Selecteer een pagina

Wat heeft de ziekte van Parkinson met dementie te maken.

Heeft je naaste de ziekte van Parkinson, dan is er een aanzienlijke kans dat ze ook dementie krijgt. Dat gebeurt bij 35 tot 55 procent van de mensen met Parkinson. Parkinson-dementie ontstaat in het hersengebied dat door de ziekte van Parkinson is aangetast, en begint meestal 10 tot 15 jaar na het begin van de ziekte. Mannen hebben er meer kans op dan vrouwen.

Symptomen van Parkinson

 • Hevig beven van handen
 • Trager bewegen (hypokinesie)
 • Gezichtsuitdrukking vervlakt
 • Monotoom en zachter praten
 • Stijve lichaamshouding
 • Schuifelende passen

Kenmerkend voor mensen met de ziekte van Parkinson zijn de handen die in rust hevig beven. Mensen met Parkinson gaan ook trager en uiteindelijk steeds minder bewegen. Dit heet hypokinesie of bewegingsarmoede. Hun gezichtsuitdrukking vervlakt tot een zogenoemd maskergelaat. Ze gaan monotoon en zachter praten en krijgen een stijve lichaamshouding. Je naaste gaat met kleine, schuifelende passen lopen en helt dan met haar bovenlichaam voorover. Doordat haar stem zachter wordt en ze steeds onduidelijker praat, wordt het steeds moeilijker haar te verstaan.

Jan moest altijd eerst een aanloopje nemen voordat hij in beweging kon komen. Dan wiebelde hij wat heen en weer op zijn looprek en dan schoot hij ineens vooruit.
Katrien (83)

Hoe herken je dementie bij je naaste met de ziekte van Parkinson?

Als je naaste met de ziekte van Parkinson ook dementie ontwikkelt, merk je dat bijvoorbeeld aan:

 • Een vertraging van haar denken en spreken;
 • Problemen met plannen, zich concentreren, probleem oplossen, of multi-tasken;
 • Problemen met het afremmen of juist opstarten van bewegingen;
 • Een afname van het vermogen om te improviseren of te handelen bij onverwachte gebeurtenissen;
 • Geheugenproblemen, vooral met het ophalen van herinneringen. Het opslaan van nieuwe informatie en het herkennen van informatie gaat meestal nog vrij goed;
 • Afname van het vermogen tot abstract denken; Je naaste kan zich steeds slechter een voorstelling te maken van zaken en begrippen die ze niet kan zien, voelen of met andere zintuigen kan waarnemen, zoals ‘cultuur’, ‘familie’ of ‘oneindig’.

Bij sommige mensen met Parkinson lijkt het verloop van de dementie op die van de ziekte van Alzheimer.

Ik merkte dat Kitty zelf ging vergeten waarom haar lichaam zich zo vreemd gedroeg. Ze raakte het besef kwijt dat ze Parkinson had. Dat was heel beangstigend voor haar.
Berend (79)

Oorzaken van Parkinson. 

De bewegingsstoornissen die zo typerend zijn voor de ziekte van Parkinson ontstaan door het afsterven van cellen in een gebied in de middenhersenen. Dat gebied heet de ‘substantia nigra’ (‘zwarte kern’) en stuurt de bewegingen van het lichaam aan. Bij veel mensen met de ziekte van Parkinson worden afwijkende eiwitafzettingen aangetroffen: de zogenoemde Lewy lichaampjes. Deze eiwitafzettingen veroorzaken ook Lewy body dementie. De ziekte van Parkinson is meestal niet erfelijk, maar kan wel vaker in een familie voorkomen.

Behandeling ziekte van Parkinson.

Parkinson is een ziekte die langzaam verloopt. Er bestaat tot dusver nog geen afdoend geneesmiddel voor. Wel zijn er medicijnen die verschijnselen onderdrukken. Door het celverlies in de hersenen ontstaat er een tekort aan dopamine, een stofje dat onder andere zorgt voor een goede communicatie tussen de hersencellen. Medicijnen kunnen dit tekort opvangen, zodat de klachten (tijdelijk) verminderen. Als medicatie niet meer helpt of te veel bijwerkingen veroorzaakt, kan hersenstimulatie een optie zijn. Deze behandeling onderdrukt de ziekteverschijnselen door het toedienen van elektrische pulsjes.

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek