De eerste coronavaccins (BioNTech/Pfizer en Moderna) zijn goedgekeurd. Vanaf 6 januari worden zorgmedewerkers gevaccineerd. Maar hoe zit het met je naaste thuis of in het verpleeghuis? We hebben wat vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.
Wanneer krijgt mijn naaste in het verpleeghuis het coronavaccin?
Je naaste in het verpleeghuis wordt als eerste beschermd. Niet omdat je naaste meteen zelf een vaccinatie krijgt, maar omdat zorgmedewerkers in verpleeghuizen de eerste prikken krijgen.
Ook thuiszorgmedewerkers, medewerkers van de dagbesteding en ziekenhuismedewerkers worden in de eerste ronde gevaccineerd.
Na de zorgmedewerkers zijn bewoners van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen aan de beurt. De huisarts of verpleeghuisarts zal de vaccinatie geven. Je naaste krijgt waarschijnlijk het Moderna-vaccin aangeboden. Dit vaccin is op 6 januari goedgekeurd.
Bekijk het overzicht waarin staat wie wanneer wordt gevaccineerd
Moet de familie toestemming geven voor de vaccinatie?
Ja, als je naaste niet meer zelf kan beslissen. De wettelijk vertegenwoordiger of naaste familie moet dan toestemming geven.
Voor de griepprik is dit al geregeld toen je naaste werd opgenomen. Voor het coronavaccin is aparte toestemming nodig.
Het verpleeghuis zal zo snel mogelijk informatiebrieven en toestemmingsformulieren versturen. In het formulier staat voor welk vaccin je toestemming geeft. Krijgt je naaste uiteindelijk toch een ander vaccin, bijvoorbeeld BioNTech/Pfizer in plaats van Moderna? Dan zal het verpleeghuis daar opnieuw toestemming voor vragen,
Heb je vragen over de vaccinaties vanuit het verpleeghuis?
Bespreek deze dan met de zorgmedewerkers of specialist ouderengeneeskunde in het verpleeghuis.
Bekijk alvast de voorbeeldinformatiebrieven en toestemmingsformulieren op de website van Verenso.
Wat als mijn naaste de prik weigert?
Vaccinatie is vrijwillig. Het helpt om jezelf en je omgeving te beschermen. Je naaste kan dus niet gedwongen worden. Als er voldoende mensen zijn gevaccineerd kan corona niet ongecontroleerd om zich heen grijpen. Dat brengt ons dichter bij een leven zonder coronaregels. Het is nog niet bekend hoeveel mensen gevaccineerd moeten zijn (welk percentage) om de rest voldoende te beschermen. Dit hangt ook af van de effectiviteit van het vaccin bij het tegengaan van besmetting. Het is onbekend hoe verpleeghuizen hiermee omgaan.
Mijn naaste heeft ook allerlei andere kwalen, is vaccinatie dan wel veilig?
Het vaccin is uitgebreid getest en goedgekeurd. Bijwerkingen die nu bekend zijn, zijn roodheid, pijn en zwelling op de plek van de prik. Spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en koude rillingen kunnen ook voorkomen. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na een paar dagen. Overleg met de arts als je twijfelt of je naaste dit aankan. Bij allergieën, bijvoorbeeld, kan de huisarts adviseren om niet te vaccineren.
Mijn naaste woont thuis, wanneer wordt dan de vaccinatie aangeboden?
Vanaf maart wordt gestart met het vaccineren van mensen van 60 jaar en ouder. Mensen van 75 jaar en ouder en mensen tussen de 60 en 75 jaar die niet mobiel zijn, krijgen de vaccinatie van de huisarts. Deze groep mensen is bij de huisartsen bekend omdat zij al op de lijst staan voor de bekende griepprik. Krijgt jouw naaste normaal gesproken de griepprik, dan kan je naaste een uitnodiging verwachten van de huisarts.
Is je naaste met dementie jonger dan 60? Dan zal ze ook worden opgeroepen door de huisarts. Huisartsen starten vanaf half februari met het vaccineren van 18- tot 60-jarigen met een medische indicatie.
Wanneer precies begonnen wordt hangt af van de vaccins die nog worden ontwikkeld.
Bekijk het overzicht waarin staat wie wanneer wordt gevaccineerd
Wanneer ben ik als mantelzorger zelf aan de beurt om gevaccineerd te worden?
Dat hangt af van je leeftijd en gezondheid.
- Ben je jonger dan 60 en heb je een medische indicatie? Dan starten de vaccinaties vanaf februari.
- Ben je 60+? Dan ben je vanaf maart aan de beurt.
- Ben je tussen de 18 en 60 jaar en heb je een goede gezondheid? Dan word je vanaf april of mei opgeroepen.
Kan je naaste niet gevaccineerd worden, bijvoorbeeld door een allergie?
Overleg dan met de huisarts. Als jij een risico vormt voor je naaste kun je mogelijk voorrang krijgen.
Bekijk het overzicht waarin staat wie wanneer wordt gevaccineerd
Hoe kan ik een afspraak maken voor de vaccinatie?
Je krijgt een uitnodiging om een afspraak te maken voor de vaccinaties.
Er zijn 2 prikken nodig om voldoende bescherming te bieden.
Pas als je de oproep krijgt kan je voor je naaste en/of jezelf een afspraak maken.
Wie geeft de vaccinatie? Waar moet ik met mijn naaste naartoe?
De GGD geeft de vaccinatie aan de zorgmedewerkers. Dit gebeurt op meerdere centrale locaties (prikstraten).
De huisarts vaccineert je naaste die thuis woont. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij griepvaccinatie.
In verpleeghuizen hebben de verpleeghuisartsen de regie over het vaccineren.
Mag ik als mantelzorger mee?
Dit is nog niet duidelijk. Zodra hier meer over bekend wordt, vind je dit op de website van de rijksoverheid. Je kunt natuurlijk ook altijd overleggen met de huisarts en de zorgmedewerkers in het verpleeghuis.
Kost de vaccinatie geld?
De coronavaccinatie is gratis.
Beschermt het vaccin tegen de nieuwe variant van corona?
Er is in Groot-Brittannië een gemuteerde variant van het coronavirus ontdekt. Deze is besmettelijker maar verder is deze variant nagenoeg hetzelfde als het originele virus. Het vaccin van BioNTech/Pfizer lijkt ook te beschermen tegen de nieuwe variant van het coronavirus. Dit geldt waarschijnlijk ook voor de andere vaccins. Binnenkort wordt daar meer over bekend.
Mijn naaste woont thuis en krijgt zorg (dagbesteding of thuiszorg). Is de zorgmedewerker gevaccineerd?
Zorgmedewerkers worden vanaf 6 januari gevaccineerd. Het gaat om zorgmedewerkers in verpleeghuizen en ziekenhuizen, maar ook om mensen die zorg aan huis geven of werken bij de dagbesteding. Zij kunnen sinds 4 januari een afspraak maken met de GGD voor de vaccinatie.
Uiteraard kan niet iedereen tegelijkertijd gevaccineerd worden. De bedoeling is dat alle zorgmedewerkers zo snel mogelijk een
vaccin krijgen, zodat ze goed beschermd zijn.
Kan de vaccinatie ervoor zorgen dat je lichaam ook meer eiwitten aanmaakt die dementie veroorzaken?
Het korte antwoord op deze vraag is: nee.
Het vaccin zorgt ervoor dat cellen rondom de vaccinatieplek het zogenaamde ‘spike-eiwit’ gaan maken. Dit doen ze doordat er mRNA in het vaccin zit. mRNA wordt ook door je eigen lichaam aangemaakt. Ieder stukje mRNA kun je zien als een heel precieze bouwtekening voor een eiwit.
Eiwitten kun je vergelijken met het gereedschap van ons lichaam. Ons lichaam heeft heel veel verschillende gereedschappen nodig. Zo brengt het eiwit ‘hemoglobine’ via onze rode bloedcellen zuurstof door ons lichaam. Er zijn duizenden verschillende mRNA’s die de duizenden verschillende eiwitten in ons lichaam maken. Dat werkt allemaal heel precies. Met het mRNA uit het vaccin kan het lichaam dus niet spontaan extra alzheimereiwitten gaan maken.
bron; dementie.nl