Selecteer een pagina

Alzheimer Nederland heeft voor de derde keer de vergoedingen van zorgverzekeraars voor dementiezorg op een rij gezet. De helft van de 10 grootste zorgverzekeraars geeft nog steeds geen duidelijke informatie over vergoedingen voor dementiezorg. Daarom maakten we de keuzewijzer 2021. Zo kun je makkelijk vergelijken welke dementiezorg wordt vergoed.

Dit is het derde jaar dat we bekeken welke informatie over dementiezorg zorgverzekeraars op hun website hebben staan. We keken bijvoorbeeld naar mantelzorg, casemanagement dementie en hulpmiddelen. Bij de helft van de zorgverzekeraars is deze informatie niet goed vindbaar of onduidelijk. We maakten daarom de Keuzewijzer 2021. Met de keuzewijzer laten we zien welke zorg en ondersteuning wordt vergoed voor jou en je naaste.

Verbetering gaat langzaam

In 2018 boden 2 van de 10 zorgverzekeraars duidelijke informatie aan. Dit jaar is dat de helft. Dat is een verbetering, maar nog niet goed genoeg. Alzheimer Nederland is teleurgesteld dat nog niet alle zorgverzekeraars de informatie helder op hun website hebben gezet. Alle zorgverzekeraars ontvangen daarom een uitnodiging voor een gesprek. We willen samen met de zorgverzekeraars kijken hoe de informatie over vergoedingen voor dementiezorg op de websites beter kan.

Gerelateerde artikelen:

Duidelijke informatie over dementiezorg

CZ, De Friesland, Menzis en VGZ lopen voorop als het gaat om informatie over dementie. Deze verzekeraars bieden een aparte informatiepagina waarop verzekerden informatie vinden over vergoedingen en gratis diensten. Zilveren Kruis heeft geen aparte pagina over dementie, maar geeft wel speciale informatie voor jou en je naaste. CZ, De Friesland, Menzis en Zilveren Kruis noemen daarnaast duidelijk de casemanager dementie in het vergoedingenoverzicht. VGZ verwijst verzekerden door naar dementie.nl, zodat ze meer kunnen lezen over leven met dementie.

Voor de vijf andere verzekeraars is er nog werk aan de winkel.

Keuzewijzer geeft overzicht

Om je te helpen bij je keuze voor een zorgverzekering, hebben we de Keuzewijzer 2021 gemaakt. In de keuzewijzer staat welke dementiezorg wordt vergoed en onder welke verzekering die valt. De Keuzewijzer kijkt naar onderwerpen als mantelzorgondersteuning, respijtzorg, vervoer, hulpmiddelen en hospices. Wil je weten of het voor jou en je naaste handiger is om over te stappen? Bekijk de Keuzewijzer 2021. Bedenk welke zorg jullie volgend jaar waarschijnlijk nodig hebben en kijk of dat vergoed wordt door jullie huidige pakket. Als het huidige pakket niet alles vergoedt, kun je berekenen of het handig is om over te stappen of een aanvullend pakket te nemen.

Let op: Je hebt tot 31 januari 2021 om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten voor 2021. Wil je overstappen van zorgverzekering? Zorg ervoor dat je vóór 1 januari 2020 je zorgverzekering opzegt en sluit voor 31 januari 2021 een nieuwe zorgverzekering af.

In het overzicht hieronder zie je alvast de belangrijkste vergoedingen en waar ze onder vallen.

Bron dementie .nl

Het laatste nieuws

Waar ontstaat dementie

De plek van dementie in de hersenen Dementie wordt veroorzaakt door tientallen verschillende ziekten. Alle ziekten hebben met elkaar gemeen dat ze de hersenen beschadigen. Welke gedeeltes van de hersenen worden beschadigd, verschilt vaak per ziekte. Zeker in het begin...

Lees meer

Ziekte van Korsakov.

Ziekte van Korsakov. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van het syndroom van Korsakov Wie kent het niet? Na een wedstrijdje tennis samen afsluiten met een glaasje wijn of iets sterkers. Gepensioneerd, en alle tijd aan jezelf. Voor jou is het voortaan “alle dagen...

Lees meer

Omgaan met hulpweigering van mensen met dementie

Omgaan met hulpweigering van mensen met dementie Als je naaste weigerachtig of achterdochtig is, kan dit door dementie komen. We hebben een paar tips om je te helpen hiermee om te gaan. Vooral in het omgaan met beginnende dementie kan je voor verrassingen komen te...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192