Selecteer een pagina

Voorbereiden op de toekomst: vier adviezen voor mantelzorgers

Dementie is helaas (nog) niet te genezen. Iemand met dementie gaat steeds een beetje achteruit. Bij de één gaat het snel, bij de ander langzaam. Het is soms moeilijk te accepteren. Toch kun je iets doen. Je kunt je zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst. Hoe doe je dat?

Vier adviezen:

 

  1. Zo maak je moeilijke gesprekken makkelijker

Dementie gooit je toekomst overhoop. Die van jou en die van de persoon met dementie. Dat is een enorme klap. Misschien ben je bang. Misschien kun of wil je er nu niet over praten. Dat is heel menselijk. Toch is het belangrijk om dingen vast te leggen. Zeker in het begin.

Vind je dit een moeilijk gesprek? Er bestaan wensenboekjes die eigenlijk iedereen kan invullen. Zeker als je beginnende dementie hebt, komt zo’n boekje van pas. Het laat de persoon met dementie op een zachte manier nadenken over het leven en de toekomst. Zo’n wensenboekje kun je bestellen of gratis downloaden. Je vindt ze onder andere bij:

Wensenboekje van ZonMW

Wensenboekje van ACP Drenthe

  1. Besef: wat je nu regelt, hoeft straks niet

Als je zorgt voor iemand met dementie, ben je mantelzorger. Andere mantelzorgers werkten in 2022 mee aan de Dementiemonitor. Zij vertelden: voorbereiding is erg belangrijk. Zowel emotioneel als praktisch. Het kan een groot verschil maken. Waar moet je je op voorbereiden? De belangrijkste onderwerpen:

  • Ander gedrag
  • Lichamelijke veranderingen
  • Verhuizing naar een zorginstelling
  • Voorbereiding op overlijden

Daar nu al over nadenken kan pijn doen. Maar besef ook: als je er nu alvast bij stilstaat, hoeft het straks niet meer. Als je langer wacht, is het soms moeilijker om de juiste beslissing te nemen. Nu iets besluiten of regelen, verzacht verdriet in de toekomst. Want dan weet iedereen wat er is afgesproken en waarom. Lees ook eens onze ‘Checklist: wat moet ik regelen bij dementie?’

Emotioneel voorbereiden is een ander verhaal. Je kunt je nooit honderd procent voorbereiden op moeilijke tijden, maar deze dingen kunnen je helpen:

  • Kennis. Als je weet hoe dementie werkt, reageer je anders. Het doet nog steeds pijn als je dierbare opeens ander gedrag vertoont. Maar als je weet dat het de ziekte is, niet de persoon zelf, ga je er anders mee om. Lees bijvoorbeeld de artikelen over veranderend gedrag. Of mail je vraag over dementie aan een expert.
  • Contact met lotgenoten. Praten met anderen kan enorm helpen. Dat kan vanuit huis via internet, via de telefoon of op een bijeenkomst in een zaal.

Contact met lotgenoten

  1. Betrek de casemanager

Iedereen met dementie heeft recht op een casemanager. Die helpt jullie bij het leven met dementie. Daar hoef je niet voor te betalen. De casemanager wordt vergoed uit de basisverzekering. Met de casemanager kun je praten over de zorg nu, maar ook over de toekomst. Hij of zij stelt vragen waar je misschien verdrietig van wordt. Toch is het belangrijk om erover te praten.

 

 

Lees meer over casemanagement bij dementie

  1. Hulp komt nooit ‘te vroeg’

Een veelgemaakte fout is denken dat je het nog wel even redt. Het gaat nog goed, dus waarom zou je hulp accepteren? Maar juist bij dementie is het belangrijk om ook alvast hulp te accepteren als het nog goed gaat. De persoon met dementie kan dan wennen aan de aanwezigheid van de helpers. Voor de helpers is het fijner om ‘eerder’ in te stappen dan pas te beginnen als het echt niet meer anders kan.

bron; Alzheimer Nederland

 

Het laatste nieuws

Omgaan met achterdocht en afhankelijkheid

Achterdocht en afhankelijkheid Door dementie verliezen mensen grip op hun leven. Dit kan leiden tot achterdochtig, afhankelijk en angstig gedrag. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met achterdocht bij dementie Achterdocht is een symptoom van dementie. Het komt veel voor. Je...

Lees meer

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer?

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer? Artsen kunnen verloop nu iets beter voorspellen Artsen kunnen beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze bijvoorbeeld nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst....

Lees meer

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer? Een vorm van suikerziekte in de hersenen. Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek