Selecteer een pagina

 

 

 

 

Door het coronavirus hebben veel mensen vragen over de gezondheid van henzelf of hun naaste met dementie. We verzamelden een aantal veelgestelde vragen. Klinisch geriater Arend Arends geeft antwoord. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters. De komende weken zullen we de lijst met veelgestelde vragen aanvullen.

Deze vragen en antwoorden zijn van maandag 23 maart 2020.

Ik vermoed dat mijn naaste met dementie corona heeft. Wat moet ik doen?

Maak je je zorgen om je naaste? Bel dan met je huisarts. Die zal met je overleggen wat je moet doen. Omdat verspreiding van het virus zoveel mogelijk voorkomen moet worden, zal de huisarts huisbezoeken vermijden.
Er wordt in principe niet getest op corona. Wacht daarom het verloop van de klachten af.

De huisarts wil niet komen. Kan ik naar de eerstehulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis?

Ga in elk geval niet zelf naar het ziekenhuis. Is de huisarts niet bereikbaar? Probeer dan de waarnemend huisarts of de huisartsenpost.
Krijgt je naaste koorts of benauwdheidsklachten? Bel dan met de huisarts of de huisartsenpost voor advies.

Klopt het dat mensen met dementie niet naar de Intensive Care mogen met coronaklachten? Waarom is dat?

Alle mensen met dementie worden geholpen met de zorg die voor hen noodzakelijk is. Helaas kan ziekte als gevolg van het coronavirus een ernstig beloop hebben.
De behandeling bij een ernstig beloop is langdurig en intensief en zal plaatsvinden op de Intensive Care. Op de IC wordt een patiënt wekenlang in slaap gebracht en beademt op de buik. Zo’n zware behandeling is alleen zinvol als de verwachting is dat iemand erna kan herstellen.
Daarom wordt er door de behandelend arts bij elke individuele patiënt, gekeken of een intensieve behandeling wenselijk is. Dit doet de arts in samenspraak met de patiënt en/of de familie.
Wordt er afgezien van behandeling op de IC? Dan zijn er mogelijkheden om patiënten goede palliatieve zorg te bieden.

Wat zijn de kansen van mensen met dementie met corona om te genezen?

Meestal verloopt een infectie met het coronavirus gelukkig mild. Ook bij mensen met dementie. Wel is het zo dat (kwetsbare) ouderen een hoger risico hebben op een ernstiger ziektebeeld. Daardoor hebben zij ook een hoger risico om te overlijden. Het is daarom van groot belang dat ouderen zo veel mogelijk de voorzorgmaatregelen van het RIVM volgen.

Hoe kan ik thuis het beste zorgen voor mijn naaste met dementie en corona?

Volg alle hygiënemaatregelen van het RIVM op. Ga niet naar buiten. Zorg voor voldoende rust en gezonde voeding. Als je naaste klachten ervaart kun je eventueel paracetamol geven. Overleg telefonisch met de huisarts, casemanager of thuiszorg bij klachten waarbij je niet weet wat je moet doen.

 

 

Mijn naaste heeft corona. Welke zorg kan ik thuis verwachten?

Dat hangt helemaal van je situatie af en de zorg die jij en/of je naaste nodig hebben. Overleg telefonisch met de huisarts, casemanager of de thuiszorg.

Mijn naaste heeft corona. Mag de thuiszorg zomaar wegblijven?

Als je naaste zorg nodig heeft, moet dat geregeld worden. In deze crisistijden wordt de zorg voor de veiligheid van mensen met dementie en zorgmedewerkers beperkt tot echt noodzakelijke zorg om verspreiding van het virus te voorkomen. Soms kost het even tijd voor de thuiszorg om de zorg te regelen.

Heeft dementie invloed op het verloop van corona? Gaat het sneller? Zijn er extra klachten?

We weten nog niet veel van het coronavirus. Deze informatie is dan ook niet bekend. Voor zover bekend heeft dementie geen invloed op het beloop. Wel is bekend dat de ziekte bij ouderen vaak ernstiger kan verlopen. Ook kan het zijn dat een persoon met dementie door de ziekte onrustiger wordt of een (tijdelijke) verergering van de verwardheid doormaakt.

Ik ben mantelzorger en heb corona. Hoe groot is het risico voor mijn partner/ ouder met dementie? Mag ik dan nog wel zorgen voor mijn naaste met dementie en wie kan ik bellen voor hulp?

De kans is groot dat je je partner besmet of al hebt besmet. Probeer zo veel mogelijk de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen. Neem contact op met de casemanager, thuiszorg of huisarts op als je extra hulp nodig hebt.

Informatiebron; Dementie.nl

Het laatste nieuws

Omgaan met het niet meer herkennen van mensen

Omgaan met het niet meer herkennen van mensen Veel mensen met dementie krijgen steeds meer moeite met het herkennen van gezichten. Dat is verdrietig en zorgt ook voor schaamte. Dan maar niemand meer ontmoeten? Dat is natuurlijk geen oplossing. Gelukkig kun je veel...

Lees meer

Dilemma: Mag ik het rijbewijs afpakken?

Dilemma: Mag ik het rijbewijs afpakken? Wat doe je als je naaste wil blijven autorijden, maar dat niet meer veilig is? Mag je als mantelzorger dan het rijbewijs afpakken? ‘Toen ik de autosleutels had verstopt, werd mijn man woedend.’ Dat vertelde een vrouw me laatst....

Lees meer

Advies voor mensen met dementie

Advies voor mensen met dementie Als je weet dat je dementie hebt, is het best moeilijk om te bedenken hoe je hiermee om moet gaan. Na de diagnose is het goed om hier met je omgeving over te praten. Over hoe je je voelt, maar bijvoorbeeld ook over waar je wel en niet...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Ons doel

De Vergeten Tuin is opgericht in 2014. Zij organiseert jaarlijks 8 informatieve bijeenkomsten met thema’ rondom dementiezorg. Deze thema’s worden door ervaringsdeskundigen of professionals toegelicht.  De informatieavonden zijn voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en iedereen die geïnteresseerd is.

De Vergeten Tuin werkt mee aan een dementie vriendelijk Hilvarenbeek.

Draagt u De Vergeten Tuin een warm hart toe?

Wij zijn erg blij met uw donatie. Klik op onderstaande button.

Agenda

Thema-avond De Vergeten Tuin

Dinsdag 29 oktober 2024 van 19.00-20.30 uur organiseert De Vergeten Tuin een thema-avond in het Open Huis, Vrijthof 21 in Hilvarenbeek.

 

Het onderwerp is: De rol van de casemanager bij de diagnose dementie

De gastsprekers zijn Marleen Hendrikx en Fanny van den Bergh, zij zijn casemanager in Hilvarenbeek en omgeving.

Stichting De Vergeten Tuin viert graag samen met jou haar 10 jaar bestaan! Bezoek onze bijeenkomsten.

EVENEMENT voor mantelzorgers & INFO-dementiemarkt & VERWEN-markt      
Zaterdag 2 november-Elckerlyc tussen 10.00-16.00u

Welkom MANTELZORGER & INFORMATIE ZOEKER over DEMENTIE!
ContourdeTwern & de jubilerende stichting De Vergeten Tuin, nodigen alle mantelzorgers van harte uit voor een EVENEMENT in het Elckerlyc ter ere van de Dag van de Mantelzorg.  Samen zetten zij zich in voor alle mantelzorgers, met name in de zorg voor mensen met dementie. Voor jullie is er een mooi en feestelijk ochtend- en middagprogramma op zaterdag 2 november.

 

 

VR bril ervaren op 17 december a.s.

Op 17 december 2024 organiseert de Vergeten Tuin een avond waarin u via een VR bril kunt ervaren hoe het is om dementie te hebben.
Deze bril neemt u mee in de belevingswereld van uw naaste. Nader bericht volgt nog.

 

 

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek