is zonder recept te koop bij drogist en apotheek. Toch is melatonine niet altijd geschikt en veilig om te gebruiken. De (huis)arts kan inschatten of melatonine voor jou of je naaste zinvol én veilig is. Ook kan de (huis)arts de juiste gebruiksinstructies – inclusief dosering – geven.

Bron; dementie.nl

 

Het laatste nieuws

Omgaan met achterdocht en afhankelijkheid

Achterdocht en afhankelijkheid Door dementie verliezen mensen grip op hun leven. Dit kan leiden tot achterdochtig, afhankelijk en angstig gedrag. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met achterdocht bij dementie Achterdocht is een symptoom van dementie. Het komt veel voor. Je...

Lees meer

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer?

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer? Artsen kunnen verloop nu iets beter voorspellen Artsen kunnen beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze bijvoorbeeld nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst....

Lees meer

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer? Een vorm van suikerziekte in de hersenen. Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek