Tips voor het omgaan met warmte bij dementie
De zomer moet nog beginnen, maar we hebben de eerste warme weken al achter de rug. Welke aandachtspunten zijn belangrijk bij extreem warm weer:
Met dementie kun je niet altijd vertellen dat je het te warm hebt. Bij hitte is de kans op problemen groot. Oververhitting en uitdroging zijn erg gevaarlijk. Zorg je voor iemand met dementie? Voorkom dan dat hij of zij het te warm krijgt of uitdroogt.
Tips voor het omgaan met warmte
- Genoeg drinken is belangrijk. Water en thee zijn altijd goed.
- Waterijsjes, komkommer, meloen, smoothies, yoghurt of vla bevatten ook vocht.
Problemen drinken bij dementie
Hoe langer je leeft met dementie, hoe groter de kans op problemen met eten en drinken. Hoe herken je dit op tijd, zodat je ondervoeding, overgewicht en uitdroging voorkomt?
Oorzaken van drinkproblemen bij dementie
Dementie kan zorgen dat je minder drinkt. In het begin gaat drinken nog wel goed. De problemen komen meestal in een latere fase van dementie.
Hoe komt dat? Het kan meerdere oorzaken hebben:
- Als dementie erger wordt, is drinken lastiger. Het kan zijn omdat je door de schade in de hersenen niet meer snapt waaróm je moet drinken.
- Dementie maakt onrustig en angstig. Als je niet de rust voelt om te blijven zitten, drink je minder.
- Als je verdrietig of somber bent, heb je minder honger.
- Problemen met slikken. Slikproblemen komen veel voor bij dementie. Het is een kenmerk van de ziekte.
Te weinig drinken bij dementie
Het is belangrijk om drinkproblemen snel op te lossen. Te weinig drinken is niet goed.
Genoeg drinken is erg belangrijk. Het beste is om minimaal 1,7 liter per dag te drinken. Bij minder kun je uitdrogen. Dat is gevaarlijk. Braken, diarree en warm weer maken het erger.
Veel mensen met dementie voelen geen dorst, terwijl het lichaam wél dorst heeft. De hersenen geven het signaal niet goed meer door.
Als te weinig drinkt, raak je uitgedroogd. Uitdroging bij dementie herken je aan:
- weinig plassen
- urine is donker en ruikt sterk
- dorst
- duizeligheid
- snel vallen
- sufheid
- moeilijk kunnen poepen (verstopping)
Uitdroging heeft ernstige gevolgen. Je kunt in de war raken. Dat heet een delier. Uitdroging kan ook zorgen voor een blaasontsteking, longontsteking, doorligwonden of nierstenen.
Wanneer wordt hitte gevaarlijk bij dementie?
- Meer verwarring dan anders. Rusteloos gedrag. Iemand met dementie kan laten merken dat er iets mis, maar kan niet altijd meer vertellen dat hitte het probleem is.
- Huiduitslag (kleine rode bultjes op de huid).
- Opgezwollen enkels
- Zwak
- Snel en kort ademen
- Duizelig
- Misselijk
- Braken
- Flauwvallen
- Koorts
Wat je moet doen bij oververhitting
- Meet de lichaamstemperatuur.
- Is de lichaamstemperatuur boven de 40 graden? Bel direct 112.
- Geef GEEN paracetamol of aspirine, dit maakt het erger.
- Geef de ander (voorzichtig) kleine slokjes water. Niet te veel in water één keer. En niet te koud, dat kan kramp in de buik geven.
- Als iemand diarree heeft of heeft overgegeven, moet je extra opletten. Bij braken of diarree verlies je veel vocht. Als de ander weer rustig zit, geef dan water met O.R.S. Dat is een poeder dat je kunt oplossen in water. Het voorkomt uitdroging. O.R.S kun je krijgen bij de apotheek of drogist.
- Zo snel mogelijk afkoelen is belangrijk. Ga naar een koele ruimte (bijvoorbeeld de badkamer). Trek lagen kleding uit. Maak een handdoek nat, rol die op en leg de handdoek in de nek.
bron; dementie.nl