Waarom het zo belangrijk is dat diagnose dementie op tijd gesteld wordt
Over de hele wereld heeft 75 procent van de mensen met dementie (nog) geen diagnose. Gelukkig is dat aantal in ons land een stuk lager, maar ook in Nederland hebben zo’n 100.000 van de geschatte 290.000 mensen met dementie nog geen diagnose.
Diagnose dementie
De stichting pleit voor tijdige diagnoses bij dementie. De eerste signalen, in de zogenoemde ‘niet pluis’-fase, zijn hierbij belangrijk. Want een (tijdige) diagnose zorgt ervoor dat mensen de juiste ondersteuning, hulp, behandeling, zorg en informatie krijgen. Ook zorgt een diagnose ervoor dat er een einde komt aan onzekerheid over de oorzaak van symptomen. Bovendien is het een startpunt om belangrijk medische, financiële, maar ook juridische beslissingen te nemen op het moment dat iemand met dementie deze nog het beste zelf kan nemen.
‘Het duurt te lang’
Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland: “We hopen dat mensen eerder aan de bel trekken en zich niet schamen. Dementie is immers een hersenziekte. Zeker bij mensen met dementie op jonge leeftijd hopen we dat het eerder herkend zal worden. Nu duurt dat nog te lang. Het duurt gemiddeld 4,5 jaar voordat mensen met vroegtijdige dementie de juiste diagnose krijgen.”
Lees ook: Wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer?
Veel onderzoek nodig
In ons land hebben 290.000 mensen de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie, waarvan een groot deel dit dus nog niet weet. ‘Had ik het maar eerder geweten’, is dan ook een van de veelgehoorde reacties. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie in 2040 zal oplopen tot meer dan een half miljoen, dus er is nog veel onderzoek nodig om betere inzichten te krijgen in de oorzaak, preventie, diagnose en behandeling van dementie.
Eerste signalen
Een aantal vroege tekenen van dementie zijn vergeetachtigheid, spullen kwijtraken, apathie, veranderingen in gedrag en karakter, maar ook het feit dat alledaagse dingen steeds moeilijker worden. Lees hier meer over de signalen die kunnen wijzen op beginnende dementie.
Bron | Alzheimer Nederland/ Margriet