Tips om overbelasting te voorkomen
Vaak ontstaat overbelasting sluipenderwijs. We hebben enkele tips om je te helpen overbelasting te voorkomen.
De zorg voor iemand met dementie is veeleisend. Je verzorgt je naaste niet alleen dag en nacht, maar je bent ook constant alert en maakt je vaak zorgen. Als je lang achter elkaar onder zo’n druk staat, loop je het risico dat je overbelast raakt. Soms overvalt je plotseling het gevoel dat je het niet meer aankunt, maar vaker ontstaat overbelasting sluipenderwijs. De onderstaande tips kunnen je helpen om overbelasting te voorkomen.
- De onzekerheid in een vroeg stadium van de ziekte, wanneer er nog geen diagnose is, kan erg belastend zijn. Blijf daarom niet zitten met je zorgen en ga naar de huisarts voor diagnostisch onderzoek.
- Praat met anderen over je zorgen en onzekerheden. Leg uit wat je meemaakt. Voor een luisterend kun je ook bellen met de DementieLijn (0800-5088) of online terecht op het Forum. Op bijeenkomsten maandelijks bij “De Vergeten Tuin ” In Hilvarenbeek, elke vierde dinsdag van de maand in het Open Huis, kun je ervaringen uitwisselen met lotgenoten.
- Schrijf opvallende gebeurtenissen op in een dagboek. Zo kun je later teruglezen wat er leuk of grappig was, maar ook wat je moeilijk vond. Je kunt het dagboek gebruiken om aan familie, huisarts of casemanager te laten zien waar je hulp bij nodig hebt.
- Schakel tijdig hulp in van familie of vrienden en van professionals zoals de huisarts, een casemanager of de thuiszorg. Zij kunnen je steunen, adviseren of gewoon een hart onder de riem steken. Dat heb je nodig.
- Vul regelmatig de Mantelzorgtest in, om te meten in hoeverre je belast bent. Na het maken van de test krijg je tips hoe hier mee om te gaan.
- Verzamel informatie over dementie. Door over de ziekte te lezen, leer je er beter mee omgaan. Op deze website, dementie.nl, vind je en lijst met boeken en films. Of bestel de gratis brochure Leven met dementie.
- Neem contact op met het Wmo-loket van je gemeente. De contactgegevens vind je op de website van je eigen gemeente. De medewerkers van het Wmo-loket kunnen bemiddelen voor aanvullende zorg en andere ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp.
- Volg een (online) cursus of vraag begeleiding aan om beter te leren omgaan met dementie.
- Zorg ervoor dat je tijd voor jezelf neemt. Door af en toe dingen te ondernemen die je zelf leuk vindt en die niks met dementie te maken hebben, kun je je batterij weer opladen;
- Draag af en toe de zorg over. Tijdelijke, volledige overname van de zorg geeft jou de ruimte om ongestoord de dingen te doen die nodig zijn. Of om gewoon even bij te komen. Er bestaat professionele opvang voor overdag, zoals een dagopvang, zorgboerderij of ontmoetingscentrum. Ook zijn er mogelijkheden om je naaste tijdelijk dag en nacht op te laten vangen, bijvoorbeeld in een zorginstelling in de buurt. We noemen dit respijtzorg. Meer over deze mogelijkheden vind je op de pagina’s Dagopvang vinden en Tijdelijke opvang (respijtzorg) regelen.
- Is het nog te vroeg voor dagopvang, dan kun je een vrijwilliger zoeken die bijvoorbeeld bij je naaste kan zijn als jij gaat sporten of winkelen. Er is veel mogelijk en je kunt vaak je vraag exact formuleren zodat je de juiste vrijwilliger vindt bij jouw vraag. Loop eens binnen bij Contour De Twern aan het Vrijthof in Hilvarenbeek, zij kunnen je op weg helpen met verschillende zorgvragen en eventueel een vrijwilliger zoeken die jou ontlast.