Tips voor het gesprek met de arts in het ziekenhuis
Als de huisarts twijfelt of het dementie is, stuurt die je door naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis doen ze uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de klachten. In dit artikel geven we tips hoe je je kan voorbereiden op het onderzoek en de gesprekken met de artsen.
Gesprek over het vaststellen van de diagnose
Stuurt de huisarts je door naar een geheugenpoli? Ga dan niet alleen, maar neem een bekende mee. Het liefst iemand die je goed kent en vaak ziet. De arts zal die persoon ook vragen willen stellen.
In het ziekenhuis zijn er verschillende onderzoeken om te kijken wat de oorzaak is van de klachten. Bijvoorbeeld neuropsychologisch onderzoek, een MRI scan, een PET-scan of een ruggenprik. Je leest hierover meer in het artikel Diagnose dementie in het ziekenhuis.
Een arts zal in het intakegesprek uitleggen welke onderzoeken er worden gedaan.
Dit is ook het moment om te vertellen wat jouw verwachtingen zijn van het onderzoek. Wat wil je weten? Welke klachten heb je? Uiteraard kun je ook vragen stellen. Bijvoorbeeld:
- Hoe komt de arts tot een diagnose?
- Welke onderzoeken gaan ze doen? Wat houden die onderzoeken precies in?
- Vraag wanneer je de uitslag krijgt. Is dat dezelfde dag of pas later?
Tips voor het gesprek op de geheugenpoli
Bedenk alvast goed wat je wilt weten van de arts. En belangrijker nog: schrijf je vragen op. Veel mensen vergeten tijdens het gesprek welke vragen ze ook alweer hadden. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Nederlandse ABOARD-project. Van 115 bezoekers van de geheugenpoli, had de helft achteraf nog meer vragen willen stellen.
Wil je een geheugensteuntje? Hieronder zie je een lijst met voorbeeldvragen. Die kun je uitprinten en meenemen naar het gesprek.
Wat willen mensen weten als ze onderzocht worden op een geheugenpoli? Daar deed het Alzheimercentrum Amsterdam onderzoek naar. We hebben deze onderwerpen voor je op een rij gezet. Zo weet je beter wat je kunt vragen aan de arts. Stuurt de huisarts je door naar een geheugenpoli of een andere afdeling in het ziekenhuis? Vraag dan of er iemand met je meegaat die jou goed kent. De arts zal die persoon ook een aantal vragen stellen.
1. Jouw wensen
Het is belangrijk om aan de arts te vertellen wat je wilt weten. Wat hoop je dat de diagnose duidelijk maakt? Wil je zekerheid over de oorzaak van de klachten? Of meer inzicht in wat je te wachten staat? Als je dit vertelt, kan de arts je beter voorbereiden op de onderzoeken. Ook kan de arts tijdens het uitslaggesprek precies die informatie geven die voor jou belangrijk is.
2. Hoe verloopt het diagnoseproces?
Wat kan je verwachten vanaf het eerste gesprek met de arts tot na de uitslag? Wie doet de onderzoeken en wanneer? Wanneer krijg je de uitslag? Als artsen dementie vermoeden, kunnen er in het ziekenhuis verschillende testen en onderzoeken worden gedaan. Zoals: • Neuropsychologisch onderzoek • PET-scan • MRI scan • Ruggenprik Zie voor meer informatie over deze onderzoeken: dementie.nl/diagnose/geheugenpoli
3. Wat is het doel van een bepaald onderzoek?
Vraag gerust wat de onderzoeken en testen precies meten. Wat kom je daardoor te weten over de klachten? Waarom zijn de testen belangrijk voor de vragen die je hebt?
4. Waarom kiest de arts ervoor om bepaalde onderzoeken wél of níét te doen?
Een arts besluit welke onderzoeken hij bij je wil doen. Vraag gerust waarom hij juist kiest voor die onderzoeken. Stel de arts besluit om bijvoorbeeld geen ruggenprik te doen, waarom is dat dan?
5. Geeft het onderzoek zekerheid over de vragen die je hebt?
Bijvoorbeeld: misschien blijkt uit een van de onderzoeken dat je geheugen minder goed werkt dan bij andere mensen van jouw leeftijd. Of misschien laat het onderzoek niets bijzonders zien. Wat zegt dat dan over jouw klachten?
6. Geeft een bepaalde uitslag zekerheid over de oorzaak van de klachten?
Veel mensen willen zeker weten wat ze hebben. Als je bepaalde waarden of scores haalt, weet de arts dan zeker wat er met je aan de hand is of is er meer nodig?
Uitslaggesprek op de geheugenpoli
Als er onderzoek is gedaan in het ziekenhuis, worden de resultaten besproken in een uitslaggesprek. Soms is dat gesprek op dezelfde dag, soms op een andere dag. Neem ook bij het uitslaggesprek iemand mee. Vraag daarnaast of je een geluidsopname van het gesprek mag maken met je mobiele telefoon. Dan kun je alles later nog eens rustig terugluisteren.
Een uitslaggesprek kan heel indrukwekkend zijn. Het kan goed zijn dat de diagnose en de gevolgen ervan niet helemaal tot je doordringen. Het is daarom handig om ook bij het uitslaggesprek een lijstje met vragen voor te bereiden.
Vragen die je tijdens het uitslaggesprek aan de arts kan stellen zijn:
- Hoe weet de arts wat je hebt? Geven de onderzoeken zekerheid over de diagnose?
- Kan de arts iets zeggen over de klachten en het verloop ervan?
- Bij wie kan je terecht als je na afloop vragen hebt?
Het Alzheimercentrum Amsterdam deed onderzoek naar wat mensen willen weten als ze een uitslaggesprek hebben op de geheugenpoli. We hebben deze onderwerpen voor je op een rij gezet. Zo weet je beter wat je kunt vragen aan de arts. Na het onderzoek op de geheugenpoli worden de resultaten besproken in een uitslaggesprek. Vraag aan een bekende of hij of zij meegaat. Als je wilt, kun je vragen of je een geluidsopname van het gesprek mag maken met je mobiele telefoon. Dan kun je alles later nog eens rustig terugluisteren.
1.Waardoor weet de arts wat je hebt?
Vraag de arts hoe ze de diagnose hebben gesteld. Is de diagnose duidelijk door de uitslag van één specifiek onderzoek of door meerdere uitslagen samen te bekijken?
2. Wat betekent de uitkomst van een onderzoek en hoe zeker is dit?
Vraag wat de uitslagen van de verschillende onderzoeken zijn geweest. Door welke uitslagen weet de arts wat je wel of niet hebt? Uit welk onderzoek blijkt dat? Hoe zeker is de uitkomst? Wijzen alle testen in dezelfde richting?
3. Wat betekent de diagnose precies?
Kan de arts je meer informatie geven over de diagnose? Bijvoorbeeld als blijkt dat het dementie is: weten ze welke vorm van dementie? Elke vorm van dementie is anders en heeft andere kenmerken. Op dementie.nl/soorten-dementie lees je meer informatie over de verschillende vormen van dementie.
4. Wat kun je verwachten na de diagnose?
Vraag de arts om meer te vertellen over het verloop van de ziekte. Worden de klachten erger? Komen er klachten bij? Zijn de klachten te behandelen?
5. Wat zijn de gevolgen van de diagnose?
Veel mensen willen weten wat de diagnose dementie betekent voor henzelf en hun omgeving. Betekent de diagnose dat je (later) meer hulp of zorg nodig hebt? Zijn er beslissingen die je nu (of straks) moet nemen? Bijvoorbeeld: officieel mag je na de diagnose dementie niet meer autorijden. Pas als je slaagt voor een rijtest van het CBR mag je weer een auto besturen.
6. Hoe gaat het nu verder?
Informeer welke hulp je kunt krijgen na de diagnose. Stel het blijkt dementie, dan heb je recht op een casemanager dementie. Een casemanager helpt je bij het regelen van praktische zaken en omgaan met dementie. Bij welke organisatie kan je terecht om een casemanager te regelen? Vraag welk telefoonnummer je kunt bellen als je na afloop van het uitslaggesprek nog dingen wilt weten.
bron; Alzheimer centrum