Door het coronavirus hebben veel mensen vragen over de gezondheid van henzelf of hun naaste met dementie. We verzamelden een aantal veelgestelde vragen. Klinisch geriater Arend Arends geeft antwoord. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters. De komende weken zullen we de lijst met veelgestelde vragen aanvullen.
Deze vragen en antwoorden zijn van maandag 23 maart 2020.
Ik vermoed dat mijn naaste met dementie corona heeft. Wat moet ik doen?
Maak je je zorgen om je naaste? Bel dan met je huisarts. Die zal met je overleggen wat je moet doen. Omdat verspreiding van het virus zoveel mogelijk voorkomen moet worden, zal de huisarts huisbezoeken vermijden.
Er wordt in principe niet getest op corona. Wacht daarom het verloop van de klachten af.
De huisarts wil niet komen. Kan ik naar de eerstehulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis?
Ga in elk geval niet zelf naar het ziekenhuis. Is de huisarts niet bereikbaar? Probeer dan de waarnemend huisarts of de huisartsenpost.
Krijgt je naaste koorts of benauwdheidsklachten? Bel dan met de huisarts of de huisartsenpost voor advies.
Klopt het dat mensen met dementie niet naar de Intensive Care mogen met coronaklachten? Waarom is dat?
Alle mensen met dementie worden geholpen met de zorg die voor hen noodzakelijk is. Helaas kan ziekte als gevolg van het coronavirus een ernstig beloop hebben.
De behandeling bij een ernstig beloop is langdurig en intensief en zal plaatsvinden op de Intensive Care. Op de IC wordt een patiënt wekenlang in slaap gebracht en beademt op de buik. Zo’n zware behandeling is alleen zinvol als de verwachting is dat iemand erna kan herstellen.
Daarom wordt er door de behandelend arts bij elke individuele patiënt, gekeken of een intensieve behandeling wenselijk is. Dit doet de arts in samenspraak met de patiënt en/of de familie.
Wordt er afgezien van behandeling op de IC? Dan zijn er mogelijkheden om patiënten goede palliatieve zorg te bieden.
Wat zijn de kansen van mensen met dementie met corona om te genezen?
Meestal verloopt een infectie met het coronavirus gelukkig mild. Ook bij mensen met dementie. Wel is het zo dat (kwetsbare) ouderen een hoger risico hebben op een ernstiger ziektebeeld. Daardoor hebben zij ook een hoger risico om te overlijden. Het is daarom van groot belang dat ouderen zo veel mogelijk de voorzorgmaatregelen van het RIVM volgen.
Hoe kan ik thuis het beste zorgen voor mijn naaste met dementie en corona?
Volg alle hygiënemaatregelen van het RIVM op. Ga niet naar buiten. Zorg voor voldoende rust en gezonde voeding. Als je naaste klachten ervaart kun je eventueel paracetamol geven. Overleg telefonisch met de huisarts, casemanager of thuiszorg bij klachten waarbij je niet weet wat je moet doen.
Mijn naaste heeft corona. Welke zorg kan ik thuis verwachten?
Dat hangt helemaal van je situatie af en de zorg die jij en/of je naaste nodig hebben. Overleg telefonisch met de huisarts, casemanager of de thuiszorg.
Mijn naaste heeft corona. Mag de thuiszorg zomaar wegblijven?
Als je naaste zorg nodig heeft, moet dat geregeld worden. In deze crisistijden wordt de zorg voor de veiligheid van mensen met dementie en zorgmedewerkers beperkt tot echt noodzakelijke zorg om verspreiding van het virus te voorkomen. Soms kost het even tijd voor de thuiszorg om de zorg te regelen.
Heeft dementie invloed op het verloop van corona? Gaat het sneller? Zijn er extra klachten?
We weten nog niet veel van het coronavirus. Deze informatie is dan ook niet bekend. Voor zover bekend heeft dementie geen invloed op het beloop. Wel is bekend dat de ziekte bij ouderen vaak ernstiger kan verlopen. Ook kan het zijn dat een persoon met dementie door de ziekte onrustiger wordt of een (tijdelijke) verergering van de verwardheid doormaakt.
Ik ben mantelzorger en heb corona. Hoe groot is het risico voor mijn partner/ ouder met dementie? Mag ik dan nog wel zorgen voor mijn naaste met dementie en wie kan ik bellen voor hulp?
De kans is groot dat je je partner besmet of al hebt besmet. Probeer zo veel mogelijk de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen. Neem contact op met de casemanager, thuiszorg of huisarts op als je extra hulp nodig hebt.
Informatiebron; Dementie.nl